Annonce
Mærkedage

Hyldest på tysk: Mindretalsformand blev fejret

Aabenraas borgmester, Thomas Andresen (V), var blandt gratulanterne, da mindretallets formand, Hinrich Jürgensen, markerede sin 60 års-fødselsdag i Haus Nordschleswig i Aabenraa tirsdag. Foto: Karin Riggelsen, Der Nordschleswiger

Aabenraa: Omgivelserne, huset, var mindretallets, for hovedpersonen var det tyske mindretals formand.

Hinrich Jürgensen hedder han, han fyldte 60 år tirsdag 5. november, og den slags skal naturligvis fejres.

Det blev fødselsdagen tirsdag eftermiddag og aften i Haus Nordschleswig, mindretallets hus, i Aabenraa, hvor der var dækket op til 234 gæster. De mødte op for at sige tillykke. Og snakke. Naturligvis en hel del på tysk, for i dag er ingen fra det tysksindede mindretal flove over at tale tysk sammen i det offentlige rum, fortalte Hinrich Jürgensen således i et fødselsdagsinterview i JydskeVestkysten lørdag.

Blandt gæsterne sås borgmestrene fra både Tønder, Henrik Frandsen, og Aabenraa, Thomas Andresen, samt tidligere ministre: Hans Christian Schmidt fra Venstre og Anke Spoorendonk fra det danske mindretals parti syd for grænsen, SSW. Og hun kom ikke kun for at sige tillykke.

- Hinrich og jeg har kendt hinanden i mange år, og jeg er her for at sige tak for venskabet, følgeskabet. Vi værdsætter hinanden på en måde, som jeg ikke tror havde kunnet lade sig gøre for 30, 40 eller 50 år siden, lød det blandt andet fra Spoorendonk, der var kultur-, justits- og europaminister i Slesvig-Holsten i perioden 2012-2017.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce