Annonce
Kultur

Otte dokumentarer om pandemien: De gør dig klogere, rørt og håbefuld

Foto: HBO og DR
Otte tv-dokumentarer, der gør dig klogere på covid-pandemien, rørt og også efterlader dig med håb.

Hvad var det dog, der skete, da coronavirus angreb raske celler og ødelagde mennesker og vores vante tilværelse? Det seneste år synes at være ét langt tilbageholdt åndedræt, mens en mudret flod af nyheder om virussen, dens konsekvenser og vores krig imod den er skyllet ind over os.

Pludselig kan det være svært at huske rækkefølgen på det skete, måske har vi også glemt, hvor overrumplede vi blev, og efterhånden også fortrængt alvoren for at kunne holde situationen ud. Måske er vi også begyndt at synes, at vi her i Danmark er noget særligt.

En af måderne til at fordøje og forstå det seneste år med pandemien og være klædt på til at drage sine egne konklusioner om det forgangne år er at se nogle gode tv-dokumentarer. Her er otte af slagsen.

Annonce

1 Tro, håb og kærlighed i Barcelona

Silvia og César knytter et særligt bånd. Når César bliver dødsangst, så beroliger Silvia og indgyder ham tro og håb. Foto: HBO

Spanien: Husk lommetørklædet, for her græder man af rørelse. "Vitals" er en vidunderlig dokumentarserie, fordi den efterlader sin beskuer fuld af håb og livsglæde - sit alvorlige emne til trods.

Det skyldes blandt andre sygeplejersken Silvia, der ukueligt og med smittende humør kæmper for sin coronapatient, César på 58 år. 

Vi er på et sygehus i Barcelona, og når angsten spærrer patienternes øjne op, mens de ligger umælende i respiratorerne, kommer Silvia og hendes kolleger med trøstende hænder og opmuntrende og beroligende ord. Patienterne betyder noget for dem, og det kan de syge mærke og styrkes af. Det kan vi andre også.

"Vitals" er en sjældent livsvarm og smuk oplevelse. Tiden flyver, mens kameraerne dvæler og fokuserer på udvalgte plejere og patienter og dyrker stemninger, som når Silvia og hendes kollega cykler gennem mennesketomme gader på grund af nedlukning, mens de taler om emner som patienternes og deres egen angst.

"Vitals" indgyder håb. "I dag skal vi være tapre," siger en sygehjælper. Ja, det skal vi. Allesammen. Lad os prøve at være det lige så kærligt som Silvia og hendes kolleger. 

HBO: "Vitals", spansk. Tre afsnit af en time. Kan streames på HBO

2 I hælene på virus jorden rundt

Fra Brasilien, hvor man i de fattige kvarterer ikke har mulighed for at arbejde hjemmefra og også ofte har service-jobs. Kvinden her mistede sin mand. Han var lastbilchauffør. Foto: Hardcash Production/TV 2

Jorden: En flagermus er det eneste pattedyr, der kan flyve. Og ja, så kan den også sprede virus. 

Her er en dokumentar, der forklarer dig om Covid-19 og samtidig giver dig det globale overblik over virussens hærgen gennem det seneste år. Historien fortælles i et rapt og underholdende tempo og i en vekslen mellem forklaringer, scener fra hverdagsliv rundt om i verden og interviews med eksperter.

Covid-19's succes hænger sammen med, hvordan vi verden over var dårligt forberedt, undtagen i Taiwan, og hvordan vi siden er blevet ved med at dumme os. 

Det her er fremragende lærerigt fjernsyn om, hvor galt det kan gå, når vi ødelægger naturen, holder vilde dyr på markeder, når Kina fortier sandheden, og USA og Brasilien har magtfuldkomne præsidenter. Når smitteopsporingen halter, forlystelsessygen blomstrer, og økonomien bliver vigtigere end sundheden. Osv. osv. 

TV2: "Pandemien, der rystede verden", britisk.  Varer fem kvarter. Kan streames på TV 2 Play.

3 Sådan har vi klaret os

I afsnit to af "Epidemien" følger vi brødrene Claus og Henrik, der ejer Wittrup Motel og restaurant Sallie's. Foto: Kasper Bielefeldt/DR

Danmark: - Sådan er det bare. Man må være stærk, siger Ellen med stille tårer, da hendes elskede får Covid-19. Kærlighed har ingen alder - parret har haft krondiamantbryllup. 

Ellen og Bent er nogle af de danskere, som DR Dokumentar har fulgt gennem epidemien det seneste år. Det er rørende at blive lukket ind i disse menneskers liv - hvad enten det har været defineret af sygdom eller konkurstrusler.

Det, der dog især løfter denne serie, er, at "hverdagshistorierne" rulles ud, sideløbende med at epidemiens gang herhjemme genfortælles. Fra mangel på værnemidler og testkapacitet til lukkede grænser. Samtidig evalueres periodens beslutninger i bagklogskabens klare lys.

Danmarkshistorie, der kan holde til genudsendelse om 10, 20, 100 år.

DR: "Epidemien". Fire afsnit af cirka tre kvarter - det tredje sendes 22. marts, dansk. De to foregående kan streames på DRDK.

