Annonce
Esbjerg

Indædt debat om altan: - Jeg synes ærligt talt, at vi som byråd fremstår nærmest pinlige

Efter en lang og intens debat om en altan på Skind & Pels-bygningen i Norgesgade ser det ud til, at sagen nu er afgjort. Afgjort er til gengæld ikke den oprindelige tilsynssag, som Socialdemokratiet har rejst for at få kendt det borgerlige flertals omgørelse af afslaget på altanen ulovlig.

Esbjerg Kommune: Indledningen på mandag aftens byrådsmøde var en ganske god indikator på, hvad der var på vej: en indædt, politisk debat.

Knap var Esbjerg Byråds virtuelle møde skudt i gang, før Socialdemokratiets John Snedker på vegne af sit eget parti samt SF og Enhedslisten fremsatte forslag om, at den stærkt omdiskuterede sag om tilladelse til etablering af en altan på Skind & Pels-bygningen i Norgesgade 44 blev fjernet fra dagsordenen med henvisning til, at sagen er blevet indbragt for Tilsynet, der endnu ikke har truffet afgørelse.

De tre partier blev imidlertid hurtigt nedstemt - af den borgerlige fløj - mens De Radikale undlod at stemme.

Så var man ligesom i gang, og det blev en debat med hårde ord fra hver side.

Lokalplanen

  • Det tidligere meddelte afslag fra 2016-2017 fra den kommunale forvaltning til etablering af altanen og Plan & Miljøudvalgets senere indstilling om afslag var begge med hjemmel i lokalplan 204-1, der sagde, at bygninger ikke må ombygges eller ændres uden byrådets tilladelse i hvert enkelt tilfælde.
  • Efter byrådets flertalsbeslutning fra august sidste år om ikke at følge indstillingen om afslag på altanen er der for den indre by i Esbjerg, og det område altanen ønskes opsat i, blevet vedtaget en ny lokalplan. Det skete 3. oktober 2019. I samme forbindelse blev lokalplan 204-1 aflyst.
  • Ifølge den nye lokalplan må der mod gadesiden kun etableres såkaldt indeliggende altaner, og den ansøgte altan vil derfor forudsætte, at der meddeles dispensation fra lokalplanen.
  • Spørgsmålet om dispensation har i øvrigt været sendt i naboorientering, og der er ikke indkommet bemærkninger, men det er forvaltningens vurdering, at "det på eksisterende bygninger er vanskeligt at placere altaner på gadesiden, hvor de er indarbejdet som en del af arkitekturen, da en altan ofte vil være et fremmed element i forhold til bygningens samlede arkitektoniske udtryk". At der kun er ansøgt om én altan, gør - efter embedsmændenes mening - ikke sagen bedre, fordi den får en placering og et omfang, "som ikke vurderes at medføre en god og harmonisk tilpasning".

Ulovlig?

Sagen går tilbage til 2016, hvor det daværende Plan & Miljøudvalg fik orientering om, at forvaltningen agtede at give ansøgeren Søren Gravesen afslag på opsætning af en altan. I januar 2017 fik han officielt afslag, men i april 2019 dukkede sagen op igen på det nye Plan & Miljøudvalgs dagsorden til en politisk drøftelse foranlediget af Venstres gruppeformand og medlem af det nye Plan & Miljøudvalg, Kurt Bjerrum, der handlede efter anmodning fra Borgerlistens Henrik Vallø, som havde fået en henvendelse fra Søren Gravesen. Gravesen ville stadig gerne have sin altan.

Efter megen polemik endte sagen i byrådet i august sidste år, hvor Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Borgerlisten med ét mandats flertal trumfede igennem, at afslaget på altanen skulle bortfalde. Men Socialdemokratiet indbragte dernæst sagen for Tilsynet, som man som nævnt stadig venter på at høre fra. Forventningen fra S er, at Esbjerg Kommune er bundet af det tidligere afslag, fordi der ingen nye oplysninger foreligger i sagen, og at byrådsflertallets beslutning fra august om at omgøre afslaget er ulovlig.

Den 14. februar i år sendte bygningens ejer så officielt en ny ansøgning om byggetilladelse til den konkrete altan.

Annonce

Pinligt

Henrik Vallø kaldte hele sagsgangen "pinlig":

- Nu står vi her så igen, og altanen er endnu ikke blevet en realitet. Jeg syntes ærligt talt, at vi som byråd fremstår nærmest pinlige, for hvordan er det lige, vi behandler vores borgere? Syntes vi virkelig selv, at vi kan være denne form for sagsbehandling bekendt? For Borgerlistens vedkommende tager vi stærkt afstand fra den måde at behandle vores borgere på - når sagen igen er landet her i byrådssalen, så er det da vist rent politisk drilleri, mente han.

Hans Erik Møller (S) mente derimod, at det var den borgerlige fløj, der stod for drilleriet, og han påpegede, lokalplanen klart siger, at altaner skal vende mod baggården eller være indbyggede.

- Vallø, du siger, at vi ikke skal holde folk for nar, men jeg mener klart, at borgerne skal behandles ens. Det kan ikke være sådan, at fordi en borger henvender sig til dig, så skal vedkommende have lov. Hvordan kan du gå ind for den nye lokalplan i oktober, og så vil du pludselig fravige den for en altan i denne sag, spurgte Hans Erik Møller blandt andet, mens Dansk Folkepartis Hans K. Sønderby angreb Hans Erik Møller for at have for firkantet en holdning til lokalplaner.

- Vi går ind for en køn by, men livet skal også leves, lød det blandt andet fra Sønderby.

Annonce

Fortsat uenighed

SFs Jørn Boesen Andersen kaldte sagen for "langt ude", mens Enhedslistens Sarah Nørris erklærede, at det pinlige i sagen bestod i, at den borgerlige fløj allerede ønskede at fravige en lokalplan, der blev vedtaget for syv måneder siden.

Der blev ikke bygget bro over uenighederne i byrådssalen, og afstemningen endte med, at 17 byrådsmedlemmer var for en altan - Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Borgerlisten - mens S, SF og Enhedslisten ønskede afslaget fastholdt. De Radikale undlod at stemme.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Beboere frygter for helbred og sikkerhed: Politikere lover hurtig handling efter kritik af gigant-transporter

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Mens der var pause: Socialrådgivere fanget på bånd i mindre pæn samtale om en borger

Tønder For abonnenter

Tønder Kommune med i opløbet om ny naturnationalpark: Kritiker frygter dyr vil sulte ihjel

Aabenraa

Landmænd frygter at solceller kan skade hønsene

Vejen For abonnenter

Idrætscenter vil bygge for 55 mio. kr.: Planlægger feriecenter med 180 senge

Kolding

Lærer på Kolding-skole vinder stor pris: Får hæder og en halv million kroner

Sønderborg For abonnenter

Beboer fortsætter kamp mod udlejer af nybyggede boliger: - Jeg forstår godt, at andre flytter

Esbjerg For abonnenter

Kommunal driftschef: Ingen øvre grænse for antallet af mølletransporter

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Tyskland

Live: Valgprognoser giver lille forspring til SPD - følg gyservalget i Tyskland

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Michael Boris har brugt ni spillere til tre positioner: Har SønderjyskE-træneren fået lagt brikkerne i sit offensive puslespil?

Varde For abonnenter

82-årige Poul Eriks opråb: Der skal røres op i den politiske vælling

Debat

Det mener JydskeVestkysten om ophævelsen af corona-restriktionerne

Annonce