x
Annonce
Nordtyskland

Indrejseforbud koster landmand den halve aspargeshøst

Asparges er der nok af på markerne i Slesvig-Holsten. Men der mangler hænder til at høste dem. Foto: Colourbox.
Sæsonarbejdere fra blandt andet Østeuropa må ikke længere rejse ind i Tyskland, hvor de plejer at hjælpe med høsten. Familie fra Nordfrisland må opgive halvdelen af deres asparges.

REUSSENKOOG: Sæsonarbejdere fra udlandet må ikke længere rejse ind i Tyskland. Det har det tyske indenrigsministerium besluttet onsdag for at forhindre yderligere udbredelse af coronavirus. Sæsonarbejdere, der blandt andet hjælper med høsten og ofte kommer fra østeuropæiske lande, blev derfor fra onsdag klokken 17 stoppet ved grænsekontrollen og afvist.

Indenrigsministeriets beslutning rammer også Peter Heinrich Petersen, der driver gården Desmercieres i Reussenkog i Nordfrisland sammen med familien. Her bliver der dyrket asparges, kartofler og jordbær - og høsten af asparges går i gang i den kommende tid. Det bliver nu dog kun i et begrænset omfang og uden hjælp fra sæsonarbejdere fra Polen og Rumænien, der ellers plejer at hjælpe.

Annonce
Vi kommer fra et område, hvor vi lever meget af turisterne. Men de er her jo ikke for tiden, og restauranterne har også lukket.

Peter Heinrich Petersen, landmand.

Restauranter er lukket

- Vi høster kun 50 procent af arealerne med asparges, fastslår Peter Heinrich Petersen.

Det hænger ikke kun sammen med manglen på sæsonarbejdere, men også med at gårdejeren forventer, at der bliver solgt en betydeligt mindre mængde asparges.

- Vi kommer fra et område, hvor vi lever meget af turisterne. Men de er her jo ikke for tiden, og restauranterne har også lukket. Desuden tror jeg ikke, at folk for tiden har så mange penge tilovers til ædle grøntsager som asparges, siger Peter Heinrich Petersen.

Derfor er sæsonarbejdernes indrejseforbud gårdens mindste problem. På det punkt har familien Petersen nemlig også fået en del henvendelser fra folk fra regionen, der gerne vil hjælpe med høsten. Skulle der så stadig mangle arbejdskraft, vil familien annoncere i aviser. Desuden har man tænkt på muligheden for, at folk selv kan komme til markerne for at høste asparges, lige som det er almindeligt ved jordbær.

Da sæsonarbejdernes indrejseforbud kan have store konsekvenser for landmændene, har formanden for de tyske landmænd, Joachim Rukwied, ifølge dpa opfordret til, at det skal gælde i en så kort periode som muligt.

300.000 hjælpere

Godt 300.000 sæsonarbejdere fra især Østeuropa er årligt beskæftiget i det tyske landbrug. For at løse problemet har landbrugsorganisationer og landbrugsministeriet åbnet forskellige portaler på nettet, hvor folk kan tilbyde deres arbejdskraft, og landmænd kan søge efter medarbejdere.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce