Annonce
Esbjerg

Indkomsten i Esbjerg er steget 10 procent på ti år – men afstanden er stor til de rigeste kommuner i landet

Den disponible indkomst hos lønmodtagere i Esbjerg Kommune er steget med 10 procent de seneste ti år, men i andre østdanske kommuner er indkomsten steget betydeligt mere. Arkivfoto: JV
Uligheden vokser i Danmark - også mellem kommunerne. En lønmodtager i Esbjerg Kommune har de seneste ti år fået omkring 27.000 kroner mere til forbrug efter skat og inflationen fratrukket, men i visse andre kommuner er det samme beløb blevet væsentlig højere. Esbjerg er nummer 51 blandt landets kommuner.

Esbjerg: En indbygger i Esbjerg Kommune har i gennemsnit fået godt og vel 27.000 kroner mere at gøre godt med i de seneste ti år, når skatten er betalt og inflationen er trukket fra.

Det lyder umiddelbart som et anseeligt beløb til ekstra forbrug og forsødelse af tilværelsen, men det er det faktisk slet ikke, når man sammenligner med, hvad udviklingen i den disponible indkomst viser i mange af landets øvrige kommuner.

Det viser en opgørelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som hvert år med baggrund i data fra Danmarks Statistik sætter fokus på den voksende ulighed i det danske samfund ved at offentliggøre tal, der viser hvor i landet indkomsterne og formuerne stiger mest.

Annonce

I en række kommuner, der hovedsageligt ligger nord for København og i hovedstadsområdet, er de disponible indkomster, altså, hvad der står på lønsedlen efter skat, i snit steget med mere end 20 procent. I Gentofte Kommune er den disponible indkomst i gennemsnit endda steget med hele 31,1 procent. Det ville svare til, at indbyggere i Esbjerg i snit havde fået hele 82.000 om året mere til forbrug i perioden i stedet for de godt 27.000 kroner.

Esbjerg ligger som forventet

Og billedet er det samme, når man kigger på udviklingen inden for det seneste registrerede år. I Esbjerg Kommune har lønmodtagerne i gennemsnit haft en reallønsfremgang på 2,3 procent fra 2018-19, så den årlige disponible indkomst nu ligger på 273.700 kroner, mens fremgangen har været noget mere markant i de rigeste kommuner.

Top og bund i disponibel indkomst i 2020-priser

1. Gentofte 559.078 kroner

2. Rudersdal 519.203 kroner

3. Hørsholm 468.300 kroner

51. Esbjerg 273.700 kroner

96. Læsø 245.673 kroner

97. Bornholm 245.939 kroner

98. Norddjurs 252.130 kroner

I Gentofte lyder den disponible årsindkomst i 2020-priser således på 660.000 kroner med en stigning på otte procent på bare et år. Foruden visse københavnske kommuner er også kommuner som Middelfart, Vejle og Silkeborg med i førerfeltet, mens kommuner som Kolding, Herning, Viborg og Aarhus befinder sig i det næste lag.

Med en årlig disponibel indkomst på 273.000 kroner er Esbjerg er på 51. plads blandt landets 98 kommuner. Landsgennemsnittet ligger på 284.000 kroner årligt.


I forhold til Esbjerg kan man sige, at kommunen placerer sig lunt midt i, og der hvor man kan forvente, at en stor provinskommune vil placere sig.

Lars Andersen, direktør i Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd


- I forhold til Esbjerg kan man sige, at kommunen placerer sig lunt midt i, og der hvor man kan forvente, at en stor provinskommune vil placere sig, konstaterer Lars Andersen, der er direktør i Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd.

Annonce

Aktier og mursten spiller ind

Han er for så vidt ikke bekymret for, at Esbjerg sakker bagud i forhold til de rige kommuner i Østdanmark, men han peger på, at det generelt er af stor betydning at få bremset den voksende ulighed, som er også signifikant mellem land og by.

- Vi behøver bare at kigge til Storbritannien med Brexit og ”de gule veste” i Frankrig for ikke at tale om polariseringen i USA. Det er ikke et sted, Danmark skal ønske at komme hen, siger Lars Andersen.

Han peger desuden på, at de rigeste 10 procent i Danmark har fået godt 684.000 kroner årligt at gøre godt med - efter skat. Til sammenligning har de fattigste 40 procent af danskerne kun cirka 159.203 kroner til rådighed om året.

Ifølge Lars Andersen er det særligt aktier og fast ejendom, der gør udslaget i den ulige udvikling. Direktøren peger til dels på indkomstskattelettelser, men især lav beskatning af aktier og anden kapitalindkomst, der får de riges indtægt til at vokse. En anden faktor har været de helt klassiske mursten, der har kastet rigeligt med kroner af sig det sidste årti.

- Vi har haft et ejendomsværdiskattestop, som har gjort, at gevinsterne derfra har været skattefri. Dertil har skattestoppet været med til at presse boligpriserne op, siger Lars Andersen.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Efter et liv med tandpasta på væggene og dybe depressioner skulle Kristina vente fire måneder på hjælp: - Når jeg endelig har besluttet mig, så vil man også bare gerne have hjælpen

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderjylland For abonnenter

Mor tog drastisk beslutning for at passe på sin stille søn: - Jeg  kommer til at skulle kæmpe for ham resten af skolegangen

Tønder For abonnenter

Michelle og Bo flyttede til Tønder for at få mere ro efter en turbulent tid med deres alvorligt syge datter: - Det er det bedste, vi har gjort længe

Vejen

Ungt nybyggerpar: Rødding har det hele

Varde For abonnenter

Oswald er den manglende brik: Han giver ro, tryghed og snevejr

Sydjylland For abonnenter

Speciallærer sagde stop: Elever kastede med knive, borede blyant i Lises hånd og rev hårtotter ud af hendes hovedbund

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Esbjerg

Sædding-Guldager venter 500 tilskuere til pokalkampen mod AC Horsens

Billund

23-årige Mathias har optimeret sine vaner og soverutiner: - Jeg kan mere som selvstændig, når jeg har det godt

Navne

Den sorte skønhed fangede Heidi og Jørgen

Varde For abonnenter

26 år gammel flyttede Nadia i eget hus - alene men med hund

Navne For abonnenter

Et livstykke og en utrættelig ildsjæl er død: Gerda svigtede ikke nogen - eller noget

Haderslev

Kræn laver musik med udspring i sin diagnose: Det er som terapi for mig

Annonce