Annonce
Esbjerg

Indkomsten i Esbjerg er steget 10 procent på ti år – men afstanden er stor til de rigeste kommuner i landet

Den disponible indkomst hos lønmodtagere i Esbjerg Kommune er steget med 10 procent de seneste ti år, men i andre østdanske kommuner er indkomsten steget betydeligt mere. Arkivfoto: JV
Uligheden vokser i Danmark - også mellem kommunerne. En lønmodtager i Esbjerg Kommune har de seneste ti år fået omkring 27.000 kroner mere til forbrug efter skat og inflationen fratrukket, men i visse andre kommuner er det samme beløb blevet væsentlig højere. Esbjerg er nummer 51 blandt landets kommuner.

Esbjerg: En indbygger i Esbjerg Kommune har i gennemsnit fået godt og vel 27.000 kroner mere at gøre godt med i de seneste ti år, når skatten er betalt og inflationen er trukket fra.

Det lyder umiddelbart som et anseeligt beløb til ekstra forbrug og forsødelse af tilværelsen, men det er det faktisk slet ikke, når man sammenligner med, hvad udviklingen i den disponible indkomst viser i mange af landets øvrige kommuner.

Det viser en opgørelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som hvert år med baggrund i data fra Danmarks Statistik sætter fokus på den voksende ulighed i det danske samfund ved at offentliggøre tal, der viser hvor i landet indkomsterne og formuerne stiger mest.

Annonce

I en række kommuner, der hovedsageligt ligger nord for København og i hovedstadsområdet, er de disponible indkomster, altså, hvad der står på lønsedlen efter skat, i snit steget med mere end 20 procent. I Gentofte Kommune er den disponible indkomst i gennemsnit endda steget med hele 31,1 procent. Det ville svare til, at indbyggere i Esbjerg i snit havde fået hele 82.000 om året mere til forbrug i perioden i stedet for de godt 27.000 kroner.

Esbjerg ligger som forventet

Og billedet er det samme, når man kigger på udviklingen inden for det seneste registrerede år. I Esbjerg Kommune har lønmodtagerne i gennemsnit haft en reallønsfremgang på 2,3 procent fra 2018-19, så den årlige disponible indkomst nu ligger på 273.700 kroner, mens fremgangen har været noget mere markant i de rigeste kommuner.

Top og bund i disponibel indkomst i 2020-priser

1. Gentofte 559.078 kroner

2. Rudersdal 519.203 kroner

3. Hørsholm 468.300 kroner

51. Esbjerg 273.700 kroner

96. Læsø 245.673 kroner

97. Bornholm 245.939 kroner

98. Norddjurs 252.130 kroner

I Gentofte lyder den disponible årsindkomst i 2020-priser således på 660.000 kroner med en stigning på otte procent på bare et år. Foruden visse københavnske kommuner er også kommuner som Middelfart, Vejle og Silkeborg med i førerfeltet, mens kommuner som Kolding, Herning, Viborg og Aarhus befinder sig i det næste lag.

Med en årlig disponibel indkomst på 273.000 kroner er Esbjerg er på 51. plads blandt landets 98 kommuner. Landsgennemsnittet ligger på 284.000 kroner årligt.


I forhold til Esbjerg kan man sige, at kommunen placerer sig lunt midt i, og der hvor man kan forvente, at en stor provinskommune vil placere sig.

Lars Andersen, direktør i Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd


- I forhold til Esbjerg kan man sige, at kommunen placerer sig lunt midt i, og der hvor man kan forvente, at en stor provinskommune vil placere sig, konstaterer Lars Andersen, der er direktør i Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd.

Annonce

Aktier og mursten spiller ind

Han er for så vidt ikke bekymret for, at Esbjerg sakker bagud i forhold til de rige kommuner i Østdanmark, men han peger på, at det generelt er af stor betydning at få bremset den voksende ulighed, som er også signifikant mellem land og by.

- Vi behøver bare at kigge til Storbritannien med Brexit og ”de gule veste” i Frankrig for ikke at tale om polariseringen i USA. Det er ikke et sted, Danmark skal ønske at komme hen, siger Lars Andersen.

Han peger desuden på, at de rigeste 10 procent i Danmark har fået godt 684.000 kroner årligt at gøre godt med - efter skat. Til sammenligning har de fattigste 40 procent af danskerne kun cirka 159.203 kroner til rådighed om året.

Ifølge Lars Andersen er det særligt aktier og fast ejendom, der gør udslaget i den ulige udvikling. Direktøren peger til dels på indkomstskattelettelser, men især lav beskatning af aktier og anden kapitalindkomst, der får de riges indtægt til at vokse. En anden faktor har været de helt klassiske mursten, der har kastet rigeligt med kroner af sig det sidste årti.

- Vi har haft et ejendomsværdiskattestop, som har gjort, at gevinsterne derfra har været skattefri. Dertil har skattestoppet været med til at presse boligpriserne op, siger Lars Andersen.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Derfor er alle ansatte pillet ud af Sydbank hovedsæde i Esbjerg

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Peter har kastet anker midt i fjorden: Han kunne ikke holde ud at bo på land

Esbjerg For abonnenter

Millionerne er afsat, men firebørnsfamilien venter på femte år på cykelstien: Det er godt nok vildt, det skal tage så lang tid

Sydjylland For abonnenter

Danmark indkøbte i hemmelighed udskældt pigtråd til at holde flygtninge ude af landet: Dræberhegn opbevares i Skrydstrup

Sønderborg For abonnenter

Se billeder og video: Kom med ind i Alssundbroens hemmelige rum

Vejen

Svindel, korruption eller krænkende adfærd: Nu får kommunen en whistleblowerordning

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Esbjerg

Så er den gal igen: Indbrudstyve støvsugede strandvejen for dyre designerlamper – ligner bestillingsarbejde

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Varde For abonnenter

Der var ubetalte regninger for 50 millioner, da gigant-landbrug kollapsede: Hvorfor mistede én underleverandør ikke en øre?

Haderslev

13-årige Storm er klassisk sanger og går i talentklasse:  - Jeg ville bare gerne lave mere af det, jeg godt kan lide

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Kommentar: Der er ikke så meget at rafle om - det er blodig  alvor for SønderjyskE frem mod vinterpausen

Varde For abonnenter

Nabo om dispensation til 85 procent større byggefelt: At tillade sig at kalde det en mindre ændring – det er flabet

Haderslev For abonnenter

Balladen om naturnationalpark i Pamhule fortsætter: - Afslag blev givet på ufuldstændigt grundlag

Annonce