Annonce
Sønderborg

Indvielse: Nyt center er bygget i stålsat vilje

Center for Industriel Elektronik blev officielt indviet ved fælles hjælp mellem: Regionsrådsformand Stephanie Lose, formanden for Bitten & Mads Clausens Fond Peter Mads Clausen, Linak-indehaver og chef Bent Jensen, rektor for SDU Henrik Dam, Danfoss vicedirektør Troels H. Petersen og viceborgmester i Sønderborg Kommune Stephan Kleinschmidt.Foto: Timo Battefeld
Center for Industriel Elektronik (CIE) på Alsion er beviset på, at hvor der er vilje, er der en vej. - Jeg er stolt og ydmyg, over det vi kan sammen, sagde regionsrådsformand Stephanie Lose (V) blandt andet i sin tale ved indvielsen torsdag.

Sønderborg: - Hvad gør man, når man ikke kan få det, man gerne vil. Så tager man selv fat. Nu har vi så fået et dynamisk powerhouse, der blandt andet kan hjælpe til at fremme de grønne løsninger, som klimaforandringerne kræver, sagde Region Syddanmarks formand, Stephanie Lose (V) i sin tale, da Center for Industriel Elektronik (CIE) torsdag eftermiddag blev officielt indviet.

CIE ligger i den 11. blok nærmest Chr. X's Bro i Sønderborg og danner rammerne om forskning og den uddannelse af ingeniør områdets virksomheder råber efter. I 2011/2012 begyndte projektet, i 2016 var der et budget og i 2017 blev de fire samarbejdspartnere præsenteret, som sammen med Syddansk Universitet skulle realisere projektet. Region Syddanmark, Sønderborg Kommune, Linak og Danfoss kom med en god portion af økonomien.

- Det har været en lang proces, som begyndte for ti år siden og nu har bragt os i den rigtige retning. En stor tak til vores samarbejdspartnere, som gav deres musketered for lidt over to år siden. Vi er ikke helt i mål endnu. Resultater tager tid, og vi mangler endnu at få nogle af rammerne fyldt ud, sagde rektor for SDU Henrik Dam.

Annonce
Det har været en lang proces, som begyndte for ti år siden og nu har bragt os i den rigtige retning. En stor tak til vores samarbejdspartnere, som gav deres musketered for lidt over to år siden. Vi er ikke helt i mål endnu. Resultater tager tid, og vi mangler endnu at få nogle af rammerne fyldt ud.

Rektor for SDU, Henrik Dam.

Grænseoverskridende

- Der er noget næsten symbolsk over, at centret ligger her nær Flensborg Fjord. For der er tale om et grænseoverskridende samarbejde mellem ansatte, studerende og virksomheder hen over den dansk-tyske grænse - et internationalt svar på innovation, supplerede Stephanie Lose i sin tale.

I august 2018 tiltrådte da også en tysk leder for centret i skikkelse af Dr. Thomas Ebel. Han kommer med en akademisk baggrund fra University of Münster, hvor han både har forsket og undervist, men hvad der er mindst lige så vigtigt, så rummer hans cv tekniske direktørstillinger hos blandt andet Siemens i både Tyskland og Italien.

I november var der rejsegilde for bygningen, hvor der ud over undervisning også skal testes udstyr, som kan give voldsomme rystelser. Derfor er fundamentet sikret ekstra. Samtidig er der i nabobygningerne fintfølende instrumenter, som skal kunne bruges uforstyrret. Bygningen ligger således heller ikke lige op ad de andre ti, men er forbundet med resten af Alsion via en glasgang.

Gode ideer i vores DNA

Fra Sønderborg Kommune talte viceborgmester Stephan Kleinschmidt (Sl. Parti):

- Man hører ofte negative historier fra vores område. Folk flytter, og det starter en negativ spiral. Det er ingen hemmelighed, at vi her ikke er landets centrum, men vi trækker med initiativer som dette Sønderborg op i en positiv spiral. Vi har gode ideer i vores DNA, sagde Kleinschmidt og pegede også på det nye moderne kollegium lige over for på den anden side af vandet ved Alsik.

Efter det traditionsrige klip af det røde bånd, var der skål i bobler og rundvisning i den nye teknologiske højborg.

Center for Industriel Elektronik (CIE)

Fem aktører gik i foråret 2017 sammen i et offentligt-privat projekt for at danne Center for Industriel Elektronik (CIE) i forbindelse Syddansk Universitet (SDU) i Sønderborg på Alsion. De fem er Danfoss, Region Syddanmark, Linak, Sønderborg Kommune og SDU, som sammen har skudt over 175 mio. kroner i CIE.

CIE er nu en realitet og har til huse i en fem etager og 3300 kvadratmeter stor bygning i forbindelse med Alsion. Den har Bitten & Mads Clausen Fonden og Linak A/S finansieret ud over deres indskud i projektet.

Centret rummer både forskning og testfaciliteter og muliggøre uddannelse af de ingeniører på elektronikområdet, som lokale og regionale virksomheder har så hårdt brug for.

Leder af CIE er Dr. Thomas Ebel, som tiltrådte 15. august 2018. Han har blandt andet arbejdet ved Siemens i Tyskland og Italien og kommer til SDU fra en toppost i den tyske virksomhed FTCAP GmbH, hvor han har været administrerende direktør siden 2011.

SDU Sønderborg på Alsion havde op til sommeren 2019 modtaget 32 procent flere ansøgninger til ingeniøruddannelserne gennem kvote 2 end året får. Sidste år var ansøgertallet 124 i år er tallet 164.

Leder af Center for Industriel Elektronik Dr. Thomas Ebel får sig en snak med Peter Mads Clausen.Foto: Timo Battefeld
Hurtig teknologi.Foto: Timo Battefeld
Udsigten fejler ikke noget i det nye Center for Industriel Elektronik.Foto: Timo Battefeld
Efter taler og skål var der rundvisning i det nye teknologiske center.Foto: Timo Battefeld
Center for Industriel Elektronik er forbundet med en glasgang med de øvrige ti blokke af Alsion. Blandt andet fordi test, der giver voldsomme rystelser, kan forstyrre andre instrumenter på universitetet.Foto: Timo Battefeld
Champagnen blev skyllet ned til tonerne af klassisk musik. Som bekendt har Sønderjyllands Symfoniorkester også hjemme i Alsion.Foto: Timo Battefeld
Center for Industriel Elektronik på Alsion indvies.Foto: Timo Battefeld
Center for Industriel Elektronik på Alsion indvies.Foto: Timo Battefeld
Center for Industriel Elektronik på Alsion indvies.Foto: Timo Battefeld
Center for Industriel Elektronik på Alsion indvies.Foto: Timo Battefeld
Center for Industriel Elektronik på Alsion indvies.Foto: Timo Battefeld
Center for Industriel Elektronik på Alsion indvies.Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Læserbrev

Mens regeringen tøver, holder danskerne i kø

Læserbrev: Omtrent fire måneder er der gået, siden den socialdemokratiske transportminister, Benny Engelbrecht, proklamerede i JydskeVestkysten, at han for længst er trukket i arbejdstøjet, og at der fra regeringens side bliver arbejdet hårdt på en ny infrastrukturplan. Noget vi i Venstre selvsagt var glade for at høre. Nu er der som sagt gået over fire måneder, og på kalenderen står der 2020. Mere end et halvt år er gået, siden Socialdemokratiet flyttede ind i regeringskontorerne, og danskerne er endnu ikke stillet en infrastrukturplan i udsigt. Mens trafikken på de danske veje snegler sig afsted, og borgere og virksomheder bruger mere tid på kø og trængsel, kan transportministeren end ikke sætte et årstal på en ny infrastrukturplan. Alle os sydjyder må således gå rundt i uvished – vi ved ikke, om vi er købt eller solgt. Og uvisheden skaber selvfølgelig bekymring. For hvad skal der ske med Ny Midtjyske Motorvej? E45/E20 ved Kolding? Rute 11 fra Korskro til Varde? Eller for den sags skyld opgraderingen af Rute 11 til Tønder? Ingen ved det. Sidste år kom vi i Venstre i mål med en aftale om at investere mere end 110 milliarder kronet i vores infrastruktur frem mod 2030. Investeringer, som ville sikre vækst og bosætning over alt i Danmark. Derfor er det mildest talt bekymrende, at vi i Sydjylland ikke kan vide os sikre på, om de investeringer, som vi i Venstre var med til at aftale, overhovedet bliver til noget. I Venstre vil vi arbejde for, at vi hurtigst muligt bliver indkaldt til forhandlinger om en infrastrukturaftale. Vi kan ikke vente længere. For når borgere og virksomheder holder i kø koster det samfundet 20 milliarder kroner om året. Derfor er en god og sammenhængende infrastruktur helt grundlæggende for fortsat vækst og udvikling. Noget som er altafgørende, hvis vi skal investere i velfærd og grønne løsninger. Så alt imens regeringen har skudt endnu et løfte til hjørne, må vækst og udvikling sættes på pause.

Annonce