Annonce
112

Dige repareret ved Møllehus i nat: - Vi er fortsat i forhøjet beredskab

Vandet står helt op under broen ved Møllehus. Det fik lørdag beredskabet sat i aktion. Foto: Niklas Majgaard
Der kan snart ikke være mere vand i åsystemerne - det måtte Brand og Redning Sønderjylland sande lørdag aften, da myndighederne måtte i aktion for at forstærke et dige.

MØLLEHUS: Brand- og Redning Sønderjylland kom i direkte kamp med vandmasserne i Sønderå lørdag aften. Efter åen ved grænseovergangen havde været under ekstra bevågenhed lørdagen igennem, blev der klokken 18.00 trykket på knappen.

Vandmasserne var begyndt at få overhånden, forklarer indsatsleder Kenneth Achner fra Brand og Redning Sønderjylland:

- Kort før klokken 18 kunne vi konstatere, at vandet begyndte at æde toppen af diget, og at der også løb vand gennem diget et sted. Så vi hentede folk ind og gik i gang. Højer Frivillige Brandværn var derude først, og Visby stod for sandsækkene, mens Tønder Frivillige Brandværn og Beredskabsstyrelsens afdeling for tidevand også var med. I alt cirka 45 mand, siger han.

Holdet har bygget nye forstærkninger på toppen af diget, som gerne skal ruste det til vandmasserne. Man er fortsat i forhøjet beredskab, forklarer Kenneth Achner.

- Vi var på plads med forstærkningen omkring klokken 01. Vi er fortsat i forhøjet beredskab, og der holdes øje med digerne flere steder. Det handler ikke kun om at forhindre skader, men det er i det hele taget vigtigt, når der står så meget vand i systemet som nu.

Annonce
Omkring 45 mand var i aktion for at styrke kanten af diget. Én af udfordringerne er den bløde vej i området, så man måtte indhente ekstra køretøjer fra Beredskabsstyrelsen undervejs. Foto: Niklas Majgaard

Håber på mindre vind

Udfordringen ved Vidåen og særligt Sønderå er, at det er svært at få vandmasserne sendt ud i Vadehavet. Så længe det blæser fra vest, så er det en udfordring - og derfor håber Kenneth Achner på mindre vind.

- Sønderå ligger lavere end Vidå, så den kan slet ikke komme af med vandet - og det er hvad vi ser i øjeblikket. Lige nu kan vi ikke gøre så meget andet end at sørge for, at diget holder til det. Vi håber, at vinden lægger sig. Sker det, så falder vandstanden i Vadehavet, og så er vi glade. Enten ingen vind eller østenvind, siger han med et smil.

Havørnens dag er et landsdækkende arrangement, som Danmarks Ornitologiske Forening står bag.Foto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Politiet i opråb: Uklare GDPR-regler forsinker opklaring af kriminalitet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se billederne fra en lukket covid-afdeling: Sådan modtages corona-patienterne

Annonce