Annonce
Udland

Indien nægter at have bedt Trump mægle i Kashmir-konflikt

Kevin Lamarque/Reuters
Trump hævder, at han blev bedt om at mægle i konflikt mellem Indien og Pakistan. Det afviser Indien.

Indiens premierminister, Narendra Modi, har aldrig bedt USA's præsident, Donald Trump, om at mægle i konflikten om Kashmir-området.

Det meddeler den indiske regering, efter at en melding om det modsatte fra den amerikanske præsident har medført en storm af kritik i landet.

Indien og Pakistan har, siden de opnåede selvstændighed i 1947, ligget i konflikt om grænseregionen Kashmir.

Udenrigsminister Subrahmanyan Jaishankar har tirsdag forsikret oprørte indiske politikere om, at Modi ikke har forsøgt at få Trump til at hjælpe.

Trump kom med nogle udtalelser, der indikerede, at han var klar til at mægle mellem Indien og Pakistan, hvis han blev spurgt om det, forklarede udenrigsministeren.

- Jeg kan bestemt forsikre huset (parlamentet, red.) om, at sådan en forespørgsel har premierministeren ikke givet. Jeg gentager, sådan en forespørgsel blev ikke givet, siger han.

Jaishankar var med den indiske delegation under G20-topmødet i Japan, hvor premierministeren mødtes med Trump i sidste måned.

Mandag fortalte Trump, at Modi under mødet havde spurgt, om han ville mægle i konflikten i Kashmir.

Udmeldingen kom på et pressemøde i Det Hvide Hus, inden Trump mødte Pakistans premierminister, Imran Khan, der bød tiltaget velkommen.

Men nyheden om Trump som mægler har udløst kritik i Indien. Indien har længe strittet imod alle tanker om at lade en tredjepart mægle i konflikten.

Pakistan presser på for en FN-resolution, der opfordrer til en regional afstemning om Kashmirs fremtid.

Indien siger, at FN ikke har noget at sige i Kashmir, hvor militante oprørsgrupper i årevis har kæmpet mod indiske styrker.

Subrahmanyan Jaishankar siger i parlamentet, at ingen tredjepart skal blande sig i Indiens problemer med Pakistan.

Der har været særligt øget spænding mellem nabolandene siden februar, hvor en militærkonvoj blev angrebet af militante med base i Pakistan.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Formand bebuder sværm af politianmeldelser om støjgener og musiklarm ved populær badebro

Kommentar For abonnenter

Kommentar: Knald eller fald for Preben Friis-Hauges lokale ambitioner

På onsdag står slaget om at blive den næste folketingskandidat for Venstre i Vardekredsen og dermed noget af en skæbnedag for Preben Friis-Hauge med sine 22 år i lokalpolitik mod den 24-årige Morten Møller Sørensen, der af gode grunde har et mindre politisk CV. Venstres lokale medlemmer skal på onsdag pege på den, de tror på. De skal pege på ham, der kan sikre sig en af de 179 pladser i Folketinget. Der kan komme en tredje, fjerde og femte kandidat i dagene op til opstillingsmødet, men lige nu er der intet, der peger på, at det skulle blive tilfældet. Opstillingsfasen indtil nu har da også allerede haft det drama, den skulle have. Det er nemt at være bagklog, for havde der stået fem unge kandidater og kæmpet om pladsen, var der nok få, der havde efterlyst vidtåbne arme for alle aldersgrupper fra kredsbestyrelsens side. Tilfældet kunne også have været, at Preben Friis-Hauge og andre kandidater i 50'erne havde brugt deres gode ret til at stille op, uanset kredsbestyrelsens ønskealder for kandidater. Sådan gik det ikke. Kritikken lød, da der kun stod én 24-årig mand og ønskede at blive folketingskandidat for Venstre i Vardekredsen. Så gik den interne maskine i gang, og både under og efter presset på kredsbestyrelsens Jørgen Nielbæk fik Preben Friis-Hauge god opmærksomhed.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];