Annonce
Esbjerg

IKEA hænger i bremsen: Men Esbjerg-grunden er netop købt

Pedersen Gruppen med direktør Bjarne Pedersen i spidsen har i denne måned solgt den 55.000 kvadratmeter store grund i Kjersing til IKEA Danmark. Arkivfoto

IKEA Danmark har meddelt, at varehuset i Esbjerg er sat på pause, men den 55.000 kvadratmeter store grund er netop blevet købt og betalt, oplyser den svenske detailkæmpe.

Esbjerg: Esbjergenserne har set det utallige gang før. At planer og projekter er endt som højtflyvende luftkasteller, der langsomt fortoner sig i tågerne.

Således kan man ikke ret godt klandre mange indbyggere i Esbjerg Kommune, hvis de stiller sig skeptisk omkring realiseringen af et IKEA-varehus i Kjersing, efter at det mandag kom frem, at den svenske detailkæmpe nu hænger i bremsen hvad angår Esbjerg-planerne.

Men rent faktisk har IKEA Danmark netop i denne måned købt den 55.000 kvadratmeter store grund i City Nord Retailpark mellem jernbanen ved Bilka og Harald Nyborg og Biltema. Det oplyser både IKEA og sælgeren af grunden, Pedersen Gruppen ved direktør Bjarne Pedersen.

Aftalen var nemlig oprindeligt den, at IKEA ville overtage grunden i Kjersing, når Esbjerg Byråd havde vedtaget det plangrundlag, som muliggør det 40.000 kvadratmeter store varehus. Esbjerg Byråd godkendte den 8. oktober lokalplanen.

- Jeg kan bekræfte, at grunden er købt og betalt, siger Rikke Andersen, Corporate Communicator, IKEA Danmark.

Annonce

Men IKEA skal nok komme. Jeg er slet ikke nervøs. IKEA er et verdensfirma med meget stor troværdighed. Når det siger, de kommer, så gør de det.

Maria Høj Pedersen, Pedersen Gruppen

Ikke nervøs

Hverken IKEA eller Pedersen Gruppen ønske, at fortælle, hvad IKEA har betalt for den 55.000 kvadratmeter store grund. Da Pedersen Gruppen købte et stort areal for at udvikle City Nord Retailpark var prisen knap syv millioner kroner. Siden er der solgt jord i forbindelse med opførelsen af varehuse for Biltema og Harald Nyborg.

Pedersen Gruppen har dermed - ret beset - ikke længere noget i klemme, uanset om IKEA kommer eller ej. Grunden er solgt, men de ærgrer sig alligevel i Pedersen Gruppen.

- Vi er havde også gerne set, at IKEA kunne holde planen og åbne efter den oprindelige tidsplan i 2020/2021. Men omstændighederne betyder jo desværre at det ikke kan lade sig gøre. I stedet lægger IKEA op til, at Esbjerg får en helt ny type varehus, som er skræddersyet til fremtidens forbrugsmønster, siger Maria Høj Pedersen fra Pedersen Gruppen.

- Men IKEA skal nok komme. Jeg er slet ikke nervøs. IKEA er et verdensfirma med meget stor troværdighed. Når det siger de kommer, så gør de det, vurderer hun.

Pedersen Gruppen har i mere end 20 år arbejdet på at få en IKEA til Esbjerg.

Vi kommer

IKEA Danmark har om baggrunden for, at byggeriet er sat på vågeblus, sagt, at det blandt andet skyldes fokus på nye forbrugsmønstre og nethandel, prioritering af IKEA København samt IKEAs arbejde på globalt plan med at udvikle fremtidens varehus.

Hos IKEA Danmark hverken kan eller vil man lægge hovedet på blokken og forsikre forbrugerne i Vestdanmark, at den svenske varehuskæde med et hundred procents sikkerhed åbner i Esbjerg inden for de næste ti år.

Men som det ser ud lige nu, har IKEA fortsat sprællevende planer om, at etablere sig i landets femte største by, oplyser Rikke Andersen, Corporate Communicator, IKEA Danmark.

IKEA Danmark kan dog på nuværende tidspunkt ikke melde en ny tidshorisont for byggeriet af IKEA Esbjerg, hedder det.

- Vores plan er, at vi kommer. Vi ved bare ikke for nuværende præcist hvornår, siger Rikke Andersen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce