Annonce
Esbjerg

Indædt debat om altan: - Jeg synes ærligt talt, at vi som byråd fremstår nærmest pinlige

Efter en lang og intens debat om en altan på Skind & Pels-bygningen i Norgesgade ser det ud til, at sagen nu er afgjort. Afgjort er til gengæld ikke den oprindelige tilsynssag, som Socialdemokratiet har rejst for at få kendt det borgerlige flertals omgørelse af afslaget på altanen ulovlig.

Esbjerg Kommune: Indledningen på mandag aftens byrådsmøde var en ganske god indikator på, hvad der var på vej: en indædt, politisk debat.

Knap var Esbjerg Byråds virtuelle møde skudt i gang, før Socialdemokratiets John Snedker på vegne af sit eget parti samt SF og Enhedslisten fremsatte forslag om, at den stærkt omdiskuterede sag om tilladelse til etablering af en altan på Skind & Pels-bygningen i Norgesgade 44 blev fjernet fra dagsordenen med henvisning til, at sagen er blevet indbragt for Tilsynet, der endnu ikke har truffet afgørelse.

De tre partier blev imidlertid hurtigt nedstemt - af den borgerlige fløj - mens De Radikale undlod at stemme.

Så var man ligesom i gang, og det blev en debat med hårde ord fra hver side.

Lokalplanen

  • Det tidligere meddelte afslag fra 2016-2017 fra den kommunale forvaltning til etablering af altanen og Plan & Miljøudvalgets senere indstilling om afslag var begge med hjemmel i lokalplan 204-1, der sagde, at bygninger ikke må ombygges eller ændres uden byrådets tilladelse i hvert enkelt tilfælde.
  • Efter byrådets flertalsbeslutning fra august sidste år om ikke at følge indstillingen om afslag på altanen er der for den indre by i Esbjerg, og det område altanen ønskes opsat i, blevet vedtaget en ny lokalplan. Det skete 3. oktober 2019. I samme forbindelse blev lokalplan 204-1 aflyst.
  • Ifølge den nye lokalplan må der mod gadesiden kun etableres såkaldt indeliggende altaner, og den ansøgte altan vil derfor forudsætte, at der meddeles dispensation fra lokalplanen.
  • Spørgsmålet om dispensation har i øvrigt været sendt i naboorientering, og der er ikke indkommet bemærkninger, men det er forvaltningens vurdering, at "det på eksisterende bygninger er vanskeligt at placere altaner på gadesiden, hvor de er indarbejdet som en del af arkitekturen, da en altan ofte vil være et fremmed element i forhold til bygningens samlede arkitektoniske udtryk". At der kun er ansøgt om én altan, gør - efter embedsmændenes mening - ikke sagen bedre, fordi den får en placering og et omfang, "som ikke vurderes at medføre en god og harmonisk tilpasning".

Ulovlig?

Sagen går tilbage til 2016, hvor det daværende Plan & Miljøudvalg fik orientering om, at forvaltningen agtede at give ansøgeren Søren Gravesen afslag på opsætning af en altan. I januar 2017 fik han officielt afslag, men i april 2019 dukkede sagen op igen på det nye Plan & Miljøudvalgs dagsorden til en politisk drøftelse foranlediget af Venstres gruppeformand og medlem af det nye Plan & Miljøudvalg, Kurt Bjerrum, der handlede efter anmodning fra Borgerlistens Henrik Vallø, som havde fået en henvendelse fra Søren Gravesen. Gravesen ville stadig gerne have sin altan.

Efter megen polemik endte sagen i byrådet i august sidste år, hvor Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Borgerlisten med ét mandats flertal trumfede igennem, at afslaget på altanen skulle bortfalde. Men Socialdemokratiet indbragte dernæst sagen for Tilsynet, som man som nævnt stadig venter på at høre fra. Forventningen fra S er, at Esbjerg Kommune er bundet af det tidligere afslag, fordi der ingen nye oplysninger foreligger i sagen, og at byrådsflertallets beslutning fra august om at omgøre afslaget er ulovlig.

Den 14. februar i år sendte bygningens ejer så officielt en ny ansøgning om byggetilladelse til den konkrete altan.

Annonce

Pinligt

Henrik Vallø kaldte hele sagsgangen "pinlig":

- Nu står vi her så igen, og altanen er endnu ikke blevet en realitet. Jeg syntes ærligt talt, at vi som byråd fremstår nærmest pinlige, for hvordan er det lige, vi behandler vores borgere? Syntes vi virkelig selv, at vi kan være denne form for sagsbehandling bekendt? For Borgerlistens vedkommende tager vi stærkt afstand fra den måde at behandle vores borgere på - når sagen igen er landet her i byrådssalen, så er det da vist rent politisk drilleri, mente han.

Hans Erik Møller (S) mente derimod, at det var den borgerlige fløj, der stod for drilleriet, og han påpegede, lokalplanen klart siger, at altaner skal vende mod baggården eller være indbyggede.

- Vallø, du siger, at vi ikke skal holde folk for nar, men jeg mener klart, at borgerne skal behandles ens. Det kan ikke være sådan, at fordi en borger henvender sig til dig, så skal vedkommende have lov. Hvordan kan du gå ind for den nye lokalplan i oktober, og så vil du pludselig fravige den for en altan i denne sag, spurgte Hans Erik Møller blandt andet, mens Dansk Folkepartis Hans K. Sønderby angreb Hans Erik Møller for at have for firkantet en holdning til lokalplaner.

- Vi går ind for en køn by, men livet skal også leves, lød det blandt andet fra Sønderby.

Annonce

Fortsat uenighed

SFs Jørn Boesen Andersen kaldte sagen for "langt ude", mens Enhedslistens Sarah Nørris erklærede, at det pinlige i sagen bestod i, at den borgerlige fløj allerede ønskede at fravige en lokalplan, der blev vedtaget for syv måneder siden.

Der blev ikke bygget bro over uenighederne i byrådssalen, og afstemningen endte med, at 17 byrådsmedlemmer var for en altan - Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Borgerlisten - mens S, SF og Enhedslisten ønskede afslaget fastholdt. De Radikale undlod at stemme.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Østerby-barnet fik kommunal toppost: Jørn Henriksen stopper efter 15 år som direktør for Børn & Kultur

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Kolding

Simonas bil blev brændt af: - Jeg kan ikke forstå, hvorfor man ikke kan lade andres ting være

Esbjerg

Rideklubben blev ikke hørt: Rockmusikken kan spille på Vesterlands nye hjemmebane i Rindby

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Esbjerg For abonnenter

Milliard-projekt i Esbjerg i spil til europæisk fremstød for grøn omstilling

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Sport

Udebanefans må tage på stadion i Superligaen fra 1. august

Billund

Kommunen lukkede plejecenter i lille landsby: Nu kommer der liv i lokalerne igen

Billund For abonnenter

Lokale blev beroliget: Lufthavnsdirektør ønsker sig vækst og bedre infrastruktur - men ikke en ekstra landingsbane

Sydjylland

Koster mange penge hos danske svineproducenter: Flere eksport-ture er nu blevet aflyst

Annonce