Annonce
Aabenraa

Ideer til weekendvandreture: En gruppe fra Sønderjylland har skabt 21 muligheder

Fire af stigruppens 17 medlemmer. I løbet af det seneste årti har de ved fælles hjælp fundet og ryddet 21 stier. Siden de fik et medlem med en lille traktor, er det løbende vedligehold af de mange stier blevet noget nemmere.  Foto: André Thorup
Markvejene på Løjt Land var igennem mange år groet til, men for godt et årti siden opstod stigruppen. Som frivillige er de gået professionelt til værks for at genetablere de gamle stier og beskrive deres historie for at få lokale og turister ud i naturen.

Løjt Land: - Det var fuldstændigt ufremkommeligt her. Det var helt vokset til, så man slet ikke kunne komme frem, siger Carsten Borre Larsen og fægter med armene mod indgangen til den nyetablerede sti med navnet Markvejen Solhøjforte i Barsmark.

Den venter endnu på at få sit nummer, en plads på stigruppens hjemmeside og måske endda en indvielse i form af en fælles travetur for alle interesserede, hvis corona tillader det.

Igennem de seneste mere end 10 år har en gruppe af lokale frivillige i Løjt, der kalder sig stigruppen, genetableret gamle markstier, så de er blevet fremkommelige, undersøgt og beskrevet deres historie til glæde for både lokale og turister, der har lyst til at opleve naturen i Løjt.

Annonce

Det er indtil videre blevet til 21 stier.

- Vi gør det af kærlighed til Løjt Land. Vi vil gerne synliggøre al den natur, vi har, og give folk et større kendskab til det. Som tilflytter oplever jeg selv, at jo mere jeg lærer om området, jo mere holder jeg af det, siger Carsten Borre Larsen.

17 medlemmer i stigruppen

Han har selskab af ægteparret Gerhard og Birgit Kinze samt Christian Claussen, der alle er en del af stigruppen. Det var faktisk Gerhard og Birgit Kinze, der som en del af Løjt Land Fællesråd i sin tid startede gruppen ved lidt af en tilfældighed.

Find de 21 stier

På www.lojtstier.dk er der kort, fortællinger og anvisninger omkring alle gruppens stier. På Facebook lægger gruppen løbende opdateringer op, når en ny bliver til. 

Det blev indledningsvist til etablering af et par enkelte stier, men flere kræfter kom til, og kommunen har over et par omgange støttet gruppen økonomisk, så der er råd til ekstra udstyr.

Det er vigtigt for gruppen at bevare historien omkring stierne, og derfor holder de fast i de oprindelig navne, når de taler om dem og beskriver dem. Foto: André Thorup

- Vi ryddede stien her over tre eller fire omgange. Vi er 17 medlemmer i gruppen nu, og folk er meget arbejdsomme. De går bare i gang med motorsaven, og der er heller ikke meget andet for, siger Gerhard Kinze og fortæller, at det indimellem bliver til en håndbajer efter arbejdet, men ikke mere end det.

Annonce

Tvegede træer

Han fjerner en gren, der hænger på tværs, og peger op på Solhøjen, som er den nye stis højdepunkt. Langs markvejen er der tvegede træer, som stammer fra en tid, hvor træerne blev kløvet halvt over og lagt på langs, så grenene kunne vokse opad fra den vandrette stamme og dermed danne et naturligt hegn.

- Det var for at holde kvæg væk dengang, og træer som disse er her endnu, fordi området er fredet, siger Christian Claussen, der er 13. generation på familiens slægtsgård i Løjt.

Et eksempel på et tveget træ. Det fungerede som et hegn, der holdt kvæg væk. I dag er meget af naturen i området omkring Løjt fredet. Foto: André Thorup

Den nye sti grænser op til hans marker, og det var faktisk ham, der som en del af stigruppen foreslog at gå i kast med den tilgroede markvej.

- Min kone har gået her i sin tid med vores børn, men vi har ikke brugt stien længe, og gennem de seneste 15-20 år er den groet til, siger Christian Claussen, der helt havde glemt, at den gemte sig under brombærkrat og vildnæs.

Annonce

Bliv på stien

Hans landbrugsmaskiner er med tiden blevet så store, at der ikke er plads på de smalle markvejen, og derfor gror så mange til med tiden ikke bare i Løjt, men i hele Danmark. Det er fuldt ud tilladt at færdes på markvejene som privatperson, og landmændene i lokalområdet har også været positive over for stigruppens aktiviteter.

Når man når den første top på gruppens nyeste sti på stammen, er der udsigt til vandet. Foto: André Thorup

- Vi er meget glade for det gode samarbejde, vi har med de lokale landmænd herude, siger Christan Claussen og fortæller, at man selvfølgelig ikke må træde ind på markerne, men derudover er der frit lejde, og hvis man bare holder sig til stigruppens, går det ikke galt.


Vi gør det af kærlighed til Løjt Land. Vi vil gerne synliggøre al den natur, vi har, og give folk et større kendskab til det, og som tilflytter oplever jeg selv, at jo mere jeg lærer om området, jo mere holder jeg af det.

Carsten Borre Larsen


Hvad er din favoritsti?  Birgit Kinze:  Nummer 1. Løjt Kloster og Højgadeforte. 3,2 km  Den byder på både by og natur, og den er egnet til løb, så jeg er gerne ude på den enten morgen eller aften. Det tager ikke andet end 15-20 minutter.  Foto: André Thorup
Hvad er din favoritsti?Carsten Borre Larsen Nummer 12: Fællesmaiforte, langs stranden og via Espeløkforte. 5,8 km  Det er en dejligt varieret rute med skov, brakmark, strand og klint. Undervejs møder man et ensomt hus ved navn Odderskær, der ligger utroligt flot.  Foto: André Thorup
Hvad er din favoritsti?Gerhard Kinze  Nummer 3: Dusenborg Forte til Skrevenstensvej. 5,8 km Her kommer man forbi Skrevenstenen, der markerer en gammel strid mellem Skovby og Løjt, om hvem der skulle holde vejen. En husfoged fra Aabenraa kom til for at afgøre det, og det faldt ud til fordel for Skovby. Foto: André Thorup
Hvad er din favoritsti?  Christian Claussen Nummer 5: Maren Kassesforte til Blåhøj og retur. 3,5 km  Stien er lukket meget til, men der er udsigtshuller undervejs, hvor der er den mest fantastiske udsigt over det kuperede landskab, vi har her i Løjt. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Landsholdslæge bekræfter hjertestop: Men alle test ser fine ud

Danmark

Alting gik i stå i Christian Eriksens hjemby, da han pludselig faldt om på græsset i Parken

Annonce