Annonce
Esbjerg

Imponerende bygningsværk ved Ribe: Danmarks dyreste tag snart klar på Ansgar Kirke

Selvom Ansgar Kirke endnu er gemt bag stilladser, så er det et imponerende bygningsværk, hvor størstedelen er lavet med ekspertise fra navere, der venter besøgende, når kirken officielt indvies i de idylliske omgivelser 3. maj på Ribe Vikingecenter. Foto: Kåre Welinder

Der tætnes med fåreuld og isoleres med finsk birkebark, når navere og håndværkere under ledelse af bygmester Mikkel Fisker i disse uger er ved at lægge de sidste hænder på det imponerende bygningsværk ved Ribe Vikingecenter. Det indvies 3. maj

Lustrup: Det er kun den tunge klokke og de nitter, der er brugt til at fæstne de tre tunge egetræsdøre, der ikke er. Og så lige den yderste del af de tre kors på toppen, der muligvis skal forgyldes.

Ellers er resten er lavet af træ. Egetræ fra Bregentved Gods Sjælland, fra Nordtyskland og bygmesterens baghave. Selv klokketårnet, de smuktudskårne, bærende elementer, tapsamlinger, søm og det store stillads, der stadig står hele vejen rundt om Ansgar Kirke ved Ribe Vikingecenter, er af træ.

- Fra vikingecentrets side holder man på, at alt træ, vi bruger, skal være fra Danmark. Vi kunne formentlig gøre det billigere ved at bruge polsk træ, men det gør vi ikke, siger bygmester på Ansgar Kirke, Mikkel Fisker, og afslører det lille tvist med Nordtyskland.

- Træet, vi bruger til taget er faktisk fra statsskovene ved Lübeck, men de er i sin tid anlagt af den danske konge, så på den måde går det, siger Mikkel Fisker og forklarer, hvordan netop det tyske egetræ kombineret med tidsforbrug gør, at taget måske går hen og bliver det, han kalder Danmarks dyreste tag.

- Vi kan kun lægge én række om dagen men det kan ikke gøres hurtigere, siger Mikkel Fisker og klatrer op på det kirkeloft, der ikke vil være tilgængeligt for offentligheden efter indvielsen 3. maj. Her fortæller en taglægger om, hvor præcist, træet skal passe sammen, hvordan det giver sig alt efter vind og vejr og viser, hvordan man bruger fåreuld og tjære til at tætne med.

Annonce

Fonden

Projektet er støttet af A.P. Møller fonden med 10 millioner kroner, der dog også dækker over andre byggerier på Ribe Vikingecenter.Hele kirken laves af egetræ fra Bregentved Gods på Sjælland, og ud over de 12 hjørnestolper, der hver vejer omkring 700 kilo, er der en større mængde på hver 250 kilo, der alle skal hugges til i hånden af dygtige håndværkere med økser og de rigtige teknikker. Hver af de store stolper har taget omkring to uger at dekorere.

Klokken øverst på Ansgar Kirke og metallet på de massive egetræsdøre er de eneste steder, der er brugt metal. Resten er lavet af egetræ fra Sjælland og Nordtyskland, mens billedskærere har lavet de fantastiske udskæringer rundt om dørene og på de bærende stolper. Foto: Kåre Welinder

Brændt og tjæret

10 navere har indtil videre taget del i det årelange projekt, og de har lavet alt lige fra udskæring til opførelse, og for enhver af dem er det en drøm at få lov til at arbejde udelukkende i egetræ af den kvalitet, som bruges til Ansgar Kirke. For Mikkel Fisker har det samtidig været en oplevelse af arbejde sammen med naverne, idet han ikke selv var fortrolig med alle teknikker, da arbejdet startede.

- Man skal have en specieliseret viden for at kunne lave det her. Og det er det, naverne har, siger Mikkel Fisker, der flere gange har oplevet, hvordan navernes store netværk har medført, at de selv har skaffet præcist de håndværkere, der var dygtigst til de enkelte opgaver, hvis Mikkel Fisker ikke selv kunne finde de rette folk.

For Ansgars Kirke kræver sit håndværk. Selv malingen af de såkaldte vindskeder er en videnskab, fordi der linoliebaserede farver, der kræver dagslys for at tørre, og opad et skur tæt ved kirken står et stykke træ med flere forskellige malingprøver, blandt hvilke kirkens endelige farve skal findes. Ud over enorme bunker træ er der brugt andet organisk materiale som tjære, uld og sten, og netop fordi, man ikke ville lave et moderne fundament, måtte håndværkerne tage gammeldags metoder i brug.

- De 12, bærende stolper står 90 centimeter nede i jorden, så for at få dem til at holde længere, er de brændt og tjæret først, siger Mikkel Fisker og viser, hvordan man under gulvet har brugt finsk birkebark, der er så tykt og barskt et materiale, at det isolerer på samme måde som tagpap.

Det kræver sin mand at lægge et tag af egebjælker og træsøm og tætnet med tjære og fåreuld, og det er da også det, der tager længst tid at færdiggøre på Ansgar Kirke. Foto: Kåre Welinder

Udfordring

Kirken skal efter planen stå færdig til åbningen af Ribe Vikingecenter i april, mens den officielle indvielse sker 3. maj.

Grundplanen er udarbejdet efter efter et fund fra området Tostedt ved Hamburg, og fordi Ansgar kom fra netop dette område antager man, at Ansgar derfor bragte en tilsvarende konstruktion med sig til Ribe, som blev bygget fra midten af 800-tallet. Når den 15 meter lange og 6 meter høje kirke står færdig, kan gæsterne indenfor blandt andet se en døbefond i træ, en altertavle og flere bænke, ligesom man kan nyde det imponerende billedskærerarbejde, der er udført på hver af de bærende stolper samt på rammerne rundt om de massive døre. Rammerne her er først sat på, efter dørene er sat i, og særligt de små vinduesrammer, der først nu er ved at blive udformet, har været en særlig udfordring, fordi de ikke bare kan sættes sammen af flere stykker træ.

- De skal laves i egetræ, hvor årerne følger rundingen. Ellers knækker de, og det har været en udfordring at finde, siger Mikkel Fisker, der sammen med naveren Jasper endte i sin egen baghave ved Brøns, hvor de fandt netop de knudrede egegrene, der nu er skåret ud til rammer til kirkevinduer.

Som det sidste skal tre store egetræskors placeres på toppen af kirken, og de skal muligvis forgyldes, inden de sættes på op til indvielsen 3. maj. Foto: Kåre Welinder
10 navere eller tidligere navere har hjulpet med det store arbejde, blandt andet med taglægning fra kirkens loft, som offentligheden ikke får adgang til. Både som billedskærere og med at opføre kirken, og her er naverne hver for sig dygtige inden for hvert deres felt, hvilket bygmester Mikkel Fisker har draget stor nytte af. Foto: Kåre Welinder
Byggeriet af Ansgar Kirke har været undervejs i flere år, hvor 10 navere eller tidligere navere har hjulpet med det store arbejde. Både som billedskærere og med at opføre kirken, og her er naverne hver for sig dygtige inden for hvert deres felt, hvilket bygmester Mikkel Fisker har draget stor nytte af. Foto: Kåre Welinder
Byggeriet af Ansgar Kirke har været undervejs i flere år, hvor 10 navere eller tidligere navere har hjulpet med det store arbejde. Både som billedskærere og med at opføre kirken, og her er naverne hver for sig dygtige inden for hvert deres felt, hvilket bygmester Mikkel Fisker har draget stor nytte af. Foto: Kåre Welinder
Smuk tager kirken sig ud i morgensolen på Ribe Vikingecenter. Foto: Kåre Welinder
Farveprøver er til udstilling i Guds frie natur. Foto: Kåre Welinder
Vinduesrammer er noget af de sidste, der laves til Ansgar Kirke. Foto: Kåre Welinder
Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Danmark For abonnenter

Frøs Sparekasse fjerner ældre kunders mulighed for at overføre penge via netbank

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Sydjylland For abonnenter

Børn føler sig flove og anderledes: Konfirmationstiden udpensler familiers manglende ressourcer

Annonce