Annonce
112

I Faderens, Sønnens og Hurtigdåbens navn

Sander Serup Ingersvang skulle selv sige sit navn og bøje hovedet forover, da han blev døbt. Og den klassiske dåbskjole var skiftet ud med en sort hættebluse med motiv. Foto: Lars Thomsen
Nogle bliver gift i Las Vegas. Andre finder sin dåbsdag i et festugekatalog. Esbjerg oplevede sin allerførste "drop-in-dåb", da Treenighedskirken lørdag havde åbnet op for, at man på dagen kunne dukke op og blive døbt. Men der var nu ikke noget Las Vegas, men tværtimod stor eftertanke, højtidelighed og nærvær over dagen.

ESBJERG: En dreng i fem-seksårsalderen kigger op på sin mor, da de er på vej ud af kirken.

- Jeg føler mig slet ikke anderledes, faktisk, siger han.

Men noget er anderledes. Det har den velreflekterede gut ret i. For lidt siden var han "bare" en dreng med et navn, som var noteret i folkeregistret. Nu er han blevet en del af menigheden i folkekirken, og han har lige været igennem en af de allerstørste kirkelige handlinger. Dåben.

Det er lørdag formiddag, og der er for første gang i Esbjergs historie drop-in-dåb i byen. Treenighedskirken står bag, for her havde præsten Miriam Florez hørt om, at man med succes har forsøgt sig med den form for mere enkle kom-forbi-dåb i København. Nu ville kirken se, om det også var noget, der var et behov for i Esbjerg.

- Normalt er barnedåben jo et festligt indslag i gudstjenesten, men nogle ønsker slet ikke den der store højtidelighed omkring det, hvor de er centrum i en kirke med mange andre mennesker og hele det kirkelige program, og hvor der måske også er en forventning om stor fest bagefter. Man gør sig selv synlig, når man bliver døbt eller får sit barn døbt på den almindelige måde, og det er det ikke alle, der har lyst til, siger Miriam Florez.

Annonce

Drop-in-dåb

I alt 13 mødte op for at blive døbt i Treenighedskirken lørdag mellem klokken 10 og 14.

.

Aldersmæssigt spændte de fra babyer til voksne, og dagen sluttede af med at lille Christian på 10 måneder blev døbt. Hvor andre kun kom med den nærmeste familie og et dåbsvidne eller flere, mindede Christians dåb om en helt almindelig barnedåb, for han havde 52 gæster med. Efter forældrene havde tændt dåbslyset for ham, begyndte Christian spontant at klappe, så alle gæster endte med at gå klappende ud af kirken.

Mange af de fremmødte havde opdaget muligheden for drop-in-dåb i festugeavisen, hvor dåben stod som et arrangement. Lige mellem "Åbent hus hos Marineforeningen" og containerudstillingen.

Dagens præst, Miriam Florez, som også lyder titlen stiftspræst for åndeligt søgende, oplevede det som en fantastisk og meget bevægende dag. Dåben er et sakramente i kirken, det vil sige en hellig handling, og hun fandt det smukt, at det regnede samtidig, da dåben jo også beskæftiger sig med vand, renselse og indvielse.

Hellere nærvær end stor dåbsfest

Andre bliver forpustede ved tanken om, at nu skal man også til møde med præsten, rense dåbskjolen og finde en dato, hvor hele familien kan. Så er det lettere med en drop-in-dåb under Esbjerg Festuge, hvor der bare står, at man skal møde op i kirken og tage ID med. Det er alt.

- Det interessante er, at selv om det måske umiddelbart kan se lidt poppet og Las Vegas-agtigt ud med sådan en "drop-in-dåb" og så ligefrem i et festugekatalog, så er det faktisk præcis det modsatte for de folk, der er dukket op i dag. Det at blive døbt er virkelig noget, de har overvejet grundigt - store som små - og hvor de ønsker den her mere intime og intense ceremoni, som faktisk bliver meget højtidelig, selv om det kun varer et kvarters tid. Skønt man bare kunne møde op, har flere faktisk kontaktet mig på forhånd og talt om, hvorfor de gerne vil døbes, og de har sat sig godt ind i det. Det er noget, der virkelig betyder noget, siger Miriam Florez.

Klokken nærmer sig 11.30, og der er ved at være godt fyldt op ved de to langborde i sognehuset, hvor kirken har gjort dagen lidt festlig med vin, kaffe, småkager, servietter og flag. Her venter en mor med sin dreng på syv år og datter på ni år, som ikke blev døbt som små, men hvor datteren gerne vil konfirmeres - så nu kan begge lige klares i dag. Her sidder den voksne kvinde, som selv gerne vil døbes i dag, for det har hun tænkt på længe, men bare ikke lige fået gjort. Og der kommer også helt små babyer og hele familier, for forældre og store børn nu får dåbsdag samme dag.

Sander sagde selv ja til Gud

Nogle er fint pyntede. Især en udenlandsk kvinde har sartrosa blomsterspænder i håret hele vejen rundt om det stramt opsatte hår. Andre er helt afslappede, som for eksempel 13-årige Sander Serup Ingersvang, der møder op i en pæn sweatshirt, som han godt kan lide. Med sig har han mor og far, Jane og Stiwi, og onkel Peter.

- Jeg synes, det er okay, at mine forældre ventede med at døbe mig, så jeg selv kunne vælge. Men jeg vil gerne konfirmeres til foråret, og så kunne jeg godt lide den her slags dåb, fordi det er mere hurtigt overstået, og der ikke sidder en hel masse mennesker og kigger på én. Det var da en lille smule akavet og mærkeligt, fordi der var helt stille, og jeg skulle have vand på hovedet og svare ja til nogle ting, men det havde været mere mærkeligt med en almindelig barnedåb, synes jeg, smiler Sander.

Hans forældre og onkel er imponerede over den højtidelige stemning, som der alligevel var over dåben, mens de var i kirken.

- Det var meget mere stemningsfyldt og intenst, end jeg havde turde håbe på. Musikken gik i gang med at spille, lige da vi gik ind i kirken, og vi sang et par salmer, og der var de kirkelige ritualer. Sander skulle også tænde et dåbslys. Det var virkelig smukt og intimt, fordi hele fokus var på Sander. Det var en rigtig god oplevelse, siger Jane Serup Ingersvang.

Hun kigger på Sander, og de pjatter lidt med, at han ikke udnyttede chancen til at få sig et helt nyt navn. Rudolf, for eksempel.

Så kommer det nyunderskrevne dåbspapir i tasken. Familien vil ud at finde et sted at spise frokost. For det er trods alt et ganske særligt programpunkt i festugen, de netop har været til.

- Jeg forestiller mig, at når man har et lille barn, der skal døbes, er der en masse forventninger om, at barnet skal have noget bestemt tøj på, og der skal spises frikadeller bagefter. Men hvordan reagerer barnet på dagen, og hvornår skal man lige få sat frikadellerne i ovnen? En almindelig dåb har selvfølgelig mange plusser, men jeg forestiller mig også, at det kan blive en lidt stresset dag, siger Sanders far, Stiwi Serup Ingersvang (i baggrunden), som var meget begejstret for drop-in-dåben lørdag. Foto: Lars Thomsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Y-stole blev stjålet

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

112

Sag mod bisidder, der hængte jobcenter-ansatte ud på YouTube, er blevet udsat: Dommeren undersøges for at være inhabil

Annonce