Aabenraa: I tre andre ringriderforeninger i Sønderjylland, nemlig Sønderborg, Broager og Gråsten, er både mænd og kvinder velkomne i foreningerne og bestyrelserne. I Sønderborg har de netop åbnet op for en fremtidig damefrokost, og de har indtil videre to kvindelige medlemmer ud af de i alt 60.
Guleroden for at deltage i foreningen i Sønderborg er, at man får en billet til den årlige herrefrokost. Så selvom der ikke har været regler på området, har traditionen været, at der kun var mænd med. I Broager er formanden kvinde, og det findes der en forklaring på:
- I de små foreninger i området er det næsten 80 procent kvinder på formandsposterne. Sønderborg og Aabenraa er mere erhvervsdrevne, hvor Broager og de andre små handler mere om lokalområdet, siger Anne Krogsgaard Jonsson, som forstår, hvorfor kvinderne ikke valfarter til de store foreninger:
- Jeg tror, mange kvinder føler sig overrumplede over at melde sig ind i de her mandlige foreninger, hvor bestyrelsen udelukkende består af mandlige erhvervsfolk på topposter. Man skal virkelig have selvtillid og have sine talegaver i orden, hvis man som kvinde træder ind i en forening med 60 erhvervsmænd.
Det er diskriminerende
Hun vidste ikke, at kvinder er nægtet adgang til Amtsringriderforeningen i Aabenraa, men har en klar holdning til det:
- Hvis man ikke må melde sig ind som kvinde, så er det diskriminerende, siger formand for Broager Ringriderforening, Anne Krogsgaard Jonsson.
Det vidste formand for ringriderforeningen i Gråsten, Andreas Thomsen Nøhr, til gengæld godt, og han kendte også til afstemningen.
– Jeg har hørt en lille fugl synge om det. Jeg synes kun det er positivt, at de åbner op for kvinder, siger Andreas Thomsen Nøhr.
Advokat, Lars Ole JensenDer står ikke i vedtægterne, at det er en klub for mænd. Så kvinder har ret til medlemskab.
Lovgivning er uklar
Ifølge advokat, Lars Ole Jensen, er det klar diskrimination og på kant med loven, hvis en kvinde søger om medlemskab og bliver afvist på grund af sit køn.
- Der står ikke i vedtægterne, at det er en klub for mænd. Så kvinder har ret til medlemskab, skriver Lars Ole Jensen i en mail til JydskeVestkysten og fortsætter;
- Man må gerne lave en forening udelukkende for rødhårede, for skaldede, for kvinder, for mænd ml. 25 og 40 osv. Disse foreninger må holde medlemsarrangementer, men så snart de åbner for offentlige arrangementer (for ikke-medlemmer), så skal alle have ret til at deltage, ellers er det diskrimination.
Loven er ikke entydig i dette eksempel. Ifølge Institut for Menneskerettigheder er ligestillingsloven og de øvrige ligebehandlingsloves anvendelsesområde uklart og nogle gange kan det virke vilkårligt. Der er altså brug for en afgørelse i den enkelte sag.
Svært at få nogen i tale
Da vi ringede til næstformand, Lasse Meldgaard, bekræftede han, at der skal være et møde i foreningen onsdag den 11. maj. Han sagde dog, at han ikke vidste, hvad mødet handlede om, og at han ikke havde læst dagsordenen.
Vi har også forsøgt at få Amtsringriderforeningens formand, Gerth Petersen, i tale, men ham har vi ikke fået fat i.
JydskeVestkystens redaktion har ved tidligere lejlighed fået at vide af Gerth Petersen, at der i midten af maj skal afholdes et møde, hvor medlemmerne skal stemme om, hvorvidt de vil åbne op for at kvinder kan komme med i foreningen og bestyrelsen.
Vi er blevet gjort opmærksom på, at kvinder har adgang til Amtsringriderforeningen Aabenraa. Vi ville skrive om komitéen, som er den gruppe af 33 mænd, der arrangerer selve festen, men tog fejl af de to. Vi beklager fejlen.