Annonce
Varde

Lones mor vil ikke genoplives: Det giver datteren ro midt i en coronatid

Lone Palludan Christensen er taknemmelig for, at hendes mor på 91 år har taget beslutning om, at hun ikke vil udsættes for genoplivningsforsøg, hvis hun falder om med hjertestop. Lone Palludan Christensen håber, at flere tager snakken om genoplivning eller ej - helt aktuelt i denne coronatid. Foto: Yvonn Tittel
Lone Palludan Christensens mor på 91 år har besluttet, at hun ikke vil genoplives, hvis hun falder om med hjertestop. Datteren er sygeplejerske og har oplevet det kaos, et genoplivningsforsøg kan skabe.

Varde: Hun har ingen interesse i at virke morbid. Men da Lone Palludan Christensen skrev en opfordring på Facebook om at snakke genoplivning eller ej, gik det op for hende, at mange ikke ved, hvad det drejer sig om.

- Det er en snak med ens læge, hvor man aftaler, om man vil genoplives, hvis man falder om med hjertestop. Så skriver lægen det i journalen, siger hun.

At hun overhovedet er kommet i tanker om at tage emnet op i en coronatid skyldes, at hun også er sygeplejerske. Så hun ved, hvor stor en lettelse det er i hendes arbejde, når der er taget stilling – og hun tænker også på ressourcer, hvis nu coronaen for alvor kommer til at lægge beslag på alle kræfter i sygehusvæsnet.

Annonce

Genoplivning eller ej

  • Fravalg af genoplivningsforsøg, hvis man falder om med hjertestop, skal ske ved samtale med sin læge.
  • Man kan også oprette et ”Behandlingstestamente” på Sundhed.dk, hvor man kan få registreret, om man ønsker genoplivningsforsøg ved hjertestop eller ej. Det kræver NemID at oprette behandlingstestamente.

112 og kaos

- Tænk så, hvis man sætter det helt store apparat i gang for at redde et menneske, som måske i virkeligheden slet ikke ønsker at blive genoplivet, siger hun.

Hun har selv prøvet det på arbejdet. At det var hende, der skulle træffe beslutningen, fordi der ikke stod noget i papirerne. Så hun ringede 112, så der i løbet af kort tid både kom lægebil, ambulance, to frivillige hjerteløbere og kort tid efter en helikopter.

- Der var så meget panik og kaos, det var næsten ikke til at være i, siger hun.

Mors egen beslutning

Derfor er hun så glad for, at hendes mor har taget stilling. - Det var en helt ung vikar-læge, der var hos mor i en periode, hvor alt var svært. Hun fik på en nænsom måde sporet mor ind, ved at snakke om alder og udløbsdato, så jeg pludselig hørte min mor sige, at hvis hun faldt om med hjertestop, så havde hun på ingen måde lyst til at blive genoplivet, siger Lone Palludan Christensen og fortsætter: - Det kom helt naturligt, og det er jo sådan, det skal være. Det er kun en beslutning, man selv skal træffe. Det er en beslutning, man selv skal træffe, men også en beslutning, som, Lone Palludan Christensen oplever, gør hendes liv med sin mor meget lettere.

Beslutning giver datter ro

- Nu ved jeg, at hvis jeg kommer ned til min mor og finder hende liggende, forhåbentlig i sin seng og ikke på gulvet, så kan jeg sætte mig i fred og ro og ae hende på kinden og holde hendes hånd, uden panik. Det giver mig helt vildt meget ro. Jeg håber bare, hun får lov at komme herfra fredeligt, siger hun. I sine mange år som sygeplejerske har Lone Palludan Christensen også arbejdet på hospice. Her har hun oplevet, at beslutningen om genoplivning eller ej også kan give stor splid mellem søskende, hvis den døende ikke selv har givet sin mening til kende. - Dét, der ligger mig på sinde, er, at det bliver så kaotisk, hvis man ikke har taget stilling.

En værdig død

- Min mor ønsker bestemt ikke at dø, men når det skal ske, så vil hun gerne have en værdig død. Personligt har jeg det også sådan med livet, at det er ok, at vi skal dø, men det er jo ikke alle, der har det. Og så er det endnu mere vigtigt at få talt om genoplivning eller ej. Lone Palludan Christensen håber, hun er hos sin mor, når det skal ske, og det er ikke helt usandsynligt, for de ses hver dag. Faktisk er hun flyttet hjem til sin barndomsby for ti år siden netop for at være tæt på sin mor, og selv coronaen har de fundet ud af at komme omkring ved, på den måde at Lone efter arbejde tager bad og rent tøj på, inden hun går sin tur og slår et smut ind omkring sin mor. - Vi har en sluse i bryggerset, hvor jeg spritter hænder og trækker overtrækssko på, og min mor tørrer så af, hvor jeg har rørt, før jeg sprittede, siger hun. Selv et spil 500 kan det blive til, på sikker afstand. - Det er ikke nyt, at man skal tage stilling til genoplivning. Men coronaen gør det aktuelt, synes Lone Palludan Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Livsstil

Johnny fulgte lysten til et anderledes hjem: En rund drøm af et hus

Annonce