Annonce
Esbjerg

Ikke mere krisesnak: Den røde løber var rullet ud hos købmanden i Hunderup

Knud Runge og Dorthe Knudsen er to af de meget aktive lokale borgere i Købmandens Venner i Hunderup. Tirsdag eftermiddag mødtes de hen over køledisken. Foto: Ole Maass.
Købmand Anna Grethe Madsen overtog for syv år siden driften af købmandsforretningen i Hunderup. Det blev markeret tirsdag med masser af aktiviteter og gode tilbud. Bag arrangementet står købmandens uundværlige venneforening med en halv snes frivillige, som tager en stor tørn til gavn for købmanden og forretningen.

HUNDERUP/SEJSTRUP: Der var flag både inden for og uden for købmandsforretningen. Den røde løber var rullet ud, og der var tilbud på benzin og diesel på Go-On tanken ved købmanden, ligesom en pandekagevogn, en bod på grønsager og pyntegræskar, bål ved de lokale spejdere og smagsprøver inde i forretningen også var med til at markere, at det var en ganske særlig tirsdag hos købmanden i Hunderup.

Tirsdag var det således syv år siden Anna Grethe Madsen overtog driften af forretningen. Det gjorde hun dengang i 2012 sammen med en kompagnon, men de seneste fem år har hun drevet den alene. Og dog. Købmanden har således en særdeles aktiv venneforening, Købmandens Venner, bestående af en halv snes aktive - fortrinsvis pensionister - som giver adskillige hjælpende hænder med, når der skal bankes et større arrangement op, som det der tirsdag skabte masser af liv i og omkring købmandsforretningen.

- De er helt uundværlige. Uden dem kunne vi ikke lave det her arrangement. Det er Dorthe, som har lavet alle aftalerne med leverandørerne, som er kommet her, konstaterede Anna Grethe Madsen, og den Dorthe hun omtaler er Dorthe Knudsen, som er formand for Købmandens Venner.

Sidste forår var der uro og tvivl om fremtiden for forretningen i Hunderup. Uenighed med bestyrelsen, borgermøde og krisestemning. Det er der ikke længere. Tværtimod.

Annonce

- Købmandsforretningen er helt uundværlig som det lokale mødested.

Knud Runge, aktiv i Købmandens Venner

Omsætning steget

- Jeg har et rigtig godt samarbejde med den nye bestyrelse. I det seneste år er vores omsætning steget med 450.000 kroner, så den nu ligger lige under ni millioner kroner. Så det går rigtig godt. Der er kommet mange unge børnefamilier herud, så nu ser vi lyst på fremtiden, siger Anna Grethe Madsen.

Dorthe Knudsen og Knud Runge er to af de meget aktive i Købmandens Venner. Knud Runge har hjulpet til hos købmanden i Hunderup i en lang årrække.

- Om fredagen er vi fem-seks frivillige, som hjælper med at sætte varer op. Det gør vi i et par timer og så drikker vi bagefter en kop kaffe og ordner den lokale verdenssituation. Købmandsforretningen er helt uundværlig som det lokale mødested, hvor alle herude kan mødes og snakke hen over køledisken, hvor man lærer de nye beboere at kende. I den sammenhæng betyder forretningen utrolig meget for vores lokalsamfund, understreger Knud Runge.

At dømme på tilstrømningen til forretningen tirsdag sidst på eftermiddagen er der rigtig mange borgere, der er enige i det synspunkt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

PostNord er en dødssejler

I årevis har fusionen mellem Post Danmark og det svenske Posten AB til PostNord i 2009 været et problembarn. Der er nemlig så store forskelle mellem Danmark og Sverige, at det har vist sig nærmest umuligt at få fællesskabet til at fungere. Mens Danmark er en digital spydspids, bliver der fortsat ekspederet masser af fysiske breve og dokmenter via posten hos vores nordiske naboer. Og skønt man kan begræde det traditionelle brevs forsvinden i vores land, er udviklingen uafvendelig. Situationen i Danmark har siden 2012 udløst adskillige årsregnskaber med blodrøde tal, hvilket har belastet hele PostNord i fatal grad. I det seneste årsregnskab for 2018 havde den danske del af forretningen et minus på over en milliard kroner. Noget tyder på en bedring i økonomien, men prisen har været høj i form af massefyringer og bestandigt forringet service. Imens fortsætter brevmængden med at falde på grund af den digitale kommunikations fortsatte fremmarch kombineret med alt for lange leveringstider på fysiske breve. Nu er flere partier så åbne for at forlade postsamarbejdet. De nye toner er der grund til at være tilfreds med. For nok er situationen lige nu slem. Men fremover vil den blive endnu værre. Også hos vores naboer vil den moderne kommunikation vinde stadig mere frem. Det er ganske enkelt for hurtigt, bekvemt og billigt at holde digital kontakt med både venner, familie og myndighederne til, at fysiske breve på sigt kan overleve i større omfang. Det gælder også i Sverige. PostNord er med andre ord en dødssejler, det ikke vil være klogt at holde fast i. Lad os få lukket virksomheden, inden vi bruger endnu flere penge på at forlænge dens skrantende eksistens. Naturligvis skal det også fremover være muligt at sende fysisk post i Danmark. Men der er bestemt ingen grund til at genopbygge et nationalt postvæsen. I stedet bør politikerne se på muligheden for at betro opgaven til private aktører. Dyrere og ringere end den nuværende ordning kan det umuligt blive.

Erhverv

3F Kolding er uforstående over for at Danfoss flytter fabrik til Polen

Annonce