Annonce
Danmark

Indsigt: Det er resultaterne for genanvendelse, der tæller

Søren Rasmussen er driftschef for Affald og Genbrug ved Assens Forsyning. Foto:
Driftschef i Affald og Genbrug i Assens Forsyning, Søren Rasmussen, forklarer her, hvorfor man i Assens Kommune skal skylle glasemballage, før det smides i genbrugsspanden.

- Hvorfor forlanger I, at syltetøjsglas og dåser skal være uden madrester?

- Hvis der er madrester i, er det dagrenovationslignende, som et helt andet system håndterer. Ved Dansk Affald (som håndterer det genanvendelige affald for Assens Kommune, red.) er det rigtige mennesker, der står ved anlægget og sorterer urenheder fra. Genbrugsbeholderen er en tør fraktion, hvis man sorterer rigtigt. Vi skal også tænke på, at vi på den måde slipper for hvepse, fluer, skadedyr og lugt.

- Miljøstyrelsen viser i en video, at det er nok at skrabe glassene rene, og i Københavns Kommune gælder det også dåser - sågar med makrel. Hvorfor er reglerne anderledes i Assens?

- Det afhænger af, hvortil vi lokalt afsætter vores materialer. Vi skal overholde de retningslinjer, Dansk Affald har i forhold til deres miljøgodkendelse. Hele humlen i genbrugsbeholderen er at øge genanvendelsen. Det, som er forkert i beholderen, ryger til forbrænding. Og det bliver en endnu dyrere forbrænding, når vi først bringer det til Vojens, før de sender det til forbrænding, end hvis det var håndteret rigtigt fra starten.

- Hos Marius Pedersen siger de også ifølge Otto Hansen, at der ikke er grund til at vaske glas, fordi det i den videre håndtering vaskes ved højere varmegrader, end vi kan selv. Igen, giver det så mening, at man i Assens Kommune skal aflevere tingene renere end andre?

- Alle laver deres kontrakter med deres videre anlæg. Vi kan ikke koble Marius Pedersens aftaler på Dansk Affald og tro, de har de samme aftaler.

- Kan det give anledning til, at I ser jer om efter en anden leverandør, så man undgår dobbelt ressourcespild?

- Vi plejer at anbefale, at man bruger det vand, man alligevel skyller gryder og tallerkener i. Er man længe om at fylde sin opvasker, kan man også bruge den i stedet for vand fra hanen. Er det svært at få rent, er det bedre at smide det til dagrenovation. Det skal ikke blive for tungt at arbejde med.

- Otto Hansen siger, at hvis han ikke kan smide det i den grønne spand uden at skylle det, så bruger han bare den sorte spand til dagrenovation. Hvad siger I til det?

- Regulativet siger, at man skal sortere. Vi skal alle gøre, hvad vi kan for miljøet og genbrugsprocenten.

- Har I sanktionsmuligheder?

- Nej, vi har ikke. Hvis nogen har det, er det kommunen. Vi jagter genanvendelsesprocenter. Vi kan ikke tvinge folk, men det skal gerne være sådan, at man kan se fornuften i at sortere både for sine børn og børnebørns skyld.

- Otto Hansen sorterer meget. Kan du forstå, at det her irriterer ham, når han ikke kan se en mening med det?

- Det kan jeg sagtens, men vi kan alle møde regler i samfundet, vi gerne så anderledes. Især fordi, at når man først har set sig sur på det, fylder det hver gang, man skal skylle et glas.

- Stiller I krav til dem, der håndterer jeres affald?

- Ja, det skal vi. Vi beskriver naturligvis også specifikke ting. Men det vigtigste er, at så meget som muligt genanvendes gennem borgernes sortering og vores håndtering.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Brexit it is: Vælgerne har talt

Endelig. Endelig kan både Storbritannien og EU komme videre. De britiske vælgere har talt, tydeligt, og de har klart valgt Brexit. Det giver en tiltrængt klarhed på begge sider af vandet oven på flere års tumultariske scener i det britiske parlament og manglende fremdrift i de uendelige forhandlinger med et mere og mere målløst EU. Nu må vi være færdige med Brexit eller ej. De britiske vælgere har talt, og de har givet den konservative premierminister Boris Johnson et klart mandat. Johnson er som politiker let at mene en masse om. Man kommer let til at ryste på hovedet. Han er en populist, en politisk charlatan, der ikke skyr nogen midler for magten, men han er også en klar vinder af det britiske valg efter en valgkamp, der har centreret sig om en sag: Brexit. Nu. Om han vandt på grund af sagen eller på grund af en meget svag, forvirret opposition, eller fordi englænderne ikke orker mere snak eller en kombination af det hele er ligegyldigt. Johnson vandt stort. Han tegner Storbritannien. Det kan man begræde, fra vores side af Nordsøen. Både politisk og økonomisk. Vi gik ind i det europæiske fællesskab sammen med englænderne, og der har så at sige altid været en tæt og givtig relation mellem Esbjerg og Harwich, og det havde været bedst for Danmark, om Storbritannien på vej ud af EU var vendt om i døren. Det gør Storbritannien ikke med Boris Johnson som dørmand. Lad os tørre øjnene. Briterne har valgt brexit, nu skal vi have det bedst mulige ud af det scenarie. Vi har en interesse i en stærk og tæt relation også fremover. Vi skal have en fornuftigt balanceret handelsaftale på plads hurtigst muligt. Vi beriger hinanden økonomisk og kulturelt. Danmark bør være den stemme i EU, som mere end nogen anden søger kompromisset og appellerer til fornuften i de forestående forhandlinger mellem Storbritannien og EU. Det bliver der brug for.

Annonce