Annonce
Indland

Incest-anklager i krigen om børnene

Annonce

anklaget: Skilsmisser ender ofte i en beskidt krig om børnene, hvor beskyldninger om vold og incest tages i brug som våben.

Sådan lyder det ifølge et notat fra Familiestyrelsen fra flere af landets statsforvaltninger, som har til opgave at få forældrene til at enes om forældremyndighed og samvær.

I mere end hver tiende af de flere tusinde samværssager tyer forældrene til de grove anklager, fremgår det. I Nordjylland skønner Statsforvaltningen endda, at det sker i næsten halvdelen af sagerne på forældremyndigheds- og samværsområdet.

Oftest har beskyldningerne karakter af ren chikane.

Og antallet af anklager er stigende, vurderer Bente Koudal Sørensen, kontorchef i Statsforvaltningen Syddanmarks hovedkontor i Aabenraa, hvor der kommer anklager om vold og incest på bordet en til to gange i ugen.

Beskyldningerne kommer oftest fra mødrene og kan ifølge børnesagkyndig ved Statsforvaltningen Hovedstaden, Ingrid Bové Jakobsen, resultere i, at faderen ikke får lov til at se sit barn i op mod et halvt år, mens statsforvaltningen undersøger påstanden gennem eksempelvis en børnesagkyndig undersøgelse.

Og selv om beskyldningerne skulle vise sig at være falske, risikerer faderen efterfølgende at blive dårligere stillet, når forældremyndighed og samvær skal tildeles, fordi han har mistet den tætte kontakt til sit barn.

Ikke alle anklager behøver at være grundløse, medgiver Lars Hansen, talsmand for Foreningen Far.

– Men at spille incestkortet som ren og skær chikane, er det værste, man kan gøre. Jeg har set mange fædre blive fuldstændig ødelagte. Det er ganske forfærdeligt, og man får jo nogle fædre ud af det, som efterfølgende knap nok tør give deres børn et knus, siger han.

Så udbredte er anklagerne

Tre statsforvaltninger har i et notat fra Familiestyrelsen svaret på, hvor mange familiesager de skønner, de har med anklager om vold, incest og misbrug. Derudover har Statsforvaltningen Syddanmark svaret JydskeVestkysten på samme spørgsmål.

Statsforvaltningen Syddanmark
En til to sager om ugen, hvilket ifølge kontorchef Bente Koudal Sørensen svarer til omkring 15 procent af samtlige samværssager.

Statsforvaltningen Midtjylland
10-15 procent af alle samværssager. I egentlige konfliktsager, som der ifølge kontorchef Jesper Thuman et »ikke ubetydeligt« antal af, mellem halvdelen og to tredjedele.

Statsforvaltningen Nordjylland
Isoleret for forældremyndigheds- og samværsområdet cirka 45 procent af sagerne. Det er imidlertid sjældent, at sådanne påstande fastholdes under hele sagen, idet de oftest har karakter af chikane.

Statsforvaltningen Hovedstaden
Anklager om vold og incest ses »hyppigt« for så vidt angår for hold hos samværsforælderen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Kristian og Tina investerede millioner i topmoderne minkfarm: Nu drømmer børnene om at forvandle den til kæmpe legeland

Annonce