Annonce
Livsstil

I campingvognen: Familien Hansen holder jul på hjul

Mor Randi og Silas på 14 år. Silas Hansen har holdt jul i campingvognen stort set hele sit liv. Privatfoto

Torben Hansen og hans familie foretrækker at holde jul i deres campingvogn. Derfor kører de hvert år til Østrig og fejrer jul på ganske få kvadratmeter.

Forteltet er pyntet med granguirlander og lyskæder, og andestegen syder i grillen. Juletræet står i sneen udenfor, og inde i vognen er der lunt og rart.Familien Hansen fra Slagelse foretrækker at fejre jul i deres campingvogn, så hvert år pakker de bilen, spænder vognen på anhængertrækket og kører til Østrig.- Jeg tror, det er tæt på 12. år til jul, at vi gør det. Før har vi altid snakket om, om vi skulle tage i sommerhus og holde julen og nytåret. Vi gad ikke det traditionelle juleræs med julefrokoster og sådan noget, fortæller Torben Hansen.Han ejer Slagelse Camping og Outdoor Center, og det var faktisk nogle kunder, der spurgte, om familien ikke vil med på juletur sydpå. Det ville de gerne, og siden har de holdt ved. Familien har selv fået et andet vennepar med på idéen, så de nu tilbringer juledagene sammen i Østrig hver år. Et par gange har der været en tredje familie med, fordi de også gerne ville prøve det.Familierne spiser ikke sammen juleaften, men er sammen de andre dage, hvor de står på ski, går ture og hygger sig.Familien Hansen kører typisk 22. december, for så har de 23. december til at stille vognen an og falde til. Den 24. holder de jul, med alt hvad det indebærer.- Juletræet står udenfor. Og når ungerne synes, vi skal fare rundt om juletræet, farer vi rundt uden for i sne, fortæller Torben Hansen.Der er også pyntet op inde i vognen, dog ikke så meget, for det er begrænset, hvor meget de gider slæbe med.

Annonce
Familien Hansen fra Slagelse bruger juledagene på at stå på ski. Privatfoto

Pladsen er fyldt op

De tre børn er mellem 14 og 23 år, og nogle år har de også haft svigersønnen med. Så de er tæt sammen, når de er af sted, men det er kun rart, synes Torben Hansen.Han er godt klar over, at børnene måske falder fra med tiden, og det er også blevet sværere at få det til at gå op med uddannelse og deres arbejde.- Men vi snakkede lige om det over aftensmaden, og de vil hellere end gerne med derned, så sådan bliver det nok også fremover, siger Torben Hansen.Fordi Torben Hansen er selvstændig er julen et godt tidspunkt at rejse på, fordi der er mange lukkedage i butikken. Samtidig kan han mærke, at det er sundt for ham at komme lidt væk, for som selvstændig er der altid et eller andet, man burde ordne i butikken, så han ville nok alligevel komme til at arbejde, hvis han var blevet hjemme.Familien bliver som regel i Østrig til 2. eller 3. januar, og de er langt fra alene på campingpladsen, selvom det er vinter.- Juleaften er campingpladsen ikke fyldt op, men første- og anden juledag bliver den fyldt helt op. Så det er meget brugt for tyskere og østrigere. Og vi ser det også mere i Danmark. De campingvogne, vi har nu om stunder, bliver mere og mere velegnede til de kolde perioder, siger Torben Hansen.

De fortelte, man bruger om vinteren er lidt mindre, så de kan tåle, at der falder sne på dem. Men derfor kan de sagtens pyntes til jul. Privatfoto
Hvem siger, at juletræet absolut skal stå i stuen? Man kan sagtens danse om træet, selvom det står ude i sneen. Privatfoto
Campingpladsen i Østrig er fyldt op i juledagene, for i Østrig er det populært at campere om vinteren. Privatfoto
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce