Annonce
Danmark

Et mysterium: Hvorfor bliver mink smittet med coronavirus?

Det er stadig et mysterium, hvorfor mink i så stor stil bliver smittet med corona-virus. Foto: Lene Pausgaard
Det er stadig et mysterium, hvordan og hvorfor mink bliver smittet med corona i så voldsomt omfang.
Annonce

Der er mange bud på, hvorfor minkbesætninger rammes af covid-19. Flere af dem er undersøgt og afskrevet.

1 Flyttede mink?

Det er usandsynligt at smitten kommer fra mink, som bliver handlet og flyttet fra en besætning til en anden.  Handel med mink har ikke været en smittevej i de mistænkte eller smittede besætninger. Der bliver normalt slet ikke handlet levende mink midt i sæsonen, og de få steder det er sket, har det været lang tid før smitten i besætningen.

2 Hegnene?

Hegnene er intakte, og Fødevarestyrelsen vurderer ikke, at mink kan slippe ud. Alle minkejere på de mistænkte og smittede besætninger har svaret, at der ikke er sluppet mink ud af indhegningen.

3 Foderet?

Foderleverandører kører fra farm til farm, men det er heller ikke her, smitten kommer fra.  Fødevarestyrelsen har testet foderprøver for hele perioden, uden fund af covid-19, og vurderer ikke umiddelbart, at foder er en smittekilde til covid-19 hos mink.

4 Hunden og katten?

Heller ikke sandsynligt. Fødevarestyrelsen har testet kæledyr og andre husdyr. Enkelte hunde har været smittede, men kun i en kort periode. Hundene har været isoleret på ejendommen. Der er ikke set spredning til andre husdyr.

5 Vilde dyr?

Fødevarestyrelsen samarbejder med Naturstyrelsen og Miljøstyrelsen om at afdække forekomsten af covid-19 i vilde dyr. Ifølge DK-VET er det usandsynligt, at covid-19 er spredt med ræv, mårhund, kat, ilder, mink og mår. Vilde dyr er hidtil ikke testet, og de skal derfor undersøges. Smitte via måger og fugle er usandsynligt, ifølge DK-VET, da fugle ikke kan blive inficeret med covid-19 (Læs mere i FAQ om andre dyr og coronavirus).

6 Leverandører?

Udover foder er der også andre leverandører, som for eksempel tilser maskiner og bure. Men der er kun få sammenfald af leverandører, som er kommet i de smittede besætninger, så det er umiddelbart heller ikke sandsynligt.

7 Mink eller menneske

Ifølge Statens Serum Institut (SSI) har de inficerede mink og de smittede mennesker på farmene smittet hinanden. Det er nemlig en speciel variant af covid-19, som ikke findes andre steder. Man kan endnu ikke se, om minkene har smittet menneskene eller omvendt. Noget tyder på, at denne smittekæde er en mildere variant. Ingen smittede har for eksempel været indlagt.

Kilde: Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Høje bankgebyrer dræner små foreningers pengekasser: Priser kan svinge med flere tusinde fra bank til bank

CORONAVIRUS

Live: Smittetal sætter kedelig rekord - over 900 nye coronatilfælde i Danmark

Annonce