Annonce
Ringkøbing-Skjern

Ikke krav på penge tilbage - men lejerne får tilbudt et 'gutschein'

Erland Nørgaard, indehaver af udlejningsfirmaet Westerland i Søndervig, har udstyret rengøringspersonalet med sæbe, sprit og klude. - De, der arbejder med rengøring af sommerhuse, skal som det sidste spritte alle overflader, dørhåndtag, køleskabe og så videre af, inden de forlader huset, fortæller Erland Nørgaard. Foto: Mikkel Jezequel
Grænselukning er force majeure, så tyske turister har ikke umiddelbart krav på tilbagebetaling af sommerhusleje.

Ringkøbing-Skjern: De mange tyske gæster, som lørdag måtte opgive at komme til det sommerhus, de havde lejet, har ikke umiddelbart krav på at få deres penge retur.

- Her gælder force majeure-reglerne, men vi tilbyder, at de kan få et "Gutschein", en tilgodeseddel, så de kan komme til det lejede sommerhus på et andet tidspunkt, fortæller områdeleder Lars Christensen fra Novasol.

Også hos Danwest prøver man at booke gæsterne ind på et andet tidspunkt, oplyser direktør Karsten Fyhn.

Annonce

Force majeure

Force majeure (fransk for "større kraft") er et punkt på kontrakter, som fritager en eller begge parter fra kontrakten ved en ekstraordinær situation, som parterne ikke har kontrol over.

(Kilde: Wikipedia)

Ikke meget varsel

Hos Danwest kaldte man fredag aften fem mand ekstra på arbejde for at få fat på de tyske gæster, inden de startede bilerne og kørte mod Danmark.

- Allerede i går eftermiddag begyndte tyske kunder at ringe og fortælle, at grænsen ville blive lukket, så i Tyskland har de åbenbart vidst mere, end vi gjorde, siger Karsten Fyhn.

Han håber, at grænsen kun vil være lukket en måned, og at man eventuel vil begynde at løsne op.

Hvis grænselukningen bliver forlænget, vil det virkelig komme til at koste.

- Vi vil forsøge at begrænse skaderne ved at markedsføre os overfor danskere, der ikke kan rejse udenlands, siger Karsten Fyhn.

Danwest skal også til at orientere alle sommerhusejerne. Det samme skal man hos Novasol.

Vestkysten lukker ned

- Det er ikke værst for sommerhusbureauerne og sommerhus-ejerne, for vi snakker om nogle forholdsvis billige uger. Det er da meget værre for de butikker og restauranter, der er afhængige af turisterne. Vestkysten kommer jo til at stå stille, og folk skal stadig have løn, påpeger Lars Christensen fra Novasol.

Påsken var totalt udsolgt, heraf var 90 procent bookinger tyske.

- Nogle sommerhuse vil blive booket af danskere, men det kan jo slet ikke modsvare det tyske rykind, siger Lars Christensen.

Vi fik meget kort varsel til at kontakte vores tyske kunder. Mange havde jo pakket bilen, fortæller direktør Karsten Fyhn fra Danwest. Arkivfoto

Stor forståelse fra turisterne

Erland Nørgaard, indehaver af udlejningsbureauet Westerland, har også haft medarbejdere i gang både fredag aften og lørdag morgen.

Han slår også fast, at der er andre brancher, der er betydeligt hårdere ramt.

- Selvfølgelig vil det ramme nogen som mig på pengepungen, men vi skal nok overleve, og det er trods alt ikke højsæson for os lige nu. Økonomisk ville det have været meget værre, hvis kalenderen havde vist 1. juli. Så ville det for alvor have gjort ondt. Det vigtigste i denne tid er, at vi hver især gør, hvad vi kan for at passe på de ældre og svage mennesker, lyder det fra Erland Nørgaard, der i øvrigt er glad for, at de mange tyske turister, han har talt med i telefon det seneste halve døgn, har stor forståelse for hele situationen.

- De føler med os, og de fleste tilbagemeldinger er positive, og der bliver heldigvis sagt "vi ses til maj eller til sommer". Så selv om det ser lidt sort ud lige nu, er det rart at høre, at gæsterne er klar til at komme igen, når vi er forbi den her svære periode, siger Erland Nørgaard, inden han igen, igen skal tage telefonen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce