Annonce
Læserbrev

Idealisme eller realisme

Læserbrev: En præsident siger "eget land først", og sådan et udsagn giver store rystelser, ikke fordi han gør det, alle valgte ledere gør, men fordi han siger højt, hvad han vil – det må man ikke – det ødelægger illusionen om den gode ansvarsfrie idealisme, ledere helst skal være i besiddelse af, og det er jo aldrig rart at blive konfronteret med realismen.

Af en eller anden grund, har jeg aldrig kunne forlige mig med idealismen, som ifølge (Gyldendals definition) betyder, at mine handlinger ikke er for min egen skyld, men til glæde for andre.

Mange vil jo nok mene, at alle høster af enhver handling der udføres, og det gør vi selvfølgelig også til en vis grad, men jeg vil alligevel hævde, at idealisme som defineret ovenfor ganske enkelt ikke eksisterer, idet jeg synes, det ser ud til: At i bund og grund er alle vores handlinger selviske.

Vi handler ud fra hvad der føles bedst, og jeg er ganske sikker på, at det er noget grundlæggende i ethvert menneske, at dybest set er det vores følelser der bestemmer vores handlinger, selv fornuften er underlagt vores følelser.

Hvis vi foretager os en handling vi ikke har lyst til, kan der jo være flere årsager dertil – måske vi synes, vi ikke kan være andet bekendt, vi har pligt til det, det er vores ansvar osv. Også her er det følelserne der bestemmer. Vi er måske bange for negative reaktioner, fordømmelse, at blive opfattet som et dårligt menneske, eller måske vores egen dårlige samvittighed osv.

Jeg ser intet forkert i, at vi først og fremmest sørger for os selv og vores nærmeste, og sådan er det da heldigvis også, men som sagt det må ikke siges højt. Nu har så Donald Trump set stort på den politiske korrekthed og siger tingene ligeud, og pudsig nok begynder flere at følge efter, og det bliver spændende i fremtiden måske at høre – Danmark først – vores region først – vores by først – min familie først – mine børn først – ja, os selv først.

For en del år siden hørte jeg en jægersoldat sige, at hans fremtidige arbejde skulle være at hjælpe medmennesker – han så det som noget af det mest følelsesmæssigt givende, men han var overbevist om, at betingelsen for at være noget for andre var, at han hjalp sig selv først.

Den gode soldat mente, at reel omsorg kun kunne komme af overskud, og det synes jeg var meget smukt sagt og meget rigtigt. Tænk at få hjælp af en person med den indstilling.

Så bliver der ikke plads til idealisten, der har som ideal at gøre gode gerninger. Idealisterne har for det meste som mål at redde hele verden, den enkelte interesserer ikke idealisten, problemet er bare, at det ser ud til: At alt det gode som regel resulterer i det modsatte. Måske fordi det er nemmere at forfølge et ideal om at redde alle andre end at hjælpe sig selv.

Der er beviser nok omkring os, hvor galt det kan gå.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

Møde blev en skandale

Flere deltagere udvandrede i vrede, da cirka 35 advokater og ejendomsmæglere var mødt frem til et arrangement, hvor Styrelsen for International Rekruttering og Integration, SIRI, ville orientere om de regler, der gælder for udenlandske EU-borgere, som ønsker at slå sig ned i deres egen bolig i Danmark. Den frustrerede reaktion er fuldt forståelig. SIRI’s direktør Kasper Højvang Kyed og kontorchef Inge Thomsen var med. Civilstyrelsen stillede med direktør Lene Volke Roesen. Og så blev der ellers talt sort. Men konklusionen blev, at for eksempel en tysker ikke kan købe et hus i Danmark og så få et EU-opholdsbevis med virkning fra overtagelsesdagen. I stedet skal huskøberen først tage ophold i en lejet bolig, søge opholdstilladelse og efterfølgende flytte ind i sin ejendom. Den fortolkning er helt urimelig. Helt vildt bliver det, når kontorchef Inge Thomsen antyder, at den stramme praksis skulle bunde i politisk uvilje mod, at for eksempel tyskere køber ejendom i Danmark for at bo her. Disse mennesker er altså fra vores egen kulturkreds. I flere tilfælde er der desuden tale om personer, der i forvejen taler dansk, fordi de enten tilhører det danske mindretal eller har forberedt sig vældig godt på det nye hjemland. Samtidig er der ofte tale om stærkt efterspurgt arbejdskraft. Her bliver der absolut ingen problemer med integrationen. Skulle danske politikere virkelig være modstandere af denne form for indvandring, bør de pågældende efter kontorchefens udmelding straks stå frem og forklare sig. Det bliver i så fald interessant at høre argumenterne. Nu var der lykkeligvis både ejendomsmæglere og jurister med til det skandaløse møde. De sidstnævnte bør undersøge, om SIRI’s praksis ikke er i strid med EU’s bestemmelser. I givet fald skal der anlægges en prøvesag. Den nuværende tilstand er helt uacceptabel. Mennesker med viljen og evnen til at gøre noget godt for Danmark og en kulturel baggrund som vores egen er naturligvis hjertelig velkomne – eller bør være det.

Varde For abonnenter

Borgmester om ulovligheder i børnehave: - Jeg har bedt mine direktører kigge sagen igennem

Annonce