Annonce
Indland

Indlagt som den første med coronavirus: - Det føltes, som om det brændte indvendig

Far og søn, begge smittet med coronavirus. Ole Eliasen (til venstre) og Casper Eliasen. Foto: Axel Schütt
Ole Eliasen blev indlagt som den første med coronavirus i Aarhus efter skiferie i Østrig. Nu er han ovre det igen, men det var en ubehagelig oplevelse. Alle fem i selskabet blev smittet og er isoleret.

AARHUS: Ole Eliasen var den første, som blev indlagt på Aarhus Universitetshospital med coronavirus. Han var heldig at nå hjem i tide fra skiferien i Østrig til, at han kunne komme på sygehuset i Skejby. Men han var så hårdt ramt, at han ikke selv kunne gå det sidste stykke fra bilen til sygehuset, og oplevelsen med corona var virkelig ubehagelig.

- Det var som at have ild indvendig og være blevet gennembanket i en håndboldkamp, fortæller han.

Ole Eliasen, 67 år, var taget til St. Johann i Tirol i Østrig sammen med sin søn Casper Eliasen og tre venner. I fem dage skulle de nyde sneen og det gode vejr. Og afterski og højt humør bagefter.

Det gik godt.

- På den sidste dag, som var søndag 8. marts, var vi ude på ski fra 8.30 til 15.30, så vi var godt brugte og trætte, da det var overstået, fortæller Ole Eliasen.

Næste dag rejste de fem hjem med fly. En stod af i København. De fire andre skulle følges ad til Aarhus i bil.

- Jeg var mat og havde lidt feber, men tænkte, at det bare var udmattelse fra dagen før. Men da vi landede i Københavns Lufthavn i Kastrup, og jeg skulle gå fra flyet, var det galt med min vejrtrækning, og vi skulle gå ret langt efter bagagen. Jeg slæbte mig af sted og fik det værre og værre, forklarer Ole Eliasen, der havde hørt om coronaen, men ikke vidste, hvordan den påvirkede folk.

Jeg var udmattet og kunne ikke selv gå ind. To sygeplejersker tog fat i mig og slæbte mig ind.

Ole Eliasen, coronapatient

Ringede undervejs

Selskabet på fire havde en bil stående i lufthavnen og skulle køre i den hjem.

Casper Eliasen var chauffør, og far Ole satte sig på bagsædet. Med besvær kom han ind.

- Jeg havde det dårligt undervejs, og da vi standsede ved rastepladsen ved Ejer Bavnehøj, rystede jeg, og min vejrtrækning blev dårligere. Vi kørte videre, og på vejen ringede vi til Skejby Sygehus, forklarer Ole Eliasen.

Han har haft en blodprop i 2011, og det er kun tre måneder siden, han fik en ny stent, der er en adgang til ballonudvidelsen, lagt ind.

- Casper ringede til sygehuset, der fik mine data og besked om, at vi kom fra skiferie i Østrig. De bad os om at køre direkte dertil. Jeg kunne mærke, at det ikke var hjertet, det var galt med, siger Ole Eliasen.

Fem mand stod klar, da de kom til sygehuset i Skejby.

- Jeg var udmattet og kunne ikke selv gå ind. To sygeplejersker tog fat i mig og slæbte mig ind. Vi kom ind ad bagdøren til en isoleret stue, hvor jeg blev tjekket. De reagerer vanvittigt hurtigt på Skejby Sygehus, hvor jeg har været indlagt flere gange før. Når jeg kommer der, føler jeg mig tryg, og jeg var ikke bange for at dø. De har enormt meget styr på tingene på det sygehus, siger Ole Eliasen.

Annonce

Brændende fornemmelse

Han blev hurtigt stabiliseret og fik alt tjekket. Lægerne konstaterede, at hjertet ikke var årsagen til tilstanden.

- Jeg fik at vide, at hvis jeg lå stille og fik ilt, ville det blive bedre, og det bragte min stressfaktor ned. Jeg fik ro på mig selv. Hele vejen var jeg med til, hvad der foregik, men jeg var udmattet. Og jeg kan love, at det gjorde ondt, når jeg trak vejret. Jeg var også øm og følte mig forslået, ligesom hvis jeg virkelig havde fået tæsk i en håndboldkamp. Der var en brændende fornemmelse indvendig, som om jeg havde ild i maven og brystet, når jeg trak vejret. Men jeg havde ikke høj feber. Temperaturen lå omkring 38,2. Ilt og saltvand hjalp, sikkert fordi jeg har en god grundform, selv om jeg er hjerteopereret, siger Ole Eliasen.

Han er tidligere håndboldspiller og -træner på eliteniveau med en aktiv karriere i Aarhus KFUM. Han holder sig i form, går ture, laver gymnastik og cykler 100 km om ugen.

Den tidligere topidrætsmand Ole Eliasen holder sig i god form, cykler 100 km om ugen og laver gymnastik. Foto: Axel Schütt
Annonce

Udskrevet fredag

Onsdag formiddag fik Ole Eliasen et meget ubehageligt og voldsomt hosteanfald.

