Annonce
Udland

I Oslo tager hjembragt kvinde fra Syrien afstand fra IS

Håkon Mosvold Larsen/Ritzau Scanpix
Opholdet i Syrien var et mareridt, siger kvinde, der har udløst regeringskrise i Norges koalition.

I Norge siger en 29-årig norsk-pakistansk kvinde, som er hentet hjem med to små børn fra en flygtningelejr i Syrien, at hun ikke er skyldig i de anklager, som rettes mod hende.

Sagen omkring kvinden har udløst en regeringskrise i Oslo.

Kvindens forsvarer, Nils Christian Nordhus, siger ved et pressemøde i Oslo søndag, at kvinden tager afstand fra Islamisk Stat.

- Kvinden understreger, at hun har haft en god dialog med det norske udenrigsministerium, og kvinden vil samarbejde med det norske politis efterretningstjeneste, siger forsvareren.

Kvinden blev anholdt, da hun sent fredag aften ankom til lufthavnen Gardermoen i Oslo sammen med sine to børn, som er tre og fem år gamle.

Forsvareren siger, at den terrorsigtede kvinde, som skal afhøres af politiet mandag, straks kastede sin niqab, et slør der dækker hele ansigtet undtagen øjnene, fra sig, da hun kom ud af Syrien og al-Hol-lejren.

- Hun har ikke behov for at bære den, siger Nordhus, som tilføjer, at kvinden har haft det "grusomt" og ønsker et opgør med det liv, som hun havde i Syrien.

- Hun har beskrevet opholdet i Syrien som et mareridt, siger han videre og betegner al-Hol-lejren som "en dødslejr for børn":

Mindst 517 personer, de fleste af dem børn, døde i den syriske flygtningelejr sidst år, oplyser hjælpeorganisationen kurdisk Røde Halvmåne.

Uenighed om kvindens sag mellem regeringspartierne udløste en regeringskrise i Oslo i sidste uge. Fremskrittspartiet (FrP) har truet med at trække sig fra regeringen, medmindre det får indfriet en række krav.

Det indvandringskritiske parti var imod, at kvinden og de to børn skulle have lov til at komme til Norge.

FrP-ledelsen er ved at udarbejde en liste over krav til de tre øvrige regeringspartier, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.

Statsminister Erna Solberg fra Høyre og FrP's leder, Siv Jensen, skal mødes mandag for at diskutere den verserende strid.

Den 29-årige kvinde rejste i 2013 til et område i Syrien, som var kontrolleret af IS. Her giftede hun sig med en mand, som har kæmpet for bevægelsen.

Kvinden har tidligere hævdet, at hun ikke rejste til Syrien frivilligt, og at hun i flere år har forsøgt at komme ud af landet.

Hun er formelt blevet sigtet af det norske politis sikkerhedstjeneste for deltagelse i både al-Nusra Fronten og Islamisk Stat, der begge betegnes som terrororganisationer.

/ritzau/NTB

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Der bliver brug for hjælpepakker sommeren over

Meget tyder på, at vi nu er vidne til det største og mest voldsomme tilbageslag, der nogensinde er registreret i USA. Det skrev Dansk Erhvervs cheføkonom, Tore Stramer, i en økonomisk kommentar, organisationen med hovedsæde i den gamle Børsen-bygning i København sendte ud torsdag eftermiddag. Lige ovre på den anden side af gaden ligger Finansministeriet, hvor det torsdag formiddag på et pressemøde blev slået fast, at andet kvartal i år ser ud til at blive det sorteste kapitel i dansk økonomis historie. Til sammen tegner det et dystert billede, der gør det nødvendigt, at vi i et helt usædvanlig grad står sammen om at redde, hvad reddes kan i dansk erhvervsliv. De meget omfattende hjælpepakker rækker formentlig ikke. Derfor er det fornuftigt, at den socialdemokratiske regering torsdag indledte politiske forhandlinger om et såkaldt serviceeftersyn af hjælpepakkerne. Finansminister Nicolai Wammen sagde efter pressemødet, at han kunne forestille sig en forlængelse af hjælpepakkerne til 9. juli. Men det er ikke usandsynligt, at det ikke engang er lang tid nok, hvis ikke for mange ellers sunde virksomheder dør af pengemangel. Det er desværre realistisk, at hjælpepakkerne helt eller delvist skal vare sommeren over for at få den ønskede effekt. Blandt de mange årsager er den hurtigt voksende krise i USA og den meget langsomme genåbning af Danmark. USA er vores største eksportmarked, som op imod 900.000 danske job er direkte eller indirekte afhængige af, så den amerikanske nedtur kan ramme danske virksomheder meget hårdt. Dertil kommer, at regeringen valgte den dyreste løsning, da første fase af genåbningen blev meddelt i mandags. Eksperter præsenterede regeringen for tre mulige modeller for en genåbning. Den valgte model vil ifølge tænketanken Kraka koste et månedligt tab på 14 milliarder kroner, mens mellemløsningen ville have været fem milliarder kroner billigere uden, at den nødvendigvis havde kostet flere menneskeliv.

Annonce