Annonce
Sydjylland

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Sidste år åbnede Danmark for turister fra Tyskland den 15. juni. Billedet her er fra Kruså på den dag. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Første fase af planen for den gradvise lempelse af rejsereglerne træder i kraft onsdag. JydskeVestkysten gør her et forsøg på at svare på en række spørgsmål om, hvad dette betyder for dig.

Rejseregler: I sidste uge indgik ni ud af ti af Folketingets partier en aftale om gradvis lempelse af de danske rejserestriktioner. Første fase af denne plan træder i kraft onsdag den 21. april, og avisen forsøger her at give dig svar på, hvordan de danske regler ser ud.

Først og fremmest genindføres farvesystemet med gule, orange og røde lande, så Udenrigsministeriet nu hver uge vil opdatere sine rejsevejledninger til de enkelte lande og regioner med disse farver.

Derudover udvides listen over anerkendelsesværdige formål, der skal til for at rejse ind i Danmark, fra i dag, så den blandt andet også omfatter højskoleelever, landbrugspraktikanter, sommerhus- og bådejere og fastliggere på campingpladser. Den fulde liste kan ses på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Annonce

Gælder reglerne om test og isolation efter indrejse stadig?

Ja, du skal fortsat få foretaget en test inden for 24 timer efter indrejse til Danmark og gå i isolation i ti dage. Den isolation kan brydes efter en negativ pcr-test foretaget tidligst på fjerdedagen efter indrejse.

Der er dog en række undtagelser, og disse vil vi komme ind på senere. En af dem er, at du vil blive undtaget kravet om isolation, hvis du rejser ind i Danmark fra et land eller region med smitte af alvorsgraden gul.

Jeg skal på en erhvervsrejse. Hvad er reglerne for mig?

Der gælder mere lempelige regler for dig fra i dag. Når du vender tilbage til Danmark efter en erhvervsrejse, kan du nu møde på arbejde med det samme. I din fritid skal du dog stadig gå i isolation, indtil du har fået svar på en pcr-test taget tidligst på fjerdedagen efter hjemrejsen.

Hvad betyder de nye regler for mig, der bor i grænselandet?

Borgere bosat i Danmark, der pendler til Slesvig-Holsten, vil ikke blive afvist, når de ønsker at rejse tilbage til Danmark. Som pendler er du undtaget krav om både test og isolation efter indrejse, hvis du kan fremvise en negativ PCR-test, der er foretaget højst 72 timer før indrejsetidspunktet.

Danske statsborgere med fast bopæl i grænselandet må rejse ind i Danmark uanset formål og uden at medbringe en negativ test.

For udlændinge, som bor i Slesvig-Holsten, gælder det, at man skal fremvise en negativ coronatest, der er taget højst 72 timer før indrejsen, hvis man har et anerkendelsesværdigt formål. Har man ikke et anerkendelsesværdigt formål, kan man stadig rejse ind i Danmark, men så kræver det, at coronatesten er højst 24 timer gammel.

Må jeg handle i grænsebutikkerne i Tyskland?

Det korte svar er nej. Udenrigsministeriet fraråder fortsat alle unødvendige rejser til Tyskland. Vi er dog på avisen godt klar over, at I er nogle folk, som bor tæt på grænsen, som har gjort det alligevel. Men denne guide er altså skrevet ud fra ministeriets vejledning.

Hvornår må jeg det?

Og nu bliver det (endnu mere) indviklet. Hold fast, spænd selen, og så vil jeg forsøge at holde tungen lige i munden.

Den 1. maj kan alle færdigvaccinerede danskere køre over grænsen og returnere til Danmark uden krav om isolation, såfremt smitten i Tyskland kategoriseres med alvorsgraden gul eller orange til den tid. Samtidig vil kravet om at fremvise en frisk negativ test lempes, således at testen må være foretaget 48 timer før indrejse mod de nuværende 24 timer.

