Annonce
Udland

IAEA: Iran har øget berigelse af uran yderligere

Ho/Ritzau Scanpix
Fund af partikler og berigelse uden for rammerne af atomaftalen vækker bekymring hos FN's atomvagthund og EU.

Inspektører fra Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) har fundet uranpartikler på et sted, som Iran ikke har deklareret som et atomanlæg.

Det fremgår af IAEA's seneste rapport om det iranske atomprogram, der er offentliggjort mandag.

Det fremgår ikke af IAEA-rapporten, hvilket sted det drejer sig om.

De partikler, der er fundet, er "menneskeskabte", hedder det i rapporten.

- Det er afgørende for Iran at fortsætte samarbejdet med agenturet for at opklare sagen snarest muligt, skriver IAEA ifølge nyhedsbureauet dpa.

Diplomatiske kilder har tidligere sagt, at IAEA har spurgt de iranske myndigheder til et sted, hvor Israel har hævdet, at der foregår aktiviteter, som Iran ikke har indberettet til IAEA.

Rapporten konstaterer ligeledes, at Iran har øget berigelsen af uran til 551 kilo. Atomaftalen fra 2015 tillader berigelse af op til 300 kilo uran.

Iran bryder også aftalen ved at berige uran på det underjordiske Fordow-anlæg og ved at bruge mere avancerede centrifuger til berigelsen, skriver IAEA.

I en fælles udtalelse siger EU, Frankrig, Tyskland og Storbritannien, at de er "ekstremt bekymret" over den iranske beslutning om at genstarte atomaktiviteterne.

De tre store europæiske lande og EU var med til at indgå den historiske aftale med Iran i 2015, som skal sikre, at iranerne ikke udvikler atomvåben.

I udtalelsen gentager de, at de vil "fortsætte alle bestræbelser på at bevare aftalen, som er i alles interesse".

Irans bevidste brud på aftalen er en reaktion på, at USA sidste år besluttede at trække sig ud af aftalen og genindføre sanktioner mod Iran.

Det iranske styre har sagt, at landet igen kan gå tilbage til at holde sig inden for rammerne af aftalen, hvis USA ophæver sanktionerne.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

0 kroner for en hel dags arbejde: Mens andre vagtlæger skovler 40.000 sammen på en vagt, har Michael prøvet det stik modsatte

Annonce