Annonce
Haderslev

I morgen åbner landets største biogasanlæg i Bevtoft

Danmarks største biogasanlæg, der åbner mandag i Bevtoft i Sønderjylland, kan forsyne 15.000 husstande med energi.

Mandag åbner Sønderjysk Biogas for hanerne. Anlægget skal omdanne 540.000 ton gylle og halm til grøn energi.

På en tidligere majsmark i Bevtoft mellem Toftlund og Vojens bliver der mandag kl. 13 åbnet for Danmarks hidtil største biogasanlæg.

Det er energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), der står for at dreje hanen. Anlægget skal hvert år omdanne 540.000 ton husdyrgødning, halm og andre restprodukter til grøn energi.

Sønderjysk Biogas vil årligt producere cirka 21 millioner kubikmeter opgraderet bionaturgas, svarende til energiforbruget i 15.000 husstande eller 570 bybusser.

Det oplyser energikoncernen E.on, der står bag anlægget sammen med de lokale landmænd i leverandørforeningen Sønderjysk Biogas Invest (SBI).

- Skal vi nå vores miljø- og klimamål, er det bydende nødvendigt, at vi bliver bedre til at udnytte de synergieffekter, der ligger i at omdanne restprodukter til ressourcer, siger Tore Harritshøj, adm. direktør i E.on Danmark, i en pressemeddelelse.

Anlægget, der fylder som 20 fodboldbaner, vil hjælpe på det trængte landbrugs miljø- og klimaregnskab. Biogassen vil hvert år reducere Danmarks CO-udslip med 51.000 ton, oplyser de to partnere.

De landmænd, der leverer gyllen, bor ifølge bestyrelsesformand i SBi Erling Christensen i en radius af gennemsnitlig 18 km fra anlægget. Han er selv en af dem.

- Når vi landmænd afleverer gylle til et biogasanlæg, nedbrydes gyllen, uden at næringsstofferne går tabt i processen, og samtidig indfanges drivhusgasserne. På den måde mindsker vi både landbrugets klimabelastning og skaber et bedre gødningsprodukt til afgrøderne, siger Erling Christensen.

Ifølge EU's klimamål i 2030 skal Danmark beskære CO2-udslippet fra de såkaldte ikke-kvotebelagte sektorer med 39 procent i forhold til 2005. Det gælder "de tre B'er" - biler, boliger og bønder.

Produktionen af biogas kan på samme tid reducere landmændenes CO2-udledning og fortrænge forbruget af fossile brændsler i industrien eller transportsektoren, understreger Lars Chr. Lilleholt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce