Annonce
Sønderborg

I Sønderborg findes parallelsamfund: Belastet kvarter er på ny liste over boligområder med problemer

På listen over ghettoområder per 1. december 2020 var der 15 boligområder. I år er der 12 områder på listen over parallelsamfund. Det er samme liste, men et nyt navn. Arkivfoto: Katrine Stampe
Siden 2018 er der blevet skelnet mellem udsatte boligområde, ghettoer og hårde ghettoer i Danmark. En ny liste er netop offentliggjort under et nyt navn, hvor et kvarter i Sønderborg er at finde.

Sønderborg: Listen over parallelsamfund er blevet kortere, da fire områder ikke længere opfylder kriterierne.

Men et boligområde i Sønderborg står stadig blandt de 12 områder, der af regeringen betegnes som et parallelsamfund. Det fremgår af den seneste opgørelse af den liste, som tidligere blev kaldt ghettolisten. Den tidligere hårde ghettoliste har også fået et nyt navn og hedder nu omdannelsesområder. Her optræder boligområdet også.

Det er Indenrigs- og Boligministeriet, der igen i år har kategoriseret boligblokkene på Nørager og Søstjernevej med flere som både et udsat boligområde, parallelsamfund og et omdannelsesområde, fordi blandt andet arbejdsløsheden er for høj. Mange af beboerne har også kun folkeskolens afgangseksamen som eneste uddannelse. Det er 71,9 procent målt per 1. januar 2021.

Annonce

Af områdets 1256 beboere står 41,6 procent uden for arbejdsmarkedet, mens 65,6 af lejerne hos Sønderborg Andelsboligforening boliger på vejene har ikke-vestlig baggrund. De tre faktorer bibeholder boligområdet på den omdøbte ghettoliste.

I Sønderborgs ghetto og nu parallelsamfund er 1,84 procent af beboerne dømt for kriminalitet, hvilket er under grænseniveauet for listen. Det ligger på 2,35 procent. Kravet om at have et vist indkomstniveau bliver også efterlevet.

De fire områder, der er fjernet fra den tidligere ghettoliste, er boligområderne Solbakken i Odense og Ringparken samt Motalavej i Slagelse. Nøjsomhed og Sydvej i Helsingør udgår også fra listen. Agervang i Holbæk er kommet tilbage på listen efter at være røget ud i 2020.

Stadig nedrivning

Sidste år kom Søstjernevej og Nørager på den hårde ghettoliste efter at være stemplet som et udsat boligområde i fem år, hvilket betød, at en omfattende plan skulle sættes i gang.

For at ændre områdets status skulle 60 procent af boligblokkene rives ned. Det krav blev senere ændret til 40 procent, da boligminister Kaare Dybvad Bek (S) gav en dispensation.

Den nye liste får ingen betydning for den igangværende handlingsplan, fastslår borgmester i Sønderborg Erik Lauritzen (S) i en pressemeddelelse.

- Det skal fortsætte ifølge lovgivningen. Sammen med boligforeningen har vi i mange år haft fokus på boligområdet, der har været inde i en god udvikling, siger han.

Parallelsamfund

Tidligere hed listen over parallelsamfund ghettolisten. Kriterierne er de samme som tidligere, men i marts meddelte regeringen, at ordet ghetto ikke længere vil blive anvendt i lovgivningen om de områder, der er under omdannelse.

Ved et parallelsamfund (tidligere ghettoområde) forstås et alment boligområde, hvor der bor mindst 1.000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 procent.

Samtidig skal minimum to af fire nedenstående kriterier være opfyldt:

 1. Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 pct., opgjort som gennemsnittet over de seneste 2 år.
 2. Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst 3 gange landsgennemsnittet, opgjort som gennemsnit over de seneste 2 år.
 3. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 procent. af samtlige beboere i samme aldersgruppe.
 4. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 55 procent. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Når planen forventes at være gennemført i 2027, er de ti boligblokke på Nørager blevet til 48 almene rækkehuse og 30 private rækkehuse. På Søstjernevej og Søgræsvej skal 18 etværelseslejligheder blive til 18 ungdomsboliger.

I begyndelsen af november i år godkendte teknik- og miljøudvalget, at en lokalplan for Nørager skal udarbejdes, så nedrivningen kan gå i gang. Selve udviklingsplanen er godkendt i Indenrigs- og Boligministeriet.

Annonce

Nye lister

Parallelsamfundslisten var ikke den eneste, der blev offentliggjort onsdag den 1. december. Det gjorde opgørelser over udsatte boligområder, omdannelsesområder og forebyggelsesområder også.

På de to førstnævnte optræder Nørager og Søstjernevej også, mens et andet kvarter i Sønderborg er at finde på den sidste. Det er Kløvermarken og Hvedemarken.

Udpegningen af forebyggelsesområder er et led i regeringens arbejde mod parallelsamfund og giver en række muligheder for at anvende nogle af de redskaber, som tidligere kun har kunnet bruges i ghettoområderne. Kommunen får blandt andet ikke lov til at udleje boliger i området til dømte, personer på overførselsindkomster eller udlændinge, der hverken er danske eller europæiske statsborgere.

Der er 62 områder i Danmark, som er blevet udnævnt til et forebyggelsesområde. For at få det mærkat skal boligområdet have mindst 1.000 indbyggere, der adskiller sig negativt fra det omgivende samfund på kriterier som beskæftigelse, indkomst og kriminalitet, og hvor andelen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere overstiger 30 procent.

Parallelsamfund i Danmark

 1. Agervang - Holbæk
 2. Aldersrogade - København
 3. Bispehaven - Aarhus
 4. Gellerupparken/Toveshøj - Aarhus
 5. Mjølnerparken - København
 6. Nørager/Søstjernevej m.fl. - Sønderborg
 7. Skovvejen/Skovparken - Kolding
 8. Stengårdsvej - Esbjerg
 9. Sundparken - Horsens
 10. Tåstrupgård - Høje-Taastrup
 11. Tingbjerg/Utterslevhuse - København
 12. Vollsmose - Odense
Annonce
Sønderjylland For abonnenter

Klaver har været vidt omkring i Sønderjylland: Måske det sidste af slagsen i verden

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Stor vognmand lander rekordregnskab på over 23 mio. kroner i kølvandet på politianmeldelse og sager om løndumping

Esbjerg For abonnenter

Vores madanmelder giver seks stjerner til klassisk badehotel: Maden er i top, betjeningen er i særklasse og indretningen er lige i øjet – det er rejsen værd

Haderslev For abonnenter

Kørelærer snød køreskolen: Elever satte penge for køretimer direkte ind på lærerens eller hans kone konto

Erhverv For abonnenter

Populær campingplads tjente millioner trods byggeprojekter: - Anne og Jonas har haft én uges ferie i fem år

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Varde For abonnenter

Omstridt dyrepark kendt delvist skyldig i at overtræde lov om velfærd for dyr og i at ignorere myndighedernes krav om byggestop

Aabenraa For abonnenter

Steen fik den bedst tænkelige fødselsdagsgave: Efter tre års kamp med kommunen kan han nu få livet tilbage

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Haderslev

Det kan blive svært at finde en seng i pinsen: Store begivenheder sætter pres på hotellerne

Kultur For abonnenter

Duran Duran kæmpede forgæves mod festivalkulden: Simon Le Bon kunne tø sin stemme op men ikke publikum

Vejen

Der bliver ingen handel med vej ved populært marked: Kommunen afviser at sælge

Annonce