Annonce
Tønder

Indsatsleder: Brug nu jeres sunde fornuft

Røgen fra afbrændingen på marken syd for Øster Højst kunne ses på lang afstand. Brand & Redning Sønderjylland blev alarmeret, men der blev ikke behov for brandfolkenes indgriben. Foto: Uwe Iwersen
Tørke og blæst gør at naturen netop nu er knastør. Brand & Redning Sønderjylland holder vågent øje med situationen, men har indtil videre set bort fra at indføre et afbrændingsforbud.

ØSTER HØJST: På en mark ved Øster Højst blev der tirsdag formiddag konstateret en mindre brand.

En bekymret forbipasserende slog alarm. Heldigvis viste det sig, at situationen var under kontrol, og indsatsleder Bent Hansen fra Brand & Redning Sønderjylland i Tønder, undlod at kalde mandskab ud. Men indsatslederen er alt andet end imponeret over det skete.

- At brænde ting af i den situation, som vi står i nu, er ikke særlig smart. Det kan jeg bestemt ikke anbefale. Her har nogen valgt ikke at bruge sin sunde fornuft, lyder det næsten diplomatisk fra Bent Hansen.

Annonce

Afbrændingsforbud

Brand & Redning Sønderjylland valgte sidste sommer ad to omgange at indføre afbrændingsforbud på Rømø og i hele Tønder Kommune samt i nabokommunerne Aabenraa og Haderslev. Forbuddet bragte blandt andet sankthans-bålet på Rømø i fare.

Et afbrændingsforbud omfatter afbrænding af:

- haveaffald

- halm

- affald fra skovbrug

- bål, herunder i bålfade.

Forbuddet gælder også brug af ukrudtsbrændere samt grill i naturen og på offentlige pladser. Brug af grill er tilladt på egen ejendom - såfremt grillen er placeret på et fast, ikke brandbart, underlag. For eksempel på fliser.

Pas på derude

Oplysning og en appel til folks sunde fornuft er netop det, som Brand & Redning Sønderjylland satser på i øjeblikket.

- I forhold til årstiden er der ekstremt tørt derude, det er næsten en krudttønde. Vi har dog ikke været ude med et afbrændingsforbud, men er blandt andet i medierne med gode råd om, hvordan man bør forholde sig med hensyn til grill, håndtering af aske og brug af ukrudtsbrændere, der er forbudt i sommerhusområder, siger Bent Hansen.

Forbud

Han benytter samtidig lejligheden til at gøre opmærksom på, at afbrænding af husholdnings- eller haveaffald i by- og sommerhusområder er forbudt hele året rundt. Det er kun i landdistrikterne i perioden fra 1. december til 1. marts at det underlagt strikse regler, herunder etablering af et sikkerhedsbælte og konstant opsyn, er lovligt at foretage en afbrænding.

Til disse strikse regler hører også, at afbrændingen ikke må finde sted i kraftig blæst.

- Og det kan da godt diskuteres, om ikke det var tilfældet i dag (tirsdag, red.), lyder det fra Bent Hansen.

Han udtrykker ikke mindst bekymring omkring situationen på Rømø.

- Det er specielt vigtigt, at sommerhusudlejere og bureauer gør opmærksom på situationen gennem foldere og forholdsregler på både dansk og tysk, siger Bent Hansen.

De lokale brandfolk var i øvrigt i aktion to gange over påsken på netop Rømø. Et sommerhus udbrændte, mens et andet blev beskadiget. Brandårsagerne kunne dog ikke umiddelbart relateres til vejr og vind.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Kom og få et konfirmationssæt

Leder For abonnenter

Covid 19: Lad os nu bare få ro på

I Italien er syv personer døde af covid 19 også kaldet coronavirus. Omkring 300 er smittet. Også i Storbritannien er der smittede og så at sige på vores dørtrin er der mistanke om et tilfælde i Hamborg. På Tenerife er danskere i isolation på et hotel, efter en italiensk gæst åbenbart har bragt smitten med sig.På den baggrund er det sandsynligt, at smitten kan nå os. Er det en alvorlig situation? Ja, bestemt. Men der er ikke tale om en katastrofe.Det indtryk kunne nemt opstå, hvis man kaster et blik på børserne. De danske aktier har haft de største kurstab i årevis. På de internationale børser er billedet det samme.Kursfaldene er ikke noget bevis på faren fra covid 19, men bekræfter blot, at Mogens Lykketoft havde ret, da han i sin tid og med noget grovere ord konstaterede, at finanssektoren var befolket af sensitive sjæle.Covid 19 er en ny sygdom. Derfor har vi ikke noget naturligt immunforsvar, ligesom det foreløbig kun er en påstand, at Kina skulle have udviklet en vaccine.Men med alle disse forbehold er coronavirus slet og ret influenza. Den sygdom er bestemt ikke til at spøge med. Således døde godt 1600 danske af influenza i sæsonen 2017/2018.For hver af disse afdøde og deres pårørende var der tale om en tragedie. Men influenzadødsfaldene har vi år efter år, uden det udløser panik endsige styrtdyk på børserne.En angstprovokerende kendsgerning er, at vi alle på et tidspunkt skal dø. Den gode nyhed er, at der kun er ringe sandsynlighed for, at coronavirus koster os livet.I sygdommens epicenter, Kina, er omkring 80.000 med sikkerhed smittet, og knap 3000 dødsfald er officielt registreret. Det svarer til en dødelighed med rigtig mange nuller på førstepladsen i procenten af døde i forhold til Kinas enorme befolkning på næsten 1,4 milliarder mennesker. Selv hvis mørketallet i antallet af døde er tre, fire eller endog ti gange højere, er regnestykket det samme.Det er således ikke den sorte død, der hærger. Lad os være vagtsomme, men ikke paniske.

Annonce