Annonce
Billund

Ingels om Billunds nye vartegn: Et sted for både Lego-pilgrimme og for de lokale

Arkitekt Bjarke Ingels har tegnet Lego House, og han er stolt af den bygning, der er blevet skabt. Hans idé var at skabe et sted, som både var for Lego-pilgrimme, men som samtidig var et hus for alle borgerne i Billund. Foto: Chresten Bergh.

En gruppe legofans blev inviteret til at komme med forslag til, hvordan Lego House skulle se ud. De ønskede en stor legoklods allerøverst og et skatkammer i kælderen. Begge dele er blevet ført ud i livet.

Billund: Med placeringen på den gamle rådhusplads kan Lego House ikke ligge mere centralt i Billund. Derfor havde den fysiske placering stor indflydelse, da arkitekt Bjarke Ingels skulle tegne Billunds nye vartegn.

- Dels ville vi gerne skabe et hjem for legoklodsen i Billund, men vi ville også gerne retablere Billunds centrum. Så vi ville gerne skabe et sted, der både kunne være for Lego-pilgrimme, men også for de lokale i Billund, fortæller Bjarke Ingels, som allerede tidligt i forløbet inviterede en større gruppe af modne Lego-fans til Billund for at komme med deres forslag til, hvordan "klodens hjemsted" skulle se ud. Det kom der flere konkrete forslag ud af.

- De kunne godt tænke sig et skatkammer nede under huset. Derfor har vi i kælderen lavet en form for skatkammer, hvor man kan opleve historien og følge legoklodsens udvikling. Inde i midten ligger kronjuvelerne, som er nogle af de mest unikke Lego-sæt, der er udgivet gennem tiden, siger Bjarke Ingels.

Den idé er blevet til History Collection i husets kælder. Her kan gæsterne gå gennem virksomhedens historier og komme tæt på både op- og nedture.

Ingels har også tegnet plejeboliger

Lego House er ikke det eneste aftryk, som Bjarke Ingels Group kommer til at sætte på Billund.Inden længe vil Billund Kommune, Billund Boligforening og Kirkbi A/S udvide Billund Plejecenter, og også her er det Bjarke Ingels Group, som har designet den nye bygning.

Ud fra illustrationen af den kommende bygning kunne det se ud som om, Bjarke Ingels har ladet sig meget inspirere af sit eget Lego House, men direkte adspurgt svarer han, at "de to bygninger nok slet ikke komme til at minde så meget om hinanden".

Et torv i midten

"Det kræver en landsby at skabe et menneske."

Det er et ordsprog, som Bjarke Ingels har ladet sig inspirere af, da han skulle designe den indre del af Lego House.

Med ordsproget mener han, at et barn har behov for omsorg og kærlighed fra mere og andet end sine forældre, hvis det skal udvikle sig til at blive en verdensborger.

- Derfor ville vi lave en form for et torv, som skulle ligge i midten. Det skal være en form for landsby, hvor man kan komme ind fra alle verdenshjørner, fortæller Bjarke Ingels.

Det store område centralt i huset - benævnt Lego Square - er åbent for offentligheden, og her kan alle komme uden at købe en billet. Det samme kan de i husets restauranter, i butikken og i de konferencelokaler, der med Bjarke Ingels ord kan udvikle sig til at blive "Billunds nye forsamlingshus".

Annonce

Skal kunne bygges i lego

Stort set alle projekter bliver indledt med store visioner, hvorefter det med tiden bliver mere realistisk. Direkte adspurgt kan Bjarke Ingels dog ikke komme i tanker om noget, han gerne ville have haft med i Lego House, men blev nødt til at droppe.

Særligt én ting havde arkitekten helt fra begyndelsen fuldt fokus på.

- Ligegyldigt hvad, så skal alt kunne bygges i Lego. Der skal altså ikke være nogle skrå linjer. Alt skal være 90 grader. Hvis man kigger på de fliser, som bygningen er beklædt i, har de alle proportionerne for en almindelig 2x4 legoklods, siger Bjarke Ingels.

Også idéen om en stor legoklods på toppen kom fra gruppen af inviterede legofans. Her kan alle besøgende i byen gå op langs de trapper, som legoklodserne danner.

- Udvendigt var idéen at lave nogle klodser, som smeltede sammen og gøre det til et lidt uformelt auditorium. Der er trapper, så folk kan sidde og kigge ud over byen, siger Bjarke Ingels.

Annonce
Billund For abonnenter

60-årig rystede sin penis foran dagplejebørn

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Unge kastede kanonslag efter Betina og hendes børn: - Det kunne være gået helt galt

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Esbjerg For abonnenter

Byens største julefrokost-arrangør undrer sig over smitteopsporingen efter udbrud: Derfor informerede vi selv

Kolding For abonnenter

Rasmus er spastiker og kæmpe håndboldfan: Det er et frirum, hvor jeg kan glemme hverdagens problemer

Medie: Anbefaling om at aflyse julefrokoster på vej

Varde For abonnenter

Firma med næsten 30 års erfaring er konkurs i tid med højkonjunktur: Ansatte afskediget og fritstillet

Billund

Om halvandet år har Grindsted endnu en efterskole: Forstander bliver ansat i nærmeste fremtid

Esbjerg For abonnenter

Bygherre får gok i nødden af politikere: Beskyldes for at have bygget i ond tro og skal fjerne ulovligt opsatte kviste

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Varde

Blæste alkometer højt op om formiddagen: Mand med meget aldrende fødselsattest sigtet for spritkørsel

Sønderborg For abonnenter

70 år gammel skov er ulovlig: Træerne skal væk, men skoven får lov at overleve som krat

Sønderborg For abonnenter

Åh nej, ikke igen: Gigthospitalet har brugt rigtig meget tid på at forklare patienterne om corona

Annonce