Annonce
Kolding

Idémanden bag badebroen i Strandhuse: Visionen er lykkedes til fulde

I sidste uge blev de sidste detaljer gjort færdige i den arkitekttegnede bygning i baggrunden, så nu er den klar til at tage imod med omklædningsfaciliteter og toiletter, som alle må benytte. Badebroen og bygningen er forbundet med en træbro, så det er slut med at forcere en våd og sumpet græsmark for at komme ud at bade. Foto: Mads Dalegaard
I 2013 vandt Kim Toft Andersen en stor konkurrence på sin idé om at bygge en badeanstalt i Strandhuse. Nu er projektet i mål, og splinternye offentligt tilgængelige omklædnings- og toiletfaciliteter er klar til at blive taget i brug.
Annonce

Kolding: Klokken er lidt i ni på en morgen midt i oktober. Solen hænger lavt i horisonten, og på den blikstille og blændende fjord ligger et par hvide joller for svaj og vugger ganske svagt, når de rammes af små bølger, som vinterbaderne skvulper afsted, når de hopper i vandet. Omkring 20 morgenbadere er lige smuttet videre for at tage fat på arbejdsdagen, men et par stykker har ferie og slår sig ned i de varme efterårssolstråler med termokaffe og solbriller.

Vi er ved det berømte - og også udskældte - badeanlæg for enden af Lyshøj Allé, som nu syv år efter, at ideen om det blev kåret som et af vinderprojekterne i en landsdækkende konkurrence om lokal frivillighed i Danmarks Radio, omsider er fuldendt med sauna, omklædningsfaciliteter, toiletter og direkte broforbindelse fra bygningen oppe på land og ud til det forfriskende fjordbad. Tirsdag skal det fejres med et lille arrangement, som på grund af coronapandemien er forbeholdt sponsorer, fonde, Kolding Kommune og andre, som har bidraget direkte til, at projektet til i alt 4,1 millioner kroner er blevet til virkelighed.

Lars Rubusch (til venstre) og Kim Toft Andersen glæder sig vildt til at tage den nye bygning i brug. Bemærk også træbroen foran huset. Den er formet som en cirkel og beregnet til at slå sig ned på for at få en snak - eller måske bare sidde og stirre ud over den smukke fjord. Foto: Mads Dalegaard
Annonce

By på vand

Dengang tilbage i 2013 var det Kim Toft Andersen, som selv er vinterbader og bor i Strandhuse, der afleverede sin idé om, at Kolding skulle have en badeanstalt til DR-konkurrencen Byg Det Op. Hans idé var en af konkurrencens blot fire vindere blandt i alt 813 deltagere. Dermed var projektudviklingen med 1,6 millioner støttekroner fra Real Dania og professionel arkitektbistand skudt i gang, og siden overtog vinterbaderforeningen Hop i Fjorden stafetten.

Indledningsvist var det på tale at bygge en flydende landsby med træhuse, som man skulle svømme rundt imellem, men projektet løb ind i massevis af forhindringer, før det endte med enkel, bred og lang badebro med plads til ophold og socialt samvær. Men da den kom i vandet i vinteren 2014, rejste der sig en bølge af modstand fra beboere i området, som klagede over først genskin fra broens metalbeklædte sider og siden støj fra unge, som tager ophold på broen med soundboxe og dåseøl. Det første løste sig ved, at broen til arkitekternes store ærgrelse fik træ på sine sider   - det sidste bakser man med endnu.


Det er blevet samlingsstedet for børn, unge, voksne og gamle, og man kan komme, hvis man vil bade, og hvis man ikke vil.

Kim Toft Andersen, ophavsmand til idéen om badeanlægget i Strandhuse


Formanden for Hop i Fjorden, Lars Rubusch, og idémanden, Kim Toft Andersen, er dog sikre på, at det nok skal løse sig gennem vedvarende og stille og rolig dialog med de unge - og de har begge to armene helt oppe over hovedet af glæde over, at det lykkedes at komme i mål med visionen om, at Kolding skulle have en bynær badeanstalt.

Annonce

Samlingsstedet

- Hver eneste dag, når jeg går herned og ser hvor mange, der bruger det her sted, så ser jeg, at visionen om, at vi skulle have et samlingssted for alle borgere er 100 procent opfyldt. Det er blevet samlingsstedet for børn, unge, voksne og gamle, og man kan komme, hvis man vil bade, og hvis man ikke vil. Kolding har fået en bynær strand og et udflugtsmål, hvor man kan tage hen med og uden madpakker. Visionen er lykkedes til fulde. Og nu har alle, der bor her, og deres børn og børnebørn fået adgang til vand. Det havde de ikke før, fordi fjordbunden herude er det rene dynd, påpeger Kim Toft Andersen.

Det her er saunaen, som kun kan benyttes af de af Hop i Fjordens medlemmer, som har betalt for det. Det har indtil videre 359 af foreningens i alt 640 medlemmer. Og man må nok sige, at de har noget af en udsigt at glæde sig til, mens de sidder der og sveder i 90 graders varme. Foto: Mads Dalegaard

Lars Rubusch føjer til, at han kalder badebroen med det tilhørende broanlæg og cirkelbroen foran saunabygningen, for "samtalebroen".

- Det er blevet et sted, hvor der er venskabsmuligheder. Jeg har selv fået mange venner ved at komme her. Det er en åndehul, hvor man kan komme og samle energi, også hvis man har det lidt svært. Jeg har da selv mange gange siddet her og stirret ud over vandet, fortæller Lars Rubusch.

Indenfor i den halvcirkelformede træbygning finder man både omklædningsrum og toiletter, som alle og enhver fremover kan benytte mellem klokken seks og 22 - og så har Hop i Fjorden sin egen aflåste afdeling med sauna. Her kan de 359 medlemmer, som har valgt at betale 500 kroner årligt for at kunne benytte bygningen, komme ind, lige når det passer dem i samme tidsrum. Saunaen med saunagus, store vinduer og fascinerende udsigt til fjord og by slukkes dog klokken 20.

Sådan en oktobermorgen i stille solskinsvejr er det en fortryllende oplevelse at hoppe i vandet - hvis man er vinterbader forstås. For alle andre er det vidunderligt nok bare at stå på badebroen og kigge ud over det smukke landskab. Ude fra spidsen føles det som om, man står midt ude i fjorden. Foto: Mads Dalegaard

Kim Toft Andersen svæver helt hen over udsigten og kendetegnende for ham, så synes han faktisk ikke, at målet med åndehullet, udflugtsmålet og samlingsstedet er nået helt endnu.

For det første vil han gerne have en vandresti fra badeanlægget og ud til Hotel Koldingfjord. For det andet drømmer han om at få udbygget anlægget til det, som han kalder en H-løsning. Den går ud på, at den private bådebro, som ligger en 100 meters penge til højre for den store badebro, skal fornyes i et design, som matcher. Og så skal de to broer forbindes med en flydende træbro, som især områdets børn kan få glæde af at lege på og hoppe i vandet fra.

Så mon ikke, der inden alt for længe bliver afleveret et projektforslag til en myndighed eller to - og måske en ansøgning om økonomisk støtte til en fond eller tre.

Pengene

  • Badeanlægget på land ved badebroen ved Lyshøj Allé har kostet i alt 4,1 millioner kroner at opføre.
  • Vinterbadeklubben har fået pengene fra en lang række bidragydere:
  • Kolding Kommune, Nordea Fonden, Kaj D. Fonden, JubilæumsFonden, Friluftsrådet, Real Daniafondens program Underværker, Sparekassen Koldings Fond, Jyske Bank, lokale erhvervssponsorer og medlemmer.
  • Derudover kostede det penge at udvikle og etablere selve badebroen, her bidrog Real Dania med 1,6 millioner kroner.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Høje bankgebyrer dræner små foreningers pengekasser: Priser kan svinge med flere tusinde fra bank til bank

CORONAVIRUS

Live: Smittetal sætter kedelig rekord - over 900 nye coronatilfælde i Danmark

Annonce