Annonce
Tarm

Hyggelig fortælleaften på Lille Mølle i Ådum

Fortælleaftenen på Lille Mølle var med harmonikamusik. Foto: Bodil Kronborg

Ådum: Til fortælleaftenen på Lille Mølle i Ådum blev der fyldt godt op ved bordene. Deltagerne kan se tilbage på en god og afvekslende aften. Jørn Egsgaard og Laurids Lauridsen fra Tarm, spillede festlig harmonikamusik fra starten og også hen over aftenen til fællessangene på det omdelte ark.

Tidligere vognmand og buschauffør Hans Egon Clausen lagde ud med sin livsberetning. Han blev født i Astrup i Anden Verdenskrigs første år og kunne huske flere episoder fra krigsårene. Kort efter hans konfirmation flyttede familien til Skjern, hvor faderen startede vognmandsforretningen, som han senere overtog. Muntre episoder var der at fortælle fra de senere år med turistbus både herhjemme og udenlands.

Annonce

Opvækst og slægt med tyske rødder

Catharina Clausen, født Krüger, fortalte om sit liv, som havde formet sig noget anderledes i opvæksten. Hun blev også født under krigen og voksede op i dansk område, som dog havde været tysk fra 1864 til 1920. Hendes familie er tysk, og hun har gået i tysk skole. Grænselandets problematik beskrev hun i skildringen af sin far og bedstefar, der begge holdt sig neutrale og malede deres porte grå og beslaget sort, hvor det ellers var rødt/hvidt eller grønt/sort. Catharina rejste som ung mod nord og fik arbejde på Cirklen i Skjern. Her mødte hun Hans Egon, så hun er blevet her.

Der var kaffe midtvejs. Poul Erik Poulsen takkede de medvirkende og fremmødte for en god aften.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Annonce