Annonce
Esbjerg

Snart får du en ny skraldespand: De første spande til madaffald i Esbjerg Kommune er nu delt ud

De første skraldespande til sortering af madaffald er nu kørt ud i Esbjerg Kommune. Første stop var Ribe, hvor udvalgsformand Søren Heide Lambertsen afleverede de første to af slagsen til Gurli Schmidt og genboen Kirsten Pedersen på Seminarievej. Uddelingen af de nye skraldespande varer frem til november. Foto: Kåre Welinder
Onsdag formiddag blev de første af i alt 35.000 nye skraldespande til madaffald i Esbjerg Kommune delt ud på Seminarievej i Ribe. Esbjerg Kommune forventer at være færdig med opgaven i november 2020.
Annonce

Ribe: Det er et enormt projekt, Esbjerg Kommune står over for frem mod november.

35.000 nye plastskraldespande med medfølgende plastposer og madkurv skal deles ud til samtlige husstande i kommunen, og onsdag morgen begyndte en stor lastbil at dele skraldespandene ud på Seminarievej i Ribe.

Den allerførste spand blev trillet ind i en indkørsel af formand for Teknik & Byggeudvalget, Søren Heide Lambertsen (V), der glædede sig over, at det projekt, man hos kommunen har arbejdet på siden 2016, endelig føres ud i livet.


Hvor skal den stå? Har vi nu plads til den? Det er de kommentarer, vi hører flest steder fra.

Søren Heide Lambertsen


- Vi skal ikke klippe nogen rød snor over, men det føles alligevel som at stå foran en åbning eller indvielse. Det er en længere proces at lave en ny affaldsordning, men nu er vi klar, og det giver så meget mening, at vi udnytter ressourcerne i madaffaldet. Så jeg håber, at alle vil give den gas med sorteringen, så vi sammen kan lave grøn energi, siger Søren Heide Lambertsen og forklarer, hvordan den cirkulære del af projektet blandt andet består i, at kommunens skraldebiler kommer til at køre på den el, der kommer fra madaffaldet.

Annonce

Fylder meget

Gurli Schmidt fra Ribe var den allerførste borger i kommunen, der fik leveret en madspand på matriklen, og selv om hun egentlig ikke synes, hun havde brug for den, mener hun samtidig, at det at have madspanden stående og fylde blot var en lille ting til gavn for mange.

- Det er mest fordi, spandene fylder så meget, men ellers er det fint nok. Det er bare noget vi bliver nødt til at vænne os til, og Gurli Schmidts ord er netop det, Søren Heide Lambertsen hører flere steder fra.

- Hvor skal den stå? Har vi nu plads til den? Det er de kommentarer, vi hører flest steder fra, siger udvalgsformanden.

Annonce

Skrog og skræller

For Gurli Schmidt betyder den nye spand, at hun dermed får fire spande. En til mad, en til restaffald, en til aviser og blade samt en til dåser og metal, ligesom hun også har den frivillige spand til haveaffald. Samtidig vil hun få en kurv med poser til at have stående inde i huset, og Søren Heide Lambertsen er godt klar over, at mængden af madaffald er forskellig fra husstand til husstand.

Hvornår leveres madspanden?

Fra august til november leverer Esbjerg Kommune en udendørs madspand på 140 liter, køkkenspand, plastikposer og information til hver husstand.

I uge 32 begynder man i det sydlige gl. Ribe Kommune og lidt i Ribe By. 

I uge 33 er det resten af gl. Ribe Kommune

I uge 34 begynder man i Bramming By

I uge 35 i St. Darum, Tjæreborg og flere mindre byer.

I uge 36 starter man i Esbjerg By.

Ribe midtby, Esbjerg midtby og Mandø kobles først på ordningen i 2021.

På esbjerg.dk/madaffald kan du læse mere og se hvornår madspanden leveres på din adresse.

- Nogle vil have mere madaffald end andre. Men jeg tror, de fleste af os har kaffefiltre, kyllingeskrog, gulerodsskræller og engang imellem lidt rester på tallerkenen efter aftensmaden. Og det hele tæller. Når ordningen er helt oppe at køre, forventer vi, at madaffaldet kan blive til 1 millioner kubikmeter gas, som kan bruges til transport, opvarmning og el, siger han.

Udvalgsformanden har også et svar til folk med kompostspande i haven, hvor en ny madspand måske vil være overflødig, for han mener det er mere miljøvenligt at bruge madspanden end at lave det til kompost.

Husstanden skal sortere madaffaldet, når en ny madspand er leveret på adressen. Den tømmes hver anden uge, og med mindre madaffald i containeren til restaffald ændres tømningen af denne til at være hver anden uge for alle kommunens husstande.

De første skraldespande til sortering af madaffald er nu kørt ud i Esbjerg Kommune. Første stop var Seminarievej i Ribe, hvor Søren Heide Lambertsen sammen med kontorchef for industrimiljø og affald, Dorthe Ibsen(tv), og kommunikationsmedarbejder ved kommunens afdeling for affald, Kristina Bisgaard, også var med. Foto: Kåre Welinder
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce