Annonce
Erhverv

Hvornår får får lam ved kun Holgers vædder

For Holger Schmidt Clausen, er fåreavlen blevet til hobbyarbejde. Lige nu har han syv lam og flere er på vej. Foto: Søren Dippel
Holger Schmidt Clausen blev fåreavler for hyggens skyld. Fåreavlen er siden blevet hans hobbyarbejde. Lige nu har han syv lam, og flere er på vej.
Annonce

Vejen: Hvordan er det nu? Er det ikke altid op til påske, får får lam, for der må da være en grund til, at det hedder påskelam?

Den slags spørgsmål kan fåreavler Holger Schmidt Clausen, der bor på en landejendom ved Vejen, sagtens svare på. Han har trods alt været fåreavler i 30 år, og selv om det kun er til hobbybrug, ved han besked om den slags.

Spørger du ham – og det er der mange, der gør, tænker du straks: Nåh ja, hvor dumt kan man spørge.

- Her kommer mange kondiløbere og hundeluftere forbi, og lige nu undrer de sig over, at mine får nu har fået lam.

Du har allerede lam nu? Er det ikke for tidligt? Er det den varme vinter? Eller er det klimaforandringer?

Nej, det er vædderen, forklarer Holger Schmidt Clausen og erkender, at han nok ikke har været for god til at få vædderen holdt fra. Det skal man gøre i juli måned, og så først til november, kan man lukke ham ind til fårene igen.

- Juleaften, da vi lige skulle til desserten, kom det første får. Og de to næste kom så nytårsaften, da jeg måtte hjælpe moderfåret med en svær fødsel.

Siden er flere lam kommet til. I øjeblikket har Holger Schmidt Clausen syv lam, men der er endnu flere på vej.

De er alle sammen økologiske og af racen, Suffolk, med sorte hoveder og sorte ben. Lammene bliver slagtet på Egtved Slagtehus, så Holger Schmidt Clausen er ikke ene om at spise sine lam. Det samme kan ræven nemlig også finde på.

- For et par år siden tog den fire spæde lam, men selv om jeg selv er jæger, må jeg ikke skyde ræven på dette tidspunkt, når den selv har unger. Jeg har både et almindeligt hegn og et elhegn, men det kan ikke holde ræven borte – den springer bare over eller graver sig ned under hegnet. Når lammene at blive fire uger gamle, kan ræven heller ikke tage dem. Men jeg frygter virkelig at få besøg af ulven. Heldigvis har vi endnu ikke set den her, siger Holger Schmidt Clausen.

Juleaften, da vi lige skulle til desserten, kom det første får. Og de to næste kom så nytårsaften, da jeg måtte hjælpe moderfåret med en svær fødsel.

Holger Schmidt Clausen, fåreavler

Annonce

Ulden brændes af

Han stammer fra Als, hvor hans far var landmand. Han fulgte dog ikke sin fars fodspor, men har været teknisk inspektør hos Nordisk Diesel i København, der flyttede til Vejen i 1976 som Nordisk Entreprenør Materiel (NEM).

Holger Schmidt Clausen flyttede med og overtog et husmandssted på Knudevejen med 11 tønder land. Fårene anskaffede han sig til at holde al græsset nede.

- Jeg begyndte med fire får. De er bare så hyggelige at have gående, så det er siden blevet en hobby for mig – en dyr hobby. Jeg køber hø til min får i store bigballer. Kraftfoder skal de også have, og tænk så på al det papirarbejde, der skal til, når jeg skal sende mine indberetninger. Fårene skal øremærkes, og vi kan få brug for en dyrlæge.

Når Holger Schmidt Clausens får skal klippes – det sker en uge før sankthans, får han besøg af en fåreklipper, Helge Gilberg fra Brørup.

- Så inviterer jeg børnene fra Billingland, til at overvære det. Desværre er der ingen mere, der gerne vil aftage al fåreulden, så jeg blive nødt til bare at brænde den af.

Det er ikke alle får, som venter med at få lam til påske. Hos fåreavler Holger Schmidt Clausen ved Vejen, springer syv lam i øjeblikket omkring på græsset. Foto: Søren Dippel
Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Team Esbjerg For abonnenter

Det holdt ualmindelig hårdt: Til sidst fik Team Esbjerg dog slæbt sejren hjem

Trekantområdet

Forslag til ny bypark byder blandt andet på tobaksplanter, hundeskov og vandhuller med salamandere

Annonce