Annonce
Varde

I Horne fejrede de en blomstrende jul

De to sidste blomster er resultatet af arbejdet med en vision – ”Horne – en lille storby – et dyrebart sted, hvor noget er småt, men alt er godt”, og en udviklingsplan, som rummer forslag til, hvordan sognet kan udvikle sig i de kommende år. Anton Nielsen og Dorthe Bejder fra udviklingsrådet hejste flaget med de fem blomster. Foto: Martin Ravn
På fem år har Horne sogn haft målrettet fokus på lokal udvikling. De er nu det fjerde sogn i Danmark, der har fået alle fem blomster i udviklingsprogrammet Blomstrende Landsby. Det blev fejret ved det årlige juleoptog.

Horne: Selvom vejret var regnfyldt, koldt, gråt og trist, så var der masser af farver og god energi i både Nissegarden (red. Varde Garden) og det farverige blomsterflag, der søndag eftermiddag blev sendt til tops på flaghjørnet ved kirken i Horne. Med tildelingen af samtlige fem blomster kan Horne nu med rette kalde sig for en landsby i udvikling. Den status og julens snarlige komme blev fejret med det traditionelle optog og godteposer.

- Der er ingen tvivl om, at vi med tilmeldingen til projekt Blomstrende Landsby, fik sat skub i en stribe tiltag. I fem år har vi målrettet arbejdet med lokal udvikling, og hen ad vejen fik vi defineret hvilken slags landsby vi er. Vi er en bosætningslandsby med rummelighed og plads til alle, fortæller Bente Jakobsen, der sammen med fem andre borgere har være tovholder i projekt Blomstrende Landsby.

Blomstrende Landsby

Udviklingsprogrammet Blomstrende Landsby er en mulighed for at skabe synlighed, udvikling og lokal dialog. Initiativet tages af den enkelte landsby, som selv skal ønske udviklingen. Kommunen støtter og bidrager på områder, der kræver særlig indsigt og overblik.

Programmet er inddelt i fem niveauer, som skal sikre, at der altid kan skabes en blomstrende fremdrift i netop den retning, som landsbyens borgere ønsker samt har mulighed for og ressourcer til.

(Kilde: blomstrendelandsby.dk)

Annonce

Attraktiv for børnefamilier

Med 457 borgere i byen, 1100 i hele sognet og gennemsnitlig 15 børnefødsler om året, er Horne en landsby, der holder sit indbyggertal på et stabilt niveau.

- I forbindelse med de forskellige udviklingstrin, gik det for alvor op for os, at vi har meget at tilbyde især unge familier, så dem skal vi satse endnu mere på. Der er allerede kommet gang i et initiativ med fællesspisning i idrætshallen én gang om måneden, og vi har flere nye events på vej fortalte Bente, der har boet i Horne i 40 år.

Sogneforeningens formand, Keld Jochumsen, der i dagens anledning også var byens lokale julemand, endte da også med at give alle i Horne Sogn en gratis julegave.

- Vi har taget initiativ til en ny tradition, der hedder Velkommen til Horne. Det er en aktivitetsdag der afsluttes med fællesspisning. Deltagelse er gratis. Denne dag skal, sammen med andre nye tiltag, være med til at synliggøre de visioner, vi har for fremtiden i Horne sogn, sluttede julemanden.

Hornes fem blomster

Den 3. december 2014 var der et borgermøde om, hvorvidt sognet skulle deltage i projekt Blomstrende Landsby”.

Det blev besluttet at indgå i projektet, og den 5. november 2019 kom de to sidste blomster i hus – fem blomster på fem år.

Dermed blev Horne det fjerde sogn på landsplan med fem blomster. Tidligere modtagere er Årre, Holbøl og Branderup.

Læs mere om udviklingsprojekterne på Horne-Varde.dk

Flaget med de fem landsbyblomster blev sendt til tops og juleoptoget med nissegarden i spidsen fortsatte gennem byen. Foto: Martin Ravn
Cirka 100 borgere fulgte med i det traditionelle juleoptog, der blev ført an af Varde Garden eller rettere nissegarden. Foto: Martin Ravn
Bente Jakobsen er en af de aktive borgere, der arbejder for udvikling af Horne. Hun er samtidig også pensioneret journalist og nuværende redaktør af HornePosten, der udkommer seks gange om året og leveres direkte i alle postkasser. Foto: Martin Ravn
Keld Jochumsen er både formand for Horne sogneforening og byens julemand. Godt 100 borgere trodsede det kolde vejr og gik med i juleoptoget, der blev ført an af julemanden og nissegarden. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Tre smittede familier tæt på at lukke Esbjerg Gymnasium: Borgmester kræver anden model for nedlukning

Haderslev

Vild skov bliver for os alle

Annonce