Annonce
Sydjylland

Ildsjæle finder inspiration på Folkemøde

Asmus Madsen (t.v.), Ingebeth Clausen og Kent Münch fra flere landsbylaug i Sønderborg Kommune overværede torsdag eftermiddag en debat om landdistrikterne ved Folkemødet på Bornholm. Foto: Rasmus Just

En flok sønderjyder har taget turen til Folkemødet på Bornholm. Torsdag overværede de en debat om udviklingen i landets yderområder.

Der var stor opbakning fra Sønderjylland, da Sønderborg Kommunes borgmester, Erik Lauritzen (S), torsdag eftermiddag sammen med flere andre borgmestre gav sit syn på yderkommunernes forhold.

Det var en af de første debatter på årets Folkemøde på Bornholm, det syvende af slagsen, som blev åbnet i flot solskinsvejr.

Flere borgere fra Sønderborg havde taget turen fra de mindre landsbysamfund i Sønderborg Kommune for at overvære debatten "Et Danmark i bedre balance" i det helt fyldte telt på Folkemødets første dag.

Blandt dem Asmus Madsen fra Avnbøl-Ullerup Landsbylaug.

Han bragte en konkret problemstilling op under borgmesterdebatten. Således havde han og flere andre af de medrejsende sønderjyder oplevet, at en lokal virksomhed på Bornholm ikke måtte skilte og gøre opmærksom på sine produkter og dermed øge muligheden for salg.

En problematik, som deres borgmester var enig i.

- Hvis man skal have mulighed for at drive virksomhed på landet, så skal man også kunne finde dem, lød budskabet fra Erik Lauritzen, der tilføjede, at der ikke var tale om en lokal beslutning, men et nationalt anliggende.

I samme forbindelse efterspurgte både socialdemokraten og flere andre borgmestre netop bedre rammevilkår for at sikre gode betingelser for borgere og virksomheder i de mindre byer.

Fra borgmestrene fra blandt andre Vordingborg, Lolland og Odsherred kommuner var der enighed om betydningen af, at store dele af industri-, landbrugs- og fiskeriproduktionen foregår langt væk fra landets største byer.

Folkemødet

Folkemødet i Allinge/Sandvig på Bornholm begyndte torsdag og slutter søndag. Det første fandt sted i 2011.Her er flere tusinde debatter med deltagelse af politikere, organisationer med videre. Alle er velkomne, og der er gratis adgang.

Sidste år var der i gennemsnit 25.000 mennesker om dagen.

JydskeVestkysten dækker mødet de kommende dage.

Annonce

Flere debatter

Repræsentanterne for yderkommunerne havde derfor, sammen med formanden for arrangøren, Landdistrikternes Fællesråd, ikke svært ved at blive enige om, at der var statslig side var behov for mere fokus på forholdene i de mindre provinsbyer.

Eksempelvis i form af bedre uddannelsesmuligheder, så det blev lettere at fastholde unge, lød det fra panelet.

Fra de sønderjyske tilhørere var der stor opbakning til de politiske budskaber. Medlemmerne fra en række landsbylaug fra Sønderborg Kommune så frem til flere debatter de kommende dage.

Kent Münch påpegede, at Folkemødet er en rigtig god mulighed for at få input til det lokale arbejde i landdistrikterne.

- Vi henter inspiration til vores arbejde lokalt. Eksempelvis hvilke projekter, som andre er kommet igennem med, forklarede han, da debatten var slut.

Elsebeth Münch tilføjede, at en af de andre deltagere på turen havde set en førerløs bil. Sådan en model kunne de godt tænke sig at få til kommunen.

Sønderjyderne glæder sig over, at det er lykkes at få problematikken om yderområdernes udfordringer på dagsordenen de seneste år, men at kampen fortsætter.

- Vi har et godt samarbejde med byrådene, men vi oplever, at forvaltningen er alt for langsom, mente Ingebeth Clausen fra Smøl Landsbylaug.

Fredag er der flere debatter i kalenderen for de sønderjyske Folkemødedeltagere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce