Annonce
Varde

I en ny bog fortæller vardenisserne deres historie

Yes! Så er den på gaden. Nissebogen. Det skulle den have været sidste år, men billedmaterialet var ikke godt nok. Men nu får vardenisserne lov til at fortælle deres historier. Her er repræsentanter fra Nisselauget samt Kim Schou (øverst tv) og Ulla Højgaard, der har stået for tekst og fotos til de 96 sider.  Foto: Malene Wonsbek
I 1959 havde herreekviperingshandler Hartvig Kjeldsen en lille nisse, der sad i et hus på hjørnet af forretningen i Vestergade. Det er her historien om de 300 vardenisser begynder – det kan man læse mere om i den helt nye udgivelse ”Varde – Nissernes by”
Annonce

Varde: Hver onsdag året rundt arbejder 10-15 frivillige pensionister med vardenisserne. De reparerer de gamle og laver cirka 20-30 nye nisser om året. Nisselauget holder liv i nisserne. Det er også Nisselauget, der sørger for, at nisserne i denne tid hænger på deres vante pladser rundt omkring i byen.

Mon ikke denne bog er en oplagt mandelgave, firmajulegave, kalendergave? Alle, der interesserer sig for vardenissene, har nu mulighed for at læse historien og se de mange billeder. Foto: Malene Wonsbek

Nissernes betydning for Varde har fået 18 lokale aktører til at sponsorere en nissebog, der med nostalgi, billeder og personlige beretninger fortæller historien om, hvordan én tagnisse blev til en hel flok bynisser.

Sådan støtter du Vardenisserne

Køb bogen og støt vardenisserne. Bogen er udkommet i 1000 eksemplarer. Den kan købes hos Bog og Idé, samt EL-Gården i Varde. Den koster 99,95 kroner. Man kan også købe bogen ved at henvende sig direkte til Nisselauget – Bjarne R. Jensen (mobil: 6016 6251), Erland Jensen (mobil: 2096 4985) eller Flemming Nissen (mobil: 2126 5234).

På grund af sponsorer har Varde Nisselaug ingen udgifter til bogen. Samtlige indtægter omsættes til at producere nye og forbedre de gamle vardenisser.

Annonce

Flere nissepenge

- Vi er utrolig glade for bogen, der kan læses af både store og små, og vi håber, at rigtig mange vil købe den, for hver en krone går til ”wos, ja altså te æ nisser”, understreger Bjarne R. Jensen med et stort smil.

- Det er en stor anerkendelse af nisserne og ikke mindst vores arbejde, at vi nu har fået en bog, der fortæller hele historien. Med penge fra bogsalget, vil vi selvfølgelig lave endnu flere nisser, men vi vil også stile efter, at der fremover ikke kun skal hænge én nisse ét sted. Der skal være flere nisser samlet om en aktivitet, fortæller Bjarne Jensen.

Da Bjarne Jensen var på vej til restaurant Von Lügenhals for at hente det første eksemplar af Nissebogen, fik han lige en fortrolig snak med to små nisseelskere, der var ude for at se på vardenisserne med deres dagplejemødre. Foto: Malene Wonsbek
Annonce

Bog blev udsat et år

Egentlig skulle Nissebogen være udkommet sidste år, men billedmaterialet var ganske enkelt ikke godt nok. Så julen 2019 blev brugt til at tage nye nissefotos. Det er Kim Schou og Ulla Højgaard, der har taget de fleste billeder og skrevet teksterne til bogen. På 96 sider folder vardenisserne sig ud på glædelig og nostalgisk vis. Ud over penge fra bogsalget får Varde Nisselaug hvert år et samlet beløb på cirka 50.000 kroner i tilskud af ProVarde, Varde Handel og Varde Kommune.

De har betalt for Nissebogen

Samtlige udgifter til 1. oplag af nissebogen er sponsoreret af lokale aktører: Varde Kommune, Flügger, Krææs, Afrodite, El-Gården, Kvickly, Rådhus Cafeen, Reka Gruppen, Big World, Home, Jyske Bank, EDC. Vinspecialisten, Klinik by Sommer, Næsbjerg Gulve, Lars Sandrini, Westwind samt Ketty og Poul Erik Bechs almennyttige fond.

Forlaget Schou og Højgaard har udgivet Nissebogen, der er blevet trykt ved PE offset A/S

- Den sidste nisse vi nåede at lave i år, var en nisse fra Dance Company Twenty. Med den positive omtale de har tilført byen, så måtte der selvfølgelig også være en dansenisse, det er klart, sige Bjarne Jensen, der tydelig fornemmer, at folk har taget Vardenisserne til sig.

- De er sjældent udsat for hærværk, og hvis de er kommet til skade, så ringer folk til os. Det er ikke længere Nisselaugets nisser, det er borgerne nisser. Den historie og mange flere kan man læse om i vores nye bog, tilføjer overnisse Bjarne Jensen.

Overnisse? Mon ikke han har fortjent den titel, for sit utrættelige arbejde, og så bor nisserne jo faktisk i Bjarnes lade på Grydvad Mølle, og hvordan de er havnet der, det er endnu en historie i Nissebogen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Annonce