- Straks stod der fire mand omkring mig. De mente, at slim kunne være årsagen, men de fik mig stabiliseret, der kom ro på, og jeg genvandt vejrtrækningen. Og fra onsdag aften gik det vildt stærkt fremad. Det var en skøn fornemmelse, siger Ole Eliasen, der blev udskrevet fredag 13. marts, men fortsat skulle være isoleret, fordi han kunne smitte.

Han har en særlig fornemmelse, når han kommer til Aarhus Universitetshospital.

- Når jeg kommer ind ad døren, bliver jeg helt rolig. Medarbejderne er så professionelle og dygtige. Det giver mig tryghed. Jeg ved, de løser problemerne. Det får mig til at slappe af, og al stress forsvinder, siger han efter flere oplevelser på det århusianske sygehus.

Men han bryder sig ikke om at ligge bag en låst dør på en intensiv afdeling. Det er næsten som at være i fængsel, siger han.

Mens det stadig gik godt. Søn og far i skiliften i St. Antonn. Casper Eliasen (til venstre) og Ole Eliasen. Privatfoto
Annonce

Symptomfri

Nu er Ole Eliasen isoleret i et hus i Højbjerg. Han må gerne gå ud og cykler også ture, men skal ikke komme i nærheden af andre.

- Min anden søn, der er nabo til huset her, leverer maden, siger Ole Eliasen.

Sønnen har sendt en besked ud til dem, der bor i nærheden, om at der bor en mand med corona i huset. Voksne og børn spørger interesseret til, hvordan han har det - på afstand naturligvis.

- Jeg har det godt nu, men skal være symptomfri et par dage, før jeg kan flytte hjem til min kone. Jeg tror, det kan ske på lørdag, siger Ole Eliasen, der ikke længere bliver stakåndet, når han cykler eller motionerer.

- Folk er meget interesseret i at vide mere om corona, som vi er ukendte med, og derfor fortæller jeg min historie. Alle skal forstå, hvor vigtigt det er, at vi tager hensyn til hinanden. Vi kan ikke være andet bekendt. Jeg havde ikke forestillet mig, at jeg kunne få det så dårligt, og de yngre i bilen var bange for, at jeg ville dø. Jeg var sikker på, at hvis vi nåede til Skejby, ville det ikke gå galt, og jeg var ikke selv bange for, at jeg ville dø, siger han.

Casper Eliasen i huset, hvor han er isoleret sammen med to andre deltagere fra skirejsen. Privatfoto
Annonce

Uansvarligt af Østrig

Ole Eliasen forstår ikke, at østrigerne i Ischgl og St. Anton ikke lukkede skilifter, -ruter og restauranter.

- Allerede 4. marts havde de det første tilfælde af corona, og det vidste de 5. marts om aftenen. Men først 14. marts lukkede de stederne. Det er uansvarligt i så civiliseret et land, og det er betænkeligt, at pengene har så stor magt. 175 danskere kunne for eksempel have undgået smitterisikoen. Jeg er stolt af, at Danmark lukker ned så hurtigt, og at folks liv betyder mere her end penge. Vi må alle gøre vores yderste for at få bugt med coronaen, siger Ole Eliasen.

Annonce

Som at leve i en boble

Casper Eliasen, 45 år, og de andre jævnaldrende århusianske deltagere i turen er sammen isoleret i et andet hus i Højbjerg.

Alle tre er ramt af corona, men har det godt.

De får også mad bragt udefra af venner og bekendte.

- Det bliver afleveret på trappen uden for huset. Det er som at leve i en boble. Det er syret, og noget lignende har jeg aldrig oplevet. Det er en trøst, at folk også kommer med blomster, slik og chokolade, vin og cocktails, forklarer Casper Eliasen, der er uddannet arkitekt, men lever af at være kunstner og er kendt i Aarhus for det.

De tre i huset håber at kunne forlade det på lørdag, når de har været symptomfri i nogle dage.

- Jeg har to børn på fire og et år, som jeg ikke har kunnet hverken passe eller se. Min mor og familien tager sig af dem. Det er også et kæmpe handicap for mig, at jeg ikke har kunnet male i den her uge. Jeg har mange bestillinger på malerier, så nu er jeg en presset mand. Der er også folk, som afbestiller, så nu prøver jeg at sælge på nettet, siger Casper Eliasen, der håber snart at få en nogenlunde normal hverdag.

Annonce
Annonce
Haderslev For abonnenter

Byrådsmedlem dømt for at forfølge og chikanere fem kommunalt ansatte

Varde For abonnenter

Se billederne: Julelys er vokset familiefar over hovedet – næste år er der dømt pause

Aabenraa For abonnenter

Serietyv afsløret af DNA-spor: Har været i gang i otte år - nu anklages han for 29 nye forbrydelser

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

Esbjerg For abonnenter

Katrine flyttede fra København og hjem til 'ghettoen': - Selvfølgelig er her mennesker, der ryger tjald og kører hurtigt på knallert, men her er også mange gode hjerter

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Kolding

Coronasmitte i Kolding er nu over kritisk grænse: Se hvilke tiltag der bliver sat i værk

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

EfB For abonnenter

EfB-karakterer: Wolfe var bedst uden at være god

EfB For abonnenter

EfB brændte straffe efter to minutter og tabte 2-0 i Hvidovre: Elendig afslutning på elendigt efterår

Kultur

Så er stor lysfestival åbnet: Se de spektakulære billeder

Annonce