Annonce
Danmark

Hvorfor tør et frit medie i et frit land ikke skrive neger?

Annonce

Rikke Dal Støttrup (RDS), redaktør på Alt for Damerne, bekender sig til censur i ”På kant” i avisen Danmark lørdag 27. juni.

Skal man ændre på historien, så den rettes ind efter en politisk dagsorden? Ja, mener RDS.
Redaktøren nåede frem til sin fejlslutning, da hun og redaktionen opdagede, at en plakat med Josephine Baker ville kunne ses i en kommende boligreportage i bladet.
Hvad generer RDS ved Josephine Baker-plakaten? Den ”forestiller en sort kvinde. I bananskørt. Og med N-ordet påtrykt.” I Støttrups smalsporede politiske verden er det forkert og sikkert racistisk at tegne en sort kvinde i bananskørt.

Hvorfor tegnede plakatkunstneren Baker i bananskørt? Fordi hun optrådte sådan i kabareten ”Le Bal Negré”. I 1920’ernes Paris-kabareter morede man sig over at se dansepiger vise ben m.v. kød frem. Nu optrådte en sort kvinde i et skørt af bananer, velsagtens fordi bananer avles i lande med sorte mennesker, selv om ingen kvinder i Afrika eller efterkommere af dem nogetsteds nogensinde har danset i det kostume, men sådan er kabaretens sjov og ballade-verden.

Jørgen Grimstrup

Ordene ”Au Bal Nègre”, ”Til Neger Bal”, på tegningen er RDS og redaktionens anden grund til at bortcensurere plakaten fra boligreportagen. Man tager sig til hovedet: En redaktion på et frit medie i et frit land tør ikke tage et bestemt ord, her ”neger”, i sin print.
Nazisterne forbandt negre/sorte og ekspressionistisk kunst, som de kaldte ”entartet”, vanskabt. Så vidt jeg husker en propagandafilm om ekspressiv kunst ser man negre, blandt dem Josephine Baker, danse. Der panoreres i filmen mellem ansigtsskulpturer skabt af ekspressionister og traditionelle afrikanske ansigtsmasker.

Uden på nogen måde at ville det lander RDS samme sted som nazisterne: Ingen af dem synes om en neger, Josephine Baker, i noget nær evakostume. På en måde er Rikke Dal Støttrup værre end nazisterne, da hun modsat dem slet ikke vil vise billedet af den næsten nøgne Baker.


Uden på nogen måde at ville det lander RDS samme sted som nazisterne: Ingen af dem synes om en neger, Josephine Baker, i noget nær evakostume.

Jørgen Grimstrup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Advokatundersøgelse uddeler kraftige tæv til tidligere VUC Syd-ledelse: Dårlig ledelse, inhabilitet og dokumentsjusk

Annonce