Annonce
Esbjerg

Indlagte børn i Esbjerg kan nu boltre sig i leg

To-årige Allie Riis er indlagt på SVS til udredning for en lungesygdom. Hun tog det nye, interaktive gulv i brug med det samme, og dropstativet - det var med. Foto: Astrid Vestergaard

Sydvestjysk Sygehus har fået et interaktivt gulv på børne- og ungeafdelingen. Det betyder, at indlagte børn kan kombinere leg og læring på en sjov måde.

Esbjerg: Børn og unge, som indlægges på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, har fået nye muligheder for at lege. Sygehusets børne- og ungeafdeling har fået et interaktivt gulv. Det er en teknisk installation, der gør det muligt for indlagte børn at spille forskellige spil via bevægelse. Gulvet, der i forvejen er installeret på både Rigshospitalet, Skejby og sygehuse i Ålborg, Kolding og Roskilde, er en gave fra SMIL-fonden, som har betalt for et abonnemet i 36 måneder.

DR-vært Sisse Fisker, som har taget initiativ til at stifte SMIL-fonden, og triatlet Camilla Pedersen fra Esbjerg, som tidligere har ligget i coma og nu er nyudnævnt ambassadør hos fonden, stod for overrækkelsen ved en festlig seance på afdelingen tirsdag formiddag. De medbragte samtidig masser af gaver til de indlagte børn - lego, fodboldbøger, sjove tatoveringer til at putte på armen og meget andet.

- Det betyder rigtig meget for afdelingen med sådan et interaktivt gulv. Vi har ikke penge til at købe sådan et i budgettet, og det er rart med nogle nye ting til de børn, der er indlagt. På vores afdeling sker der ofte ting, som børn ikke er så glade for. De skal måske stikkes i armen. De er langt væk fra deres kammerater, og mor og far er måske kede af det. Derfor er det rart, når vi får sådan en gave. Den er med til at skabe gode oplevelser og lyspunkter for de børn, der kommer her, fortæller Tone Møller, afdelingssygeplejerske på børne- og ungeafdelingen på SVS.

Annonce

- På vores afdeling sker der ofte ting, som børn ikke er så glade for. De skal måske stikkes i armen. De er langt væk fra deres kammerater, og mor og far er måske kede af det. Derfor er det rart, når vi får sådan en gave. Den er med til at skabe gode oplevelser og lyspunkter for de børn, der kommer her.

Tone Møller, afdelingssygeplejerske, børne- og ungeafdelingen på Sydvestjysk Sygehus

Interaktiv leg på gulvet

Det interaktive gulv, som Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg har fået installeret, er udviklet og designet af firmaet Active Floor i Glostrup.Det bruges på sygehuse, i skoler og i børnehaver. Ideen er, at man kobler leg og læring sammen på en sjov måde. Børn, som bruger det, opdager ofte slet ikke, at de laver for eksempel matematikopgaver.

I sygehusregi kan et interaktivt gulv være med til at sørge for, at børn, som er indlagt, ikke er fysisk passive. I mange situationer har kroppen godt af at blive brugt, og det bliver kroppen helt automatisk med et interaktivt gulv, hvor børnene skal bevæge sig for at aktivere forskellige ting.

Det interaktive gulv, som SVS har fået foræret af SMIL-fonden, er installeret på børne- og ungeafdelingen. SMIL-fonden har betalt et abonnement på 36 måneder. Samlet pris: 55.000-65.000 kroner.

DR-vært Sisse Fisker forærede blandt andet fire-årige Thor Mathiesen, som er indlagt på SVS med hofteproblemer, en bog. På billedet ses også Sisse Fiskers søn Samuel på syv år, som fortalte Thor om dengang, han slog hul i sit hoved. Foto: Astrid Vestergaard

Dropstativet var med

Det interaktive gulv blev taget i brug med det samme. Børnene gik, trampede eller hoppede sig til resultater i for eksempel fodbold eller vendespil, og et af de børn, der var meget optaget af det nye tæppe, var Allie Riis på næste tre år.

Hun er indlagt med henblik på at få en udredning for en lungesygdom, og hun klarede flot at få både mor, en indpakket arm og et dropstativ med i legen.

- Det er fantastisk med sådan et gulv. Jeg tror, at især de større børn får meget ud af det. Jeg har været her på afdelingen med Allie flere gange, og jeg ser ofte de større børn vandre hvileløst omkring, lød det fra Allies mor, Jannie Røn.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce