Annonce
Aabenraa

Indehaver af Dansk Vinlager i Flensborg: Vi sælger stort set intet

Indehaveren af Dansk Vinlager i Flensborg, Herbert Andresen, har en forhåbning om, at grænserne åbner snart. Foto: Jacob Schultz
Dansk Vinlager i Flensborg har stort set kun danske kunder og håber derfor på en snarlig åbning af grænserne.
Annonce

Flensborg: Siden den 16. marts har grænsen til Tyskland været hermetisk lukket for danskere, der ikke har et anderkendelsesværdigt formål i landet. Det kunne være at gå til tandlæge, men det er derimod ikke anderkendelsesværdigt at købe billige øl, sodavand og vin.

Det rammer ikke kun de store grænsesupermakeder som Fleggaard, Calle, Poetzsch og Otto Duborg. De sidste to måneder har også været hårde ved indehaveren Dansk Vinlager i Flensborg.

- 95 procent af mine kunder er danskere, så jeg har stort set ikke haft kunder de sidste to måneder på grund af grænselukningen, siger Herbert Andresen, der er søn af Antoni Andresen, der startede Calle-butikkerne op, der for 10 år siden blev solgt til Fleggaard.

Herbert Andresen er ikke truet på eksistensen, og der er andre brancher, der har det hårdere end ham.

- Det er især tøjbutikker og restauranter i Flensborg, der lider hårdt under, at der ikke dukker danskere op, siger han.

Der var masser af mennesker på gågaden i Flensborg lørdag, og rigtig mange havde mundbind på. Foto: Jacob Schultz
Annonce

Grænserne åbner snart

For få dage siden bekendtgjorde Tyskland, at man var villig til at åbne for grænsen til Danmark nu, men det ville kræve, at Danmark gjorde det samme, men det er ikke tilfældet på nuværende tidspunkt.

Herbert Andresen mener dog godt, at grænserne kunne åbnes, og han har da også et forslag til, hvordan det kunne gøres.

- En løsning kunne være, at delstaten Slesvig-Holsten blev åbnet op for danskerne. Og hvis det er forsvarligt, så bør grænsen til Danmark også åbnes for tyskere. Det kunne så gælde for hele Jylland, siger Herbert Andresen.

Om det bliver aktuelt, kan ingen vide lige nu, men Herbert Andresen har under alle omstændigheder en forhåbning og forventning om, at grænserne begge veje mellem Danmark og Tyskland åbner snart.

- Mit bud er, at grænsen åbner om 10 dage på sider, siger han.

Annonce

Fyldt gågade

På gågaden i Flensborg så det lørdag ved middagstid derimod ikke ud til, at der manglede kunder. Gaden var propfuld af mennesker, der modsat i Danmark stort set alle var i besiddelse af et mundbind.

I Tyskland er det nemlig et krav, at man har mundbind på i butikker og offentlige transportmidler, og det bliver fuldt til punkt og prikke. Der er også begrænsninger for, hvor mange mennesker, der må være i butikkerne ad gangen. Det betyder, at der står folk i kø ude foran butikkerne på gågaden, og det er et noget specielt syn, da de alle har mundbind på.

Det var dog ikke kun de mange mundbind, der vakte opsigt på gågaden i Flensborg. På en lørdag vil gågaden normalt summe af danske gloser, men det er for øjeblikket et overstået kapitel. Det vil butikkerne gerne have lavet om på.

- Butikkerne lider under, at danskerne ikke kommer og handler, og flere har også været tvunget til at lukke, siger Gabriele Arendt, der bor i Flensborg.

Markedet på gågaden i Flensborg savner ikke kunder, selv om boderne må se langt efter danskere. Foto: Jacob Schultz
Danske gloser er modsat tidligere en sjældenhed på gågaden i Flensborg. Ingen ved, hvornår der bliver lavet om på det. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce