Annonce
Sydjylland

I samtale med middelalderen

Dansk har ændret sig meget, siden Dannebrog vajede for første gang tilbage i middelalderen. I dag ville det således være svært at forstå en dansker, der levede dengang. Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Hvis vi fik muligheden, kunne det være spændende at tale med de danskere, der levede i middelalderen. Desværre ville det blive svært at forstå hinanden.
Annonce

Kultur: - Du danske sprog, du er min moders stemme.

Sådan lyder det i H.C. Andersens "I Danmark er jeg født" fra 1850, som de fleste nok kender. Men ville vi forstå vores "moders stemme", hvis vi rejste tilbage til middelalderen, da Dannebrog vajede for første gang?

Spørgsmålet gives videre til lektor emeritus i lingvistik på Aalborg Universitet Hans Götzsche og ledende redaktør for bogsamlingen Dansk Sproghistorie Ebba Hjorth.

De gør det klart, at spørgsmålet er komplekst at besvare. Først må man forholde sig til geografiens rolle for sproget. I begyndelsen af middelalderen omkring år 1000, da vikingetiden var ved at være ovre, talte det meste af Norden ét fælles sprog, som blev kaldt for dansk tunge.

Det skulle dog hurtigt ændre sig, og hen imod slutningen af middelalderen var det end ikke sikkert, at en person fra Østsjælland ville kunne forstå en person fra det sydlige Jylland.

- Danskerne blev med feudalismen opdelt og isoleret i landsbyer, hvor de udviklede deres egne dialekter. Og det endte med, at folk fra forskellige dele af landet blev så isolerede, at de i visse tilfælde måske ikke engang ville kunne forstå hinanden, forklarer Hans Götzsche til Videnskab.dk.

Sådan blev det danske sprog påvirket

  • Det tyske sprog, som påvirkede dansk under middelalderen, var ikke tysk, som vi kender det i dag.
  • Nedertysk eller plattysk, som sproget hedder, taltes i de nordlige dele af Tyskland og blev særligt udbredt af Hansaforbundet, som var et magtfuldt handelsforbund i middelalderen mellem en række nordeuropæiske byer.
  • Nedertysk fik stor indflydelse på særligt de skandinaviske sprog. Men det blev senere udkonkurreret af det sydlige højtysk, der endte som standarden for det tyske sprog.
  • I dag tales nedertysk fortsat af omkring 6,7 millioner mennesker fordelt mellem Tyskland og Holland.

/ritzau/

Annonce

Geografien er vigtig

Vores evner til at forstå danskere fra middelalderen afhænger derfor meget af, hvor i landet vi befinder os. Mulighederne er nok bedst på Østsjælland, da Danmark ved slutningen af middelalderen blev centreret om København. Det fremtidige danske sprog blev derfor baseret på, hvordan man talte her.

Men selv i København ville chancerne for at fatte noget være sparsomme, vurderer Hans Götzsche. Vores forudsætninger for at forstå middelalderdansk afhænger også meget af årstallet. For den danske middelalder strækker sig over en 500-årig periode fra omkring år 1000 til omkring år 1500, hvorigennem sproget hele tiden udviklede sig.

- Det er meget muligt, at en person fra den tidlige middelalder end ikke ville have været i stand til at kommunikere med en person fra den sene middelalder, forklarer Ebba Hjorth.

Annonce

Et afgørende embedsværk

Hans Götzsche mener, at vi i hvert fald skal skrue tiden frem til slutningen af middelalderen, før vi begynder at have en chance for at forstå vores landsmænd. Han lægger vægt på en specifik begivenhed fra denne periode, som har været afgørende for det danske sprog.

- Christian den III fratog under reformationen kirken dens gods, centraliserede landet og lavede den første bibeloversættelse på dansk. Hans bibel blev forbilledet for det danske skriftsprog, som vi har i dag, og det dannede grundlag for en ensretning af sproget, siger Hans Götzsche.

Han fortæller også, at man i denne periode begyndte at udvikle et embedsværk, der skulle styre staten og kirken. Derfor var man nødt til at få mere faste normer for det danske sprog.

Men reformationen under Christian den III i 1530'erne markerer i de flestes optik også enden på den danske middelalder. Der er derfor næppe grund til at sætte næsen op efter at kunne tage en sludder med en tilfældig dansk bonde i middelalderen, hvis tidsmaskinen engang bliver opfundet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce