Annonce
Sønderborg

Indbrudstyve går efter strafformildelse i ankesag

Dyvig Badehotel har et Flora Danica sæt, men det blev stjålet natten til 1. februar sidste år af serie-indbrudstyve, hvoraf den yngste tidligere i byretten har forklaret, han kendte til det dyre stel, fordi han tidligere har været ansat på stedet. Arkivfoto
To unge mænd med et utal af indbrud på samvittigheden er i landsretten for at få nedsat deres straf i delvist erkendte forhold - og der ventes dom onsdag.

SØNDERBORG: En 24-årig og en 19-årig mand er tirsdag og onsdag for landsretten i forsøget på at få formildet domme på to år og seks måneders fængsel samt et år og seks måneder, hvoraf det ene år er betinget, for serier af indbrudstyverier i 2018. De har under et indbrud på Dyvig Badehotel stjålet et Flora Danica stel samt Robbe Berking sølvbestik til 60 personer til en opgjort værdi af 300-400.000 kroner. De er brudt ind på Hotel 6400 i Sønderborg og på Sønderby Strand Camping, hvor de stjal cigaretter, cerutter, tobak og cigaretpapir for 7000-8000 kroner. Anklagemyndigheden har anket begge domme til skærpelse. Med i dommene fra december 2018 hører hæleri af særlig grov beskaffenhed, kørsel under påvirkning af euforiserende stoffer og at køre over for rødt lys uden at efterkomme politiets krav om at standse. De to unge mænd går efter strafnedsættelse i sager, de ikke har erkendt i fuldt omfang, ligesom de ikke mener at have beriget sig med for eksempel et Rolex ur under indbruddet på Dyvig Badehotel.

Den 24-årige startede dog med at erkende forhold, han hidtil har nægtet sig skyldig i.

- Ja, det var jeg også med til, sagde han under retsmødet, der blandt andet drejer sig om, hvor meget makkerparret har lavet sammen og hver for sig.

Han erkender at have været med til at stjæle cigaretter på Sønderby Strand Camping, hvor parret blev opdaget af ejeren og pågrebet af politiet på vej derfra. Han har i april sidste år været med inde i et hus på Ahlefeldvej i Gråsten og stjålet seks Arne Jacobsen 7'er stole og en PH lampe og medvirket til indbrud i en villa på Snerlevej i Nordborg. Desuden overlod han sin medsammensvorne sin Citroen Picasso vel vidende, denne ikke havde kørekort.

I landsretten har den 24-årige flere gange sagt, han begik de mange indbrud for at betale penge til bagmænd, han ikke vil røbe navne på. I et tilfælde skulle han og makkeren være blevet afleveret af bagmændene på en adresse i Vester Skerninge på Fyn for at begå indbrud, men blev taget af politiet, fordi ejeren var hjemme. Det er sket flere gange.

- Jeg vil ud af kriminalitet. Jeg gider ikke mere! Jeg er blevet for gammel til det. Jeg har været i misbrugsbehandling og går i skole i arresten, sagde den 24-årige i landsretten.

Han valgte at melde sig selv efter i juni sidste år at have tabt et stjålet pengeskab fra Nørherredhus i en rundkørsel. Han vidste, løbet var kørt og ville hellere i fængsel end i kløerne på de bagmænd, der havde sendt ham på job.

Annonce

Sagskompleks

De to unge mænds sagsakter indeholder 61 forhold af indbrud, færdselsforseelser, hæleri og besiddelse af euforiserende stoffer samt kørsel under påvirkning af samme. Det er dog kun en lille del af tiltaleforholdene fra byretten, som indgår i ankesagen. Da den 24-årige startede med at erkende tre forhold, han hidtil havde erklæret sig uskyldig i, kunne der sendes afbud til et par af de indkaldte vidner. Der herskede en anelse forvirring om hvilke forhold, der var erkendt, og hvilke var omfattet af ankesagen. Med i den 24-åriges forhold er, at han ikke er mødt op til session og har overladt sin Citroen Picasso til makkeren og en yngre medvirkende velvidende, de ikke havde kørekort. Der afsiges sandsynligvis dom onsdag, hvor domsmandsretten skal finde frem til, hvilke forhold de anklagede skal dømmes i helt eller delvist, samt hvilken strafferamme der kommer i spil. Den 19-årige er tidligere idømt 200 timers samfundstjeneste, men er aldrig kommet i gang med den.

Rygeforbud

Den 19-årige blev tranporteret til retten fra fængslet i Horsens og kom tre timer for sent, fordi fængselsmyndighederne havde forpasset indkaldelsen til retsmødet. Han vil have sig en uddannelse og bedyrer også at ville ud af det kriminelle miljø, men sidder varetægtsfængslet for nye forseelser i prøvetiden.

Den ældste var godt gal i skralden over, kammeraten måtte gå ud at ryge under opsyn af to politibetjente, mens han selv havde ansatte fra kriminalforsorgen med i retten, og de har strenge påbud om rygeforbud under retsmøder.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Aabenraa

Kæmpe narkofangster ved grænsen

Vejen

Vejen Kommune vinder vigtigt slag om Skovgårdsvej: Har handlet efter bogen

Kolding For abonnenter

Ansatte skal væk: Mindst 100 stillinger på skoler og daginstitutioner ryger i sparerunde

Annonce