Annonce
Billund

I kølvandet på forureningssagen: Billunds borgmester vil have Engsøen med i en oprydning

Borgmester Ib Kristensen (V), her i selskab med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og MF'er Anni Matthiesen (V) ved et møde om Grindsted-forureningen, vil også have staten til at hjælpe med en oprydning af Engsøen. Arkivfoto: Martin Ravn

Engsøen bør være en del af forureningssagen, mener borgmester i Billund Kommune Ib Kristensen (V), som vil have oprenset både banegravsdepotet, den gamle losseplads og Engsøen. Det siger borgmesteren i en "året der gik"-interview med redaktionen.

Billund Kommune: 2018 bød på mange positive nyheder for Billund Kommune: Millionstore renovering af skolerne, den kommune i landet hvor flest unge dyrker idræt, og kommunen er blevet gældfri. Bare for at nævne et par stykker. Alligevel fyldte én sag mere end noget andet i 2018: Grindsted-forureningen.

- Det var den helt store dagsorden, og det er en ærgerlig dagsorden, forstået på den måde at vi har nu engang den forurening, vi har. Men heldigvis er der kommet fokus på det fra både regionen og flere ministre. Jeg synes, det er godt, vi har fået gennemført afdampningsundersøgelserne, så vi har fået fastslået, at det ikke er farligt at gå rundt i byen. Nu mangler vi så sundhedsundersøgelserne, siger Ib Kristensen (V), borgmester i Billund Kommune.

Annonce

Året der gik

Redaktionen satte Billund Kommunes borgmester Ib Kristensen (V) stævne til et interview om året, vi netop er gået ud af.Det blev til en lang snak om i særdeleshed Grindsted-forureningen.

Større opmærksomhed end nogensinde før

Året var knap i gang, før et hold forskere i slutningen af januar kom med en rapport, der kortlagde præcist hvor meget og hvor en stor del af forureningen fra det gamle Grindstedværket siver ud i Grindsted Å. Efterfølgende kom der med jævne mellemrum nyheder, borgermøde, nye undersøgelser, så debatten ligesom tidligere ikke er døde ud.

- Jeg har aldrig oplevet så stor opmærksom omkring det som nu, og en utrolig seriøs opmærksom både fra borgergrupper og politikere, siger borgmesteren.

Hvorfor er det lige nu, at sagen har fået tag i både befolkningen, men også jer politikere?

- Jeg tror, det er tilfældigheder, det lige sker nu. I min tid som borgmester er det tredje gang, forureningssagen dukker op. Denne her gang har den måske ramt det rigtige tidspunkt og de rigtige mennesker. Nu har den vundet gehør ikke bare lokalt og hos mig, men også hos andre. Jeg kan ikke sige, hvorfor det lige er nu. Jeg tror, det har noget at gøre med befolkningen og med medierne, men også med den miljødagsorden, der er kommet mere frem end tidligere, siger Ib Kristensen.

Borgmester vil have fuld oprydning

Det sidste års debat har flyttet borgmesterens holdning, så han i dag går ind for en total oprydning.

- Jeg mener, uanset hvad sundhedsundersøgelsen siger, at vi skal have en fuldstændig oprydning af depoterne og få kilderne fjernet. Det er vi nødt til. Vi kan ikke rydde op under byen, men banegravsdepotet og den gamle losseplads, hvor vi har de store udsivninger fra. Selvom det måske ikke er det store problem for sundheden i dag, har vi en generation om 50 år og et miljø, som vil få gavn af det, siger borgmesteren og tilføjer:

- Jeg tror, det er en dagsorden, som er kommet for at blive, indtil vi kommer til bunds i det. Heldigvis har man fået en teknologi, som man ikke havde for bare fem år siden, som måske kan være med til at gøre det nemmere at foretage en oprydning.

Er det ikke nemt at sige, når ansvaret for en oprydning ikke ligger ved kommunen?

- Det er ikke en kommunal opgave, men alene det vi smider i med ressourcer med til miljøafdelingen, som har fået flere arbejdsopgaver med sagen, og med undersøgelsen af kloakker, gør at vi ikke slipper for udgifter.

Hvor er Engsøen i alt dette?

- Engsøen er den store "dark horse". Den ligger der også et stort millionbeløb i, hvis den skal renses op. Hører den med til sagen? Det mener vi, at den gør på grund af forureningen. Søen er egentlig kommunens ansvar, men fordi den er forurenet af kviksølv og andre stoffer, som andre har været med til at give en tilladelse til, synes vi, det er unfair, hvis det er kommunen, som selv står ansvaret, siger Ib Kristensen.

Svært at være negativ

Når talen ikke falder på Grindsted-forureningen, er det svært for borgmesteren at finde noget at være utilfreds over i kommunen.

- Det nye byråd er kommet godt fra land, og det var et enigt byråd, som stod bag budgetforliget. Det er set fra min stol utroligt dejligt. Billund bymidte sker der fortsat meget i, og det kommer til at påvirke os i endnu flere år, inden vi er færdig. Samtidig har vi investeret i skolerne, hvor tallene for tilfredsheden bliver bedre og bedre, så det viser, at investeringen har været rigtig. Vi bygger nye demensboliger og har tilført ældreområdet flere penge. Lokaltilskuddet har vi ændret ved at fjerne 25-års-reglen. Sådan kan jeg blive ved, så jeg synes, det er svært at finde noget at være negativ over, siger Ib Kristensen.

Foruden det fortsatte fokus på Grindsted-forureningen, byder 2019 helt sikkert på et folketingsvalg. Det bliver ifølge borgmesteren spændende for Billund Kommune af flere årsager:

- Motorvejen er i spil. Den ved ikke vi, hvordan den ender, så vi er spændt på at se, hvordan folketingsvalget spænder af, og hvad det har af betydning. Jernbanen er ligeså usikker, for der er diskussioner om pengene. Men det er to store anlægsprojekter, som vi gerne skulle have glæde af, siger Ib Kristensen.

Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce