Annonce
Varde

I år fylder Vestjyllandsudstillingen fyrre

Vestjyllandsudstillingens nye formand, skulptør og installationskunstner Steffen Tast fra Solbjerg ved Århus.
God kunst i vidt forskellige genrer i særdeles livskraftig, midaldrende udstilling, lyder dommen

Tistrup: I weekenden åbnede Vestjyllandudstillingen for 40. gang i Janus – Vestjyllands Kunstmuseum i Tistrup. Udstillingens medlemmer har igen leveret god kunst indenfor vidt forskellige genrer, og den midaldrende udstilling er særdeles livskraftig.

Begrebet kunstnersammenslutninger er ellers ikke det mest livskraftige i Dagens Danmark. I de senere år er flere af dem sygnet hen som følge af manglende tilgang af nye medlemmer. Der er faktisk kun Vestjyllandsudstillingen, Den Fynske Forårsudstilling, Vraa-udstillingen, Grænselandsudstillingen og Sønderjyske Kunstnere, der har sikker gang i regelmæssig udstillingsvirksomhed.

Annonce

Flere tomme vægge

Ud over problemer med nye kræfter er kurateringen også et problem. For at sige det direkte, så er de velmenende smagsdommertribunaler somme tider ved at kuratere et udstillingspotentiale ihjel. En af de tilbageværende statsanerkendte kuraterede udstillinger er den traditionsrige Kunstnernes Sommerudstilling, der netop er lukket efter et par måneder i Janus i Tistrup. Her var i år flere helt tomme vægge. Kuratorerne havde simpelthen valgt rigtig meget fra. Det tiloversblevne koncentrat var imidlertid ikke ligefrem overbevisende, og slet ikke medrivende. Nogle sale var så spændende som en tom mørkelagt parkeringskælder.

På Vestjyllandsudstillingen får deltagerne en hel eller halv væg i husets udmærkede udstillingssale. Der er plads til at fortælle, hvad de kan, og de får mentalt space til at tale ud.

Lys, glas og bly

En af dem, der udnytter privilegiet er Vestjyllandsudstillingens nye formand, skulptør og installationskunstner Steffen Tast fra Solbjerg ved Århus. Han har været medlem af sammenslutningen en del år, og den akademiuddannede kunstner har stor udstillingsvirksomhed og mange udsmykningsopgaver bag sig.

Lys, glas og bly er hans foretrukne arbejdsmaterialer, og han har hele fem værker med på Vestjyllandsudstillingen med titler som bl.a. ”Kredsløb”, ”Levende natur” og ”Glasrelief”. Her er noget at kigge på for den nysgerrige museumsgæst, der vil stoppe op bare nogle få minutter.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Danmark

I Nordjylland har de flyttet et fyrtårn: Men det er ikke første gang, en fantastisk flytning vækker opsigt

Annonce