Hvis vi kigger længere frem i planen, vil kravet om et anerkendelsesværdigt formål ved indrejse til Danmark frafalde den 14. maj for folk, som kommer fra gule lande. Det betyder, at alle danske borgere får mulighed for at køre frem og tilbage til grænsehandlen, såfremt Tyskland 14. maj er et gult land.

Hvad er det med de farver? Og er Tyskland et gult land nu?

Nej, der er ingen regioner i Tyskland, der er gule lige nu. Onsdag er som nævnt den første dag, hvor Udenrigsministeriet går tilbage til sine ugentlige opdateringer af rejsevejledningerne, og i første omgang bliver der kun åbnet for indrejse til Danmark fra de norske regioner Nordland, Trøndelag, Troms og Finnmark samt hele Island, Australien, New Zealand, Singapore, Sydkorea og Thailand.

Disse lande bliver malet gule på vejledningen, og det vil altså være muligt at rejse til Danmark fra disse steder uden et anerkendelsesværdigt formål og uden krav om isolation efter indrejse.

Kan jeg så også rejse ud til disse lande?

Udenrigsministeriet fraråder fortsat alle unødvendige rejser også til de nævnte gule lande, da landene har indført betydelige rejserestriktioner for danske rejsende. Men disse vejledninger vil altså fra i dag blive opdateret ugentligt.

Hvad med min sommerferie? Hvor kan jeg rejse hen?

Den 26. juni forventer man, at der bliver implementeret et EU-coronapas. Det vil gøre det muligt for alle, som er vaccineret, har en frisk negativ coronatest eller tidligere har været smittet at rejse på sommerferie i Europa. Og på samme måde kan turister komme til Danmark.

Kan jeg så ikke komme ud at rejse inden EU-coronapasset?

Jo, det kan du godt. Der gælder i princippet de samme regler som for, hvornår du kan grænsehandle, så det afhænger altså af, om landene er gule, orange eller røde. Men det er naturligvis svært at vide på forhånd.

Jeg føler ikke for alvor, jeg er blevet klogere af at læse denne artikel. Hvad skal jeg gøre?

Medgivet - det er et meget indviklet system, og der er mange kriterier at holde styr på. Partierne bag aftalen skal mødes løbende for at diskutere, om noget skal gøres anderledes, så det bedste råd er at følge med i udviklingen.

På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du abonnere på rejsevejledningerne for de enkelte lande, så hvis du for eksempel er interesseret i at få hurtigt at vide, når Tyskland bliver et gult land, har du mulighed for at gøre det.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Varde For abonnenter

Izabelas drøm om børn blev knust: Som ironman føler hun sig endelig som en rigtig kvinde igen

Aabenraa

Særdeles hjælpsom dame efterlyses: Betalte regningen for ældre herre i supermarked

Tønder

En har budt på sønderjysk campingplads, men må væbne sig med tålmodighed: Forhandlinger er sat på pause

Samfundet gjorde Erling fortræd: Han blev fjernet som spæd, tvangssteriliseret og kom først ud, da han fyldte 40

Kolding

Se video og kæmpe billedgalleri: Sådan blev Koldings næbhval obduceret

Sønderjylland For abonnenter

Gammelt familiebageri toner nu frem på skærmen: - Vi er spændt på reaktionerne

Han var med til at starte håndboldherrernes medaljeæra - nu skal landsholdskoryfæ sætte det rigtige hold hos Orifarm

Sønderborg

42-årig sigtet for at holde kvinde indespærret: Gennem tre måneder skulle han have voldtaget hende

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Haderslev

Haderslevs dyreste græsplæne: Lys på stadion kan ses langt væk om natten

Team Esbjerg For abonnenter

Kommentar: Derfor kan det meget nemt gå hen at blive en rigtig dejlig lørdag for Team Esbjerg

Kolding For abonnenter

Skubbede kammerat ind i soveværelse og skød hen over hovedet på ham med oversavet jagtgevær: 37-årig skal i fængsel i tre et halvt år

Annonce