Annonce
Erhverv

Ib Laursen ApS' kinesiske leverandør: Effektive regler har udryddet nye tilfælde af corona

Brugskunstvirksomheden Ib Laursen ApS får varer fra 20 fabrikker i Kina, hvor man har haft held med at bekæmpe coronavirus, forklarer ejer af én af fabrikkerne. PR-foto
Virksomheden Luckywind Handicrafts i Fujian-provinsen er en af Ib Laursens ApS' kinesiske leverandører, og de fortæller her om, hvordan effektive regler har gjort, at der idag ikke er nye tilfælde af corona i Kina.

Ribe: På fabrikken Luckywind Handicrafts i Fujian-provinsen, der er en af ialt 20 kinesiske leverandører til Ib Laursen ApS, er al personale idag vendt tilbage, efter at man 23. januar første gang hørte, at coronavirus var begyndt at sprede sig.

Kort efter lukkede alt ned.

- Det pludselige udbrud ødelagde vores normale arbejde og liv, og vi var nødt til at blive hjemme på den længste ferie i historien, fortæller ejer Trisha Huang og forklarer, at det skete samtidig med, at alle i forvejen holdt ferie på grund af kinesisk nytår.

- Fabrikken åbnede igen i midten af februar. Fuld bemanding kom først senere og idag kører alt som normalt. For en halv måned siden var der ikke nye tilfælde i vores by, og i dag er der ikke nye tilfælde i hele Kina. 18 marts blev der rapporteret om, at der kun var 34 tilfælde af smitten, og de kom alle udefra, men det er forfærdeligt at se, hvor hurtigt antallet af smittede stiger i hele verden, og hvor stor spredningen er, siger Trisha, der virkelig håber, at Europa og Danmark tager ved lære af Kina, hvor man med 1,4 milliarder mennesker fik kontrol over viruset på en måned.

- Jeg synes Kina har leveret en bemærkelsesværdig præstation med at bekæmpe viruset. Vores erfaringer bør kunne hjælpe alle lande med et hurtigt og effektivt modsvar på epidemien. Hvad har været det mest effektive våben mod coronavirus i Kina?

- Isolation, medicin og vacciner er tre strategier mod viruser, hvor isolation er det, der bedst reducerer smitterisiko. I Kina har de mest effektive våben mod corona været at isolere sig og undgå at bevæge sig til offentlige steder. Bær en maske, hvis du virkelig er nødt til at gå udenfor. Vaske hænder ofte, opretholde en god ventilation og arbejde hjemmefra, siger Trisha som forklaring på, hvordan man effektivt fik kontrol over coronavirus i Kina.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce