Annonce
Debat

Hvorfor har vores penge ingen værdi?

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Debat: "Negative renter er ikke noget bankerne har fundet på”.

Det hævder direktøren for Finans Danmark, Ulrik Nødegaard, i et debatindlæg om negative renter i Avisen Danmark 28. juli.

Det ville være så interessant, hvis direktøren for Finans Danmark, Ulrik Nødegaard, ville forklare os, hvorfor vi har begrebet negativ rente - altså et forhold, hvor både et negativt og positivt indestående koster penge. Han hiver det kendte argument fra bankerne frem, at det er nationalbanken, som har indført negative renter, som bankerne skal betale for at have indeståender i Nationalbanken.

Annonce

Kan bankerne ikke finde på andre placeringsmuligheder er mit spørgsmål så? Hvad med at investere dem f.eks.? Jeg troede, banker gjorde, hvad de var bedst til, og hvis negative renter er bankens bedste svar, må man ikke håbe, at de begynder at gøre noget, som de er mindre gode til.

Han nævner, at bankerne leverer en masse tjenester til samfundet. Ja tak, men vi betaler pr. transaktion i stor set samtlige disse systemer, så bild os ikke ind, at man ikke også tjener på dem. Direktørlønningerne i finanssektoren tyder ikke ligefrem på manglende indtjening. Det er en stråmand, som ikke giver os nogen forklaring.

Penge er i dag bare et tal på en konto, og tilsyneladende har det tal kun værdi, når det står i bankens favør. Forklar venligst, hvorfor vore penge ingen værdi har for banken.

Direktøren slutter sit indlæg med besværgelsen: "Samfundet og bankerne er gensidig afhængige." Men hvorfor er det så, bankerne ikke tillægger vore penge nogen værdi? Hvis ikke de var til rådighed for banken, var der jo ikke noget at låne ud af, og burde dermed jo være bankens vigtigste aktiv. Det er de åbenbart ikke. Nok fordi pengemængden er så rigelig, at man kan fristes til at tro, at den kun eksisterer i form af gæld og dermed rent faktisk ikke repræsenterer nogen værdi.

Forklar venligst. Gør os klogere, Ulrik Nødegaard.


Han nævner, at bankerne leverer en masse tjenester til samfundet. Ja tak, men vi betaler pr. transaktion i stor set samtlige disse systemer, så bild os ikke ind, at man ikke også tjener på dem.

Annonce
Debat For abonnenter

Nu rabler det for EU-kommissionens formand. Von der Leyen vil drøfte tvungen vaccine

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

12-årig datter til sin mor: Hvis far stiller op som borgmester igen, flytter jeg hjemmefra

Navne For abonnenter

Efter 20 år som førstemand er det snart slut: - Som borgmester står du forrest, når der er fest - men også når der falder brænde ned

Aabenraa

Efter fund af skader på de 466 nye popler: Planerne for poppelalleen må udskydes

Esbjerg

Stormløb mod berømt mange-millionærs hus: 400 troppede op

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Esbjerg For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Debat For abonnenter

”Til arbejdet liv eller død!”

Kolding

Voldsomme billeder: Op mod 30 brandfolk kæmpede med stor gårdbrand

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Hvor er han altså bare vild inde i målet: Søren Rasmussen burde mindst tage fem år mere

Haderslev For abonnenter

76-årig blev igen dømt for bombetrusler mod Gram Slot

Billund

Sæsonens første håndboldskuffelse: Grindsted smed et point væk i København

Annonce