Annonce
Nordtyskland

Indrejseforbud koster landmand den halve aspargeshøst

Asparges er der nok af på markerne i Slesvig-Holsten. Men der mangler hænder til at høste dem. Foto: Colourbox.
Sæsonarbejdere fra blandt andet Østeuropa må ikke længere rejse ind i Tyskland, hvor de plejer at hjælpe med høsten. Familie fra Nordfrisland må opgive halvdelen af deres asparges.
Annonce

REUSSENKOOG: Sæsonarbejdere fra udlandet må ikke længere rejse ind i Tyskland. Det har det tyske indenrigsministerium besluttet onsdag for at forhindre yderligere udbredelse af coronavirus. Sæsonarbejdere, der blandt andet hjælper med høsten og ofte kommer fra østeuropæiske lande, blev derfor fra onsdag klokken 17 stoppet ved grænsekontrollen og afvist.

Indenrigsministeriets beslutning rammer også Peter Heinrich Petersen, der driver gården Desmercieres i Reussenkog i Nordfrisland sammen med familien. Her bliver der dyrket asparges, kartofler og jordbær - og høsten af asparges går i gang i den kommende tid. Det bliver nu dog kun i et begrænset omfang og uden hjælp fra sæsonarbejdere fra Polen og Rumænien, der ellers plejer at hjælpe.

Vi kommer fra et område, hvor vi lever meget af turisterne. Men de er her jo ikke for tiden, og restauranterne har også lukket.

Peter Heinrich Petersen, landmand.

Annonce

Restauranter er lukket

- Vi høster kun 50 procent af arealerne med asparges, fastslår Peter Heinrich Petersen.

Det hænger ikke kun sammen med manglen på sæsonarbejdere, men også med at gårdejeren forventer, at der bliver solgt en betydeligt mindre mængde asparges.

- Vi kommer fra et område, hvor vi lever meget af turisterne. Men de er her jo ikke for tiden, og restauranterne har også lukket. Desuden tror jeg ikke, at folk for tiden har så mange penge tilovers til ædle grøntsager som asparges, siger Peter Heinrich Petersen.

Derfor er sæsonarbejdernes indrejseforbud gårdens mindste problem. På det punkt har familien Petersen nemlig også fået en del henvendelser fra folk fra regionen, der gerne vil hjælpe med høsten. Skulle der så stadig mangle arbejdskraft, vil familien annoncere i aviser. Desuden har man tænkt på muligheden for, at folk selv kan komme til markerne for at høste asparges, lige som det er almindeligt ved jordbær.

Da sæsonarbejdernes indrejseforbud kan have store konsekvenser for landmændene, har formanden for de tyske landmænd, Joachim Rukwied, ifølge dpa opfordret til, at det skal gælde i en så kort periode som muligt.

Annonce

300.000 hjælpere

Godt 300.000 sæsonarbejdere fra især Østeuropa er årligt beskæftiget i det tyske landbrug. For at løse problemet har landbrugsorganisationer og landbrugsministeriet åbnet forskellige portaler på nettet, hvor folk kan tilbyde deres arbejdskraft, og landmænd kan søge efter medarbejdere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Lærerformand opfordrer Koldings lærere til at tage deres forholdsregler: Sådan kan de mindske risiko for at blive smittet

Annonce