4 Virus skåret ud i pap

Tre små forklarende udsendelser om coronavirus og dens virkning både fysisk og psykisk. Foto: Netflix

Jorden: Netflix har tre såkaldte "Explainers", som er en slags undervisningsprogrammer om pandemien, hvor forholdsvis let speak følges med interviews og forklarende grafik. Det første program forklarer, hvordan coronavirus blev til en global pandemi, nummer to om kapløbet om en vaccine, og det tredje handler om, hvordan man personligt kan håndtere frygten og sin stress over pandemien.

Miniserien blev frigivet i april sidste år, så særligt program to savner en opdatering. Men serien er værd at se alligevel - og anbefalelsesværdig til baggrundsviden.

Netflix: "Coronavirus, Explained". Tre afsnit af godt 20 minutter. Kan streames på Netflix.

5 Mareridtet i Kina

Frontpersonalet opfordres til at hvile sig på bænkene. Og det får de brug for. Foto: DR

Kina: Denne dokumentar er i begyndelsen som et mareridt, der udspiller sig i virkeligheden. Små mennesker i "rumdragter" render råbende rundt i hold gennem slidte hospitalsgange og jager med syge mennesker eller går rundt med dem i førergreb. Nogle af de syge må ikke engang komme ind, men er stuvet sammen i et koldt rum udenfor døren.

Vi er tilbage i januar 2020 i den kinesiske storby Wuhan, der bliver lukket ned. I dokumentaren følger vi frontpersonalet på fire hospitalers intensivafdelinger kæmpe mod den nye fjende. 

Det er en rå omgang og også et kulturchok at se på. Men lærerigt. Omsorg i Kina er anderledes skruet sammen end i Vesten, men det er ikke ensbetydende med, at den ikke er der. 

Vi mennesker er forskellige, men det er Covid-19 som bekendt ligeglad med. 

DR2: "76 dage: Da Corona ramte Kina", amerikansk. Varer halvanden time. Kan streames på DRDK

6 Hårde valg i Italien

Den italienske læge Francesca Mangiatordi er tvunget til at vælge mellem patienterne. Foto: DR

Italien: "Italiens krig mod Corona" er fra sidste sommer og viser i al sin gru den tilspidsede situation i landet. Hvis man tvivler på den dødelige alvor, får man et godt indblik i, hvor hårdt Covid-19 kan ramme på et overbelastet sygehus. Her mellem Genova og Milano.

Fokus er især på sundhedspersonalet, og vi følger særligt lægen Francesca Mangiatordi, der er bange for at bringe smitte med hjem til sin mand, som lider af en luftvejssygdom. 

Hver dag står hun overfor umenneskelige krav om at prioritere respiratorer og dermed liv. "Jeg har lige valgt mellem en 85-årig og en 35-årig". Jeg valgte den 35-årige, siger hun.

Da en 18-årig dreng kommer ind på afdelingen - hårdt ramt af virussen - truer det hele med at blive for meget for det overbelastede personale. Den dreng SKAL overleve.

DR2: "Italiens kamp mod Corona", italiensk.  Varer 52 minutter. Kan streames på DRTV.

7 Kom så skat, du skal kæmpe!

Sama, her med sine døtre, er 52 år, da han ender i koma ramt af Covid-19. Foto: DR

England: Denne nye dokumentar tager sin begyndelse i foråret 2020, hvor fire mænd ligger i koma på Kings College Hospital i London. Vi følger herefter mændene og deres familier gennem et halvt år.

Dokumentarens styrke er dens nærhed med ofrene, fordi den zoomer ind på de fire mænd og deres familier, der fortæller om de syge, viser billeder fra før pandemien og tigger deres elskede om at kæmpe. De pårørende er også hårdt ramt, for selv når døden er besejret, venter nye trængsler, også for dem. De overlevende kommer svært skadede hjem. Den ældste er 62 år.

Covid-19 er uforudsigelig. Som seer kan man gætte på, hvem af de fire der vil klare det, og tænke, at "netop denne mand er jo hjerneskadet og ødelagt for livet", og så ender det med noget, vi almindelige mennesker kan lide at kalde for et mirakel. 

DR2: "En kamp for at overleve corona", britisk. Varer 68 minutter. Kan streames på DRTV.

8 Selvgode svenskere og regelrette danskere

Hele verden er blevet gal, mente den svenske statsepidemiolog Anders Tegnell om verdens corona-håndtering. Her ses han i et interview med Annika Wetterling. Foto: DR

Danmark/Sverige: Annika Wetterling er journalist og  halvt svensk og halvt dansk og tager os i denne nye dokumentarserie fra DR 2 på en personlig opdagelsesrejse for at forstå, hvorfor svenskerne pludselig var de vilde og frisindende, da Covid-19 ramte, mens Danmark blev et land med regler og forbud.

Dokumentaren er i tre afsnit af hver en halv times varighed og er indimellem lige personlig nok, men den serverer uanset nogle gode pointer og nye perspektiver på vores forskellige coronahåndtering. 

Den er også værd at se, fordi den prøver at forstå mentalitetsforskellen på danskere og svenskere og piller ved vores myter om hinanden, og så er det på en underlig måde også svært hyggeligt at høre svenskerne blive fremstillet som selvgode ...

DR2: "Annika og det svenske coronamysterium", dansk. Tredje afsnit kan ses 26. marts, men ellers kan serien streames på DRTV.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Kvinde anholdt med favnen fuld: Sigtet for at stjæle indbo og ejendele fra sammenstyrtet hus

Annonce