Annonce
Sønderborg

Iltsvind i Lillebælt: Jens Oles kutter ligger stille

Fisker Jens Ole Jensen har båd i Sønderborg Havn, men den ligger stille på grund af iltsvind. Foto: Katrine Lund Walsted
I 52 år har Jens Ole Jensen som fisker oplevet op- og nedture. Men lige nu ligger fiskeriet stille på grund af iltsvind.
Annonce

Sønderborg: Fiskekutteren Lis ligger stille i Sønderborg Havn. Det har den gjort siden sidste vinter, hvor fiskeri med trawl blev forbudt i to måneder. Så kom corona, og så blev Lillebælt ramt af kraftigt iltsvind.

Det er fisker Jens Ole Jensen, der ejer kutteren, og han håber på at begynde fiskeriet igen denne vinter.

- Men det er utroligt så lidt fisk, der er derude. Der har været nogle gode år, men nu er de flygtet herfra på grund af iltsvind, siger 67-årige Jens Ole Jensen.

Han har været fisker siden 1968. Først arbejdede han på en af Sønderborgs mange trawlere. I 1970'erne købte han en jolle og fangede sild i foråret og fiskede med bundgarn efter ål i Flensborg Fjord i efteråret. Men ålene forsvandt, og arbejdet med bundgarn blev for hårdt. Derfor købte Jens Ole Jensen kutteren Lis i 1998. Men tiderne med 20 trawlere i Sønderborg Havn er slut, og Jens Ole Jensen er den sidste fisker med erhvervskutter i Sønderborg havn.

Annonce

Iltfrit hav

Jens Ole Jensen blev folkepensionist for to år siden, men tager stadig på dagsture for at fiske i den vestlige Østersø, Flensborg Fjord og Lillebælt.

- Jeg har fanget rødspætter, ising og pighvar, men nu er der ingenting. Der er iltfrit derude, siger Jens Ole Jensen og peger ud mod Flensborg Fjord.

Han har oplevet kraftigt iltsvind i Flensborg Fjord midt i 1980'erne, men ilten vendte tilbage. Ifølge Miljøstyrelsen har dette efterår budt på noget af det kraftigste iltsvind i Lillebælt siden 2008.


Jeg har fanget rødspætter, ising og pighvar, men nu er der ingenting. Der er iltfrit derude.

Jens Ole Jensen, fisker


Jens Ole Jensen tror, at der er flere grunde til iltsvindet omkring Als. Men ulykken på Fredericia Havn for fire år siden, hvor over 4000 ton kvælstof endte i Lillebælt, er den største synder, mener Jen Ole Jensen.

- Der er meget stillestående vand i Flensborg Fjord, og så bliver der tilført gødning til vandet fra markerne. Man skulle også forbyde muslingefiskeriet, for de skraber de muslinger væk, som renser vandet. Men siden ulykken i Fredericia har det været helt galt. Fiskene flygtede, siger Jens Ole Jensen og kigger op mod vinden.

Han håber, at den kraftige vind skifter om til nordvest, så der kan komme mere ilt til havet, så han kam komme ud med kutteren Lis igen.

Jens Ole Jensen cykler hver dag ned på havnen i Sønderborg for at se til kutteren, der har ligget stille siden sidste vinter. Foto: Katrine Lund Walsted

Iltsvind

Iltsvind opstår, når kvælstof og fosfor på grund af nedbør bliver skyllet ud i havet fra landjorden. Jo mere nedbør, jo større udvaskning af kvælstof og fosfor. I vandet giver stofferne næring til alger, der vokser i løbet af forår og sommer. Når algerne dør, falder de til bunds og nedbrydes og i denne proces forbruger algerne ilt. Det betyder, at vandet ved bunden gradvist kan tømmes for ilt. Iltsvind forstærkes af stigende havtemperatur.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Ejvind er ny holdkaptajn for indsamling af  julehjælp til fattige børnefamilier:  248 har allerede søgt om mad og gaver

Annonce