Annonce
Tønder

Indsigelse sparker heliporten til hjørne

Der er ofte mange fugle på vingerne i luftrummet over Rømø. Tønder Kommune forsøger at skabe plangrundlaget for etablering af en heliport, men disse bestræbelser er nu sat på stand-by for en stund, efter at det er kommet frem, at Slots- og Kulturstyrelsen med henvisning til Vadehavets verdensarvs-udpegning gør indsigelse mod projektet. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Efter JydskeVestkystens afsløring af en hidtil ukendt indsigelse fra Slots- og Kulturstyrelsen mod heliport-planerne på Rømø, vælger borgmester Henrik Frandsen at tage punktet af dagsordenen torsdag aften. - Der er tvivl om sagsbehandlingen. Det vil jeg ikke have siddende på mig, siger han.

TØNDER/HAVNEBY: Ved torsdagens kommunalbestyrelsesmøde skulle man have afsluttet idéhøringen for etableringen af en heliport på Rømø Havns nordre mole. Nu er punktet imidlertid blevet trukket tilbage. Det sker i forlængelse af JydskeVestkystens afsløring af Slots- og Kulturstyrelsens høringssvar til Tønder kommuneplan 2017-2029, hvori det fremgår, at Slots- og Kulturstyrelsen gør indsigelse mod heliport-planerne.

Baggrunden for Slots- og Kulturstyrelsens indsigelse er, at styrelsen har ansvaret for det danske rigsfællesskabs arbejde med verdensarv. Slots- og Kulturstyrelsen vurderer, at støjbelastninger fra helikoptere i området er uforenelige med grundlaget for verdensarvs-udpegningen.

Indsigelsen, der er dateret den 8. august 2018, er nu direkte årsag til, at den politiske behandling af heliport-punktet er taget af torsdagens dagsorden, da der skal indhentes nye oplysninger, forklarer borgmester Henrik Frandsen, (V):

- Der er tvivl om sagsbehandlingen. Det vil jeg ikke have siddende på mig, siger borgmesteren.

Annonce

Verdensarv

Naturen ved Vadehavet og Stevns Klint er de eneste danske områder, der er optaget på Unescos liste over verdensnaturarv.

Slots- og Kulturstyrelsen har ansvaret for det danske rigsfællesskabs arbejde med verdensarven.

Den tyske og hollandske del af Vadehavet blev i 2009 udpeget som verdensnaturarv. I 2014 blev udpegningen udvidet med den danske del.

Udpegningen er en blåstempling af en lokalitets globale betydning og en forpligtigelse til at beskytte, bevare og udbrede kendskabet til det.

Strider mod præmissen

Ifølge Henrik Frandsen er Slots- og Kulturstyrelsens indblanding et brud på præmissen for udpegelsen af Vadehavsområdet som verdensnaturarv. Her indgik det nemlig, at erhvervslivet ikke skulle hindres af Unesco-udpegningen.

- Da man udlagde området med Unesco, var præmissen, at det ikke ville have indflydelse på vores muligheder for at drive erhverv, forklarede Henrik Frandsen ved tirsdagens pressemøde på Tønder Rådhus forud for kommunalbestyrelsesmødet torsdag.

Tønder Kommune vil nu gå i dialog med Erhvervsministeriet omkring indsigelsen fra Slots- og Kulturstyrelsen.

Rettidig omhu

- Slots- og Naturstyrelsen gør indsigelse mod udlægning af areal til placering af en heliport på Rømø Havn. Det område, der bliver belastet af støjen fra heliporten, ligger inden for det danske vadehavsområde, og kommer helt tæt på den tyske del af vadehavsområdet, der i sin helhed er udpeget som verdensarvsområde.

Sådan skrev Slots- og Naturstyrelsen i det høringssvar til Tønder Kommune, der altså indtil videre ikke har været en del sagsbehandling, hvilket blandt andet Liberal Alliances Claus Hansen finder "meget, meget bekymrende" .

- Vores indsigelse skal ses som rettidig omhu i forhold til udpegningen. Det er vigtigt, at man er klar over, at man ligger tæt på verdensarven, og at man handler derefter, forklarer chefkonsulent ved Slots- og Kulturstyrelsen, Bolette Lehn Petersen.

Det sker sjældent, men det er tidligere sket, at et verdensarvsområde har mistet sin udpegning. Det gælder blandt andet Elbedalen ved Dresden i Tyskland, der i 2009 blev taget af verdensarvslisten, efter at der var blevet etableret en firesporet motorvej over dalen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Covid 19: Lad os nu bare få ro på

I Italien er syv personer døde af covid 19 også kaldet coronavirus. Omkring 300 er smittet. Også i Storbritannien er der smittede og så at sige på vores dørtrin er der mistanke om et tilfælde i Hamborg. På Tenerife er danskere i isolation på et hotel, efter en italiensk gæst åbenbart har bragt smitten med sig.På den baggrund er det sandsynligt, at smitten kan nå os. Er det en alvorlig situation? Ja, bestemt. Men der er ikke tale om en katastrofe.Det indtryk kunne nemt opstå, hvis man kaster et blik på børserne. De danske aktier har haft de største kurstab i årevis. På de internationale børser er billedet det samme.Kursfaldene er ikke noget bevis på faren fra covid 19, men bekræfter blot, at Mogens Lykketoft havde ret, da han i sin tid og med noget grovere ord konstaterede, at finanssektoren var befolket af sensitive sjæle.Covid 19 er en ny sygdom. Derfor har vi ikke noget naturligt immunforsvar, ligesom det foreløbig kun er en påstand, at Kina skulle have udviklet en vaccine.Men med alle disse forbehold er coronavirus slet og ret influenza. Den sygdom er bestemt ikke til at spøge med. Således døde godt 1600 danske af influenza i sæsonen 2017/2018.For hver af disse afdøde og deres pårørende var der tale om en tragedie. Men influenzadødsfaldene har vi år efter år, uden det udløser panik endsige styrtdyk på børserne.En angstprovokerende kendsgerning er, at vi alle på et tidspunkt skal dø. Den gode nyhed er, at der kun er ringe sandsynlighed for, at coronavirus koster os livet.I sygdommens epicenter, Kina, er omkring 80.000 med sikkerhed smittet, og knap 3000 dødsfald er officielt registreret. Det svarer til en dødelighed med rigtig mange nuller på førstepladsen i procenten af døde i forhold til Kinas enorme befolkning på næsten 1,4 milliarder mennesker. Selv hvis mørketallet i antallet af døde er tre, fire eller endog ti gange højere, er regnestykket det samme.Det er således ikke den sorte død, der hærger. Lad os være vagtsomme, men ikke paniske.

Kolding

Formand vil rulle udskældt besparelse tilbage: - Ældre skal bevare muligheden for at spise sammen

Erhverv For abonnenter

3F-formand undrer sig over lukningen af testfabrik: Man vil opleve et kæmpe dræn af viden

Annonce