Annonce
Tønder

Ina meldte fra til møde med sagsbehandler: Blev trukket 10.400 kroner

Ina Wind Paulsen plejer at få udbetalt 8500 kroner hver måned i uddannelseshjælp. Men i juli har hun kun fået 900 kroner, da hun udeblev fra et møde. Et møde hun vel at mærke meldte afbud til. På billedet ses hun med Tøsen. Foto: Martin Franciere

27-årige Ina Wind Paulsen blev trukket 10.400 kroner i sin uddannelseshjælp efter hun udeblev fra møde med Tønder Kommune - som hun havde meldt afbud til. Dermed har hun bare 900 kroner til husleje, faste udgifter og mad i resten i juli. Hun har måttet gå tiggergang hos sin lillebror for at låne penge til huslejen.

HØJER/TØNDER: 900 kroner.

Det er alt, hvad Ina Wind Paulsen har at gøre godt med i hele juli, efter at hun er blevet trukket i uddannelseshjælp. Uddannelseshjælp er kontanthjælp til borgere under 30 år.

Grunden til, at hun blev trukket i sin normale økonomiske hjælp fra Tønder Kommune skal findes den 17. maj, hvor hun ikke dukkede op til et aftalt møde med sin sagsbehandler på Campus i Tønder.

I et brev til Ina Wind Paulsen, der er afsendt den 12. juni, skriver Tønder Kommune:

"Vi har d.d. truffet afgørelse om, at standse udbetalingen af din uddannelseshjælp. Vi har særligt lagt vægt på, at du uden rimelig grund er udeblevet fra samtale på Campus den 17. maj 2018."

Jeg knækkede helt sammen og satte mig bare ned og tudbrølede.

Ina Wind Paulsen, modtager af uddannelseshjælp, der var beskåret kraftigt

Uddannelseshjælp

Kontanthjælp er afskaffet og erstattet af uddannelseshjælp til alle unge under 30 år uden uddannelse.Uddannelseshjælpen er på niveau med SU, men der er mulighed for at modtage aktivitetstillæg, hvis den unge ikke umiddelbart kan gå i gang med en uddannelse.

Ifølge Beskæftigelsesministeriets hjemmeside kan hjælpen højst udgøre 14.993 kroner om måneden.

Havde meldt afbud

Udeblivelsen har Tønder Kommunes sagsbehandler takseret til 10.400 kroner før skat, som er trukket fra den normale uddannelseshjælp.

- Jeg knækkede helt sammen og satte mig bare ned og tudbrølede, siger Ina Wind Paulsen, der med sine egne ord havde svært ved at forstå beskeden. Derfor måtte hendes kæreste gennem fire år, Rasmus Mogensen, til at læse den højt for hende.

- Jeg forstår det simpelthen ikke, siger Ina Wind Paulsen stille.

Der er imidlertid en lille hage ved Tønder Kommunes handling. Ina Wind Paulsen havde nemlig sendt afbud til mødet hele ni dage i forvejen, fordi hun skulle have en bideskinne tilrettet hos en tandlæge.

Da Ina Wind Paulsen er stærkt ordblind, er afbuddet indtalt telefonisk til en medarbejder i Tønder Kommunes omstilling, som så har sendt beskeden videre til sagsbehandleren. Ina Wind Paulsen er i besiddelse af en udskrift af mailen, der er sendt den 8. maj:

"Ina Wind Paulsen aflyser mødet d. 17. maj, da hun skal til tandlæge", står der.

"Ina Wind Paulsen aflyser mødet d. 17. maj, da hun skal til tandlæge", hedder det i beskeden til sagsbehandleren. Alligevel valgte han at trække Ina Wind Paulsen for 10.400 kroner før skat. Foto: Martin Franciere
Annonce

Dyr medicin

Normalt får den 27-årige modtager af uddannelseshjælp udbetalt 8500 kroner. Pengene plejer lige akkurat at dække hendes faste udgifter, der også inkluderer medicin for 1000 kroner fast hver måned.

Ud over at være stærkt ordblind, har Ina Wind Paulsen flere diagnoser, som hun medicineres for - hun har astma, angst, borderline og har på grund af tankemylder svært ved at sove, og derfor får hun også sovemedicin. Desuden var hun for 10 år siden som passager i en bil impliceret i en trafikulykke. I ulykken brækkede hun kæben, og det var netop på grund af kæben, at hun skulle til tandlæge og måtte melde fra til det indkaldte møde på Campus.

Ina Wind Paulsen har været i kontanthjælpssystemet i 10 år nu. Hun har aldrig tidligere haft problemer med sin tidligere sagsbehandler, som hun havde i cirka fem år, og som Ina Wind Paulsen kun kan sige gode ting om. Desuden har hun en mentor, hun taler med på ugebasis og jævnlig kontakt med lokalpsykiatrien.

Annonce

Flovt lån

Både Ina Wind Paulsen og kæresten Rasmus Mogensen, der er på kontanthjælp, kan ikke låne penge i banken og har derfor heller ikke en kassekredit. Den manglende udbetaling er for dem en økonomisk katastrofe, og de får begge våde øjne, da de spørges til, hvordan de har fået råd til huslejen.

- Jeg har lånt pengene af min lillebror, der er i lære som smed. Det er det mest flove, jeg nogensinde har måttet spørge om. Jeg ved hvor meget, han knokler for pengene, siger Ina Wind Paulsen og tørrer tårerne væk med sit ene ærme.

I brevet fra Tønder Kommune dateret den 12. juni 2018 "truer" kommunen med at stoppe for hjælpen, hvis ikke Ina Wind Paulsen retter henvendelse senest 28 dage efter at hun skulle have været til møde. Men som Rasmus Mogensen pointerer, så er det lidt svært at nå at gøre indsigelse, da brevet først havnede i postkassen den 16. juni - altså 29 dage efter den 17. maj.

Af brevet fremgår det også, at Ina Wind Paulsen er udeblevet fra mødet "uden rimelig grund", og at hun ikke har svaret på sagsbehandlerens telefonopkald, der ifølge brevet er foretaget den 17., 18., og 29. maj.

Ina Wind Paulsen og Rasmus Mogensen har været kæreste i fire år og boet sammen i Højer i to år. Rasmus bistår Ina, da hun er stærkt ordblind. Han svarer også hendes telefon, når opkaldet er fra ukendt nummer. Foto: Martin Franciere
Annonce

Afslag på enkeltydelse

Da Ina Wind Paulsen helst ikke tager sin telefon, når der står ukendt nummer, er det ofte kæresten, der svarer. Han afviser de ubesvarede opkald.

- Jeg talte faktisk med sagsbehandleren den 17. maj. Og den 29. maj havde vi godkendt ferie. Hvorfor ringer han, når vi har ferie, spørger Rasmus Mogensen, der i 11. time fik forhindret, at Tønder Kommune stoppede helt for uddannelseshjælpen til Ina Wind Paulsen.

For at få økonomien til at hænge sammen, havde Ina Wind Paulsen søgt om en såkaldt enkeltydelse, men den fik hun afslag på den 4. juli. Begrundelsen: At hun var sanktioneret, da hun ikke havde overholdt sit møde med Tønder Kommune.

Dermed er det mere end usikkert, om Ina Wind Paulsen får mere end 900 kroner til rådighed i hele juli.

Tønder Kommunes fagchef i Unge i Uddannelse, Anne Eisenhardt, vil ikke gå ind i den konkrete sag, men anbefaler at Ina Wind Paulsen klager til Ankestyrelsen.

Annonce
Tønder For abonnenter

Analyse: Første slag i byrådssalen - her er kompromis-borgmesterens største udfordringer

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev For abonnenter

Springrytteren Tina Lund red på en meget dyr hest, men ejeren havde ikke råd til at have den, så han snød sin bank

Varde For abonnenter

Han lægger historier på Facebook flere gange om dagen – men åbenheden dækker over en stor lukkethed

Navne For abonnenter

Lars Koch Hertel var læge i Christiansfeld i mere end 30 år: Nu er han død 71 år gammel

Sønderborg

Venstre vil tage statsministeren på ordet: - Vi skal turde frigøre folkeskolerne i Sønderborg

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Sydjylland

Nu får vi friheden tilbage, men følelserne er blandede:  - Hvis pandemien er slut, skal jeg se det, før jeg tror det

Kolding For abonnenter

Andrea fik sit store gennembrud i Retfærdighedens Ryttere: Nu spiller hun med i ny stor Netflix-serie

Thomas kørte i sin fars hjulspor: Boede i lastbil i to og et halvt år

Haderslev

Hesteavler frifundet i forældet straffesag: Snød banken for 700.000 kroner i hestehandel

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Team Esbjerg For abonnenter

Team Esbjerg floppede: En helt igennem sjasket præstation

Esbjerg For abonnenter

Presset på kommune stiger i sag om svigtede specialbørn: Foreninger tordner mod katastrofale forhold

Team Esbjerg

Se videoanalyse: En sløv præstation - Team Esbjerg smed dyrebart point i topstriden

Annonce