Annonce
Billund

Hvornår stopper regeringens ideologiske korstog mod de private?

Anni Matthiesen har tidligere besøgt Sønderkærgård Dagpleje for at se, hvordan børnene trives i det privatejede dagtilbud. Privatfoto

Læserbrev: Hver dag møder glade og eventyrlystne børn ind hos både Jane fra Eviglad i Rødding og Sønderkærgård Dagpleje i Morsbøl nær Grindsted. Deres forældre har nemlig valgt, at præcis disse rammer er de bedste for børnenes hverdag. Men det kan nu være slut for tusindvis af børn fremover. For regeringen har som en del af finanslovsaftalen for 2021 besluttet, at nye privatejede dagtilbud bliver forbudt – og de eksisterende må fremover ikke trække eventuelt overskud ud.

Selv besøgte jeg for få år siden netop den populære Sønderkærgård Dagpleje i Morsbøl, hvor børnene boltrer sig udendørs i al slags vejr. Det er mig en gåde, at regeringen aktivt vil forhindre landets forældre i at træffe et frit valg om, hvilket dagtilbud der passer bedst til deres egne børn. Vi må altså desværre forstå, at de private, og nu også landets småbørnsforældre, endnu engang må bøde for regeringens systemtyranni og ideologiske principper.

Nu er det ikke ligefrem mit indtryk, at private dagtilbud landet over er drevet af profit, men derimod af nærhed, virkelyst og mangfoldig pædagogik. Selvbestemmelse er en vigtig drivkraft for mange private institutioner – ligesom det frie valg er for mange forældre, når vi skal vælge den bedste hverdag for vores børn. Så hvorfor insisterer regeringen på at fortsætte sit ideologiske korstog mod de private?


Det er altså ikke en løsning at forbyde velfungerende private dagtilbud, blot fordi der er udfordringer i det kommunale system.


Mette Frederiksen (S) har for længst udnævnt sig selv som ”børnenes” statsminister. Men følger der med den titel ikke et ansvar for at give danske børn de bedste muligheder – uanset om børnene bliver passet i offentlige eller private pasningsordninger? Det lader ikke til, at statsministeren er enig. For hun gør det nu næsten umuligt for danske børn at sætte deres små fødder i et privat dagtilbud fremover. På trods af at det er det, som tusindvis af danske børn hver dag foretrækker.

Det er desværre en kedelig tendens. Vi kunne kalde det regeringens spidskompetence at udfordre så mange selvstændige og frivillige som overhovedet muligt. Men det er altså ikke en løsning at forbyde velfungerende private dagtilbud, blot fordi der er udfordringer i det kommunale system.

Hvorfor i alverden er det, at vi alle skal være ens og presses ned i de samme tilbud? Friheden til selv at kunne træffe valg og bestemme, hvilket pasningstilbud man foretrækker til sit barn, er afgørende. I hvert fald, hvis du spørger mig.

Jeg bliver særligt bekymret, fordi systemtyranniet fra regeringens side især rammer de mindre byer og landdistrikter. For det er især i yderområderne, hvor der ikke er en kommunal vuggestue lige rundt om hjørnet, at der er behov for fællesskab og de nære private tilbud som Eviglad i Rødding og Sønderkærgård Dagpleje i Morsbøl.

Særligt nu, hvor mange kommunale tilbud også lukkes i yderområderne, er det vigtigt, at vi giver plads til virkelyst og selvstændighed. For det er nærhed, sammenhold og ikke mindst de kommende generationer, der driver udviklingen i de små bysamfund. Det skal ”børnenes” statsminister og resten af regeringen ikke have lov til at forhindre. Vi skal da lære og støtte dem, der formår at skabe glæde og tryghed for børnene – ikke forbyde dem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce