Annonce
Læserbrev

Indbydelse til ”gratis teaterforestilling”

Læserbrev: Kommunalbestyrelsen i Tønder Kommune, har 1. behandling af budgettet for 2020 torsdag aften.

Et budget, hvor et flertal allerede inden 1. behandling og høringsproces, har indgået og underskrevet et budgetforlig.

Der er sparet 10 millioner kroner på den borgernære velfærd. Blandt andet på børn- og skoleområdet, og også sundheds- og socialområdet har måttet holde for.

For eksempel har et flertal i kommunalbestyrelsen besluttet at spare en million kroner på velfærd på kommunens plejecentre.

Flertallet i kommunalbestyrelsen har heller ikke prioriteret klima- og miljø. Tønder kommune bruger til eksempel stadig "sort" strøm. Dette til trods for at netop vores kommune er en af de mest udsatte for klimapåvirkninger.

I Enhedslisten ser vi gerne, at budgetforhandlingerne foregår i åbenhed i kommunalbestyrelsen. Uden "fortrolige" dokumenter. Vi ønsker en åben debat om budgettet, hvor borgerne kan følge med, og hvor politikerne åbent diskuterer deres holdninger til budgettet.

At sende et budget, som der på forhånd er indgået en skriftlig- og underskrevet aftale om er jo bare en teaterforestilling. I år er det tilmed en tragedie